Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz služebních cest lékařem?

Od: molly odpovědí: 5 změna:

Může lékař zakázat jezdit na služební cestu? Mám gastroenterologický problém, který bude řešen operací. Po zákroku se mohu vrátit do práce za 2 -3 týdny. Avšak ještě ca 6 týdnů budu konzumovat stravu tekutou, kašovitou, mixovanou. Do práce se vrátím ráda co nejdřív. Ráda bych ale věděla, zda se dá nějakým lékařským potvrzením vyvázat ze služebních cest? Není pro mě možné stravovat se v restauracích, budu si potřebovat vařit polévky, omáčky, vše mixovat atp. což na cestách s několikadením nocováním skutečně nejde. Nerada bych marodila po celou dobu, protože se doma unudím... Chápu, že nejlepší je se v práci domluvit, ale když se pak stane někde nějaký průšvih je mi jasné, že mě pošlou do světa domluva nedomluva. Děkuji :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ZP § 42 Pracovní cesta

(1) Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním. Zaměstnanec na pracovní cestě koná práci podle pokynů vedoucího zaměstnance, který ho na pracovní cestu vyslal.

ale bude záležet i na tom,co mete ve smlouvě. Vysvětlující článek k tématu mesec.cz/...

molly
hodnocení

@jedubabicka Děkuji ale souhlas se sluzebkami mám klasicky sjednán v pracovní smlouvě obligátní větou, že zaměstnanec s vysíláním na služební cesty souhlasí

iz*
hodnocení

0x

Pokud by "zákaz pracovních cest" byl na základě posudku "závodního lékaře" nebo kliniky pracovního lékařství, musel by se jím zaměstnavatel řídit.

Ovšem nemyslím si, že byste takový posudek získala.

V případě ošetřujícího lékaře by šlo "jen" o doporučení, jež pro zaměstnavatele není závazné. Proto poradím se se zaměstnavatelem domluvit nebo se napřed vyléčit a do práce se vrátit, až budete v pořádku.

PS: Co je to nuda? (Slovo samozřejmě znám, ale zkušenost s nudou nemám > nikdy jsem se nenudila.)

doplněno 17.10.19 21:11:

Dříve jsem také měla více činností venku, ale vždycky jsem měla ráda i knihy, hudbu, teď mne baví internet, počítače (včetně "obyčejných" her jako hledání min, sudoku apod.) , pořád se ráda učím něco nového, ... prostě na nudu nezbývá žádný čas.

molly
hodnocení

@iz - děkuji, já to zkusím dohodou, ale sobě ubližovat nechci, tedy pokud to nepůjde, budu skutečně radši doma.

Nevím, jak to máte Vy, Iz, ale já jsem zatím svobodná a bezdětná. Aktuálně se nejvíce věnuji své práci a protože je časově hodně náročná, tak jsem díky ní odbourala plno svých koníčků i známých, na které prostě nebyl čas. Často odjíždím ráno okolo půl 7 a vracím se v 7 večer. Mé koníčky jsou dnes hlavně chození po lese s pejskem od našich, houbaření, geocaching, ježdění po rozhlednách... Zkrátka být venku. Ráda čtu a ráda se kouknu na film. Ale jsem zvyklá být hodně vytížená, že po pár dnech doma se skutečně nudím - určitě si nevydržím číst 2 měsíce nebo koukat na filmy. Bude mi chybět pracovní ruch a kontakt s kolegy, takový ten pracovní mumraj kdy jsem na roztrhání. Přítel je na tom pracovně stejně, jako já a tedy mám opravdu strach, co budu doma ve 2+kk omezená vycházkami dělat. Jak byste se zabavila Vy mezi čtyřmi stěnami na tak dlouhou dobu?

martinna*
hodnocení

0x

Pěkný den..jsem doma již přes 9 let v bytě 2+1 s ležícím postiženým. Kdo chce tak se nenudí. Stačí malé procházky...pořiďte si šicí stroj...plést...háčkovat...kniha,občas pohlídat děti.Občas někdo dojde. Co mají říkat lidé kteří z různých zdr.důvodů nemůžou ven několik let. Chce to mezi jídlem jít se projít a najít si smysluplného koníčka. Co třeba sepisovat rodokmen nebo nějakou povídku...neznám nudu,vždy se nějaká činnost najde-jen chtít a umět si poradit.2 měsíce uběhnou jako voda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]