Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Jsem od 26.2.2010 registrovaná jako plátce nemocenské. Od 27.května bych měla mít na nemocenskou nárok. Jakou částku si mám platit, abych měla nemocenskou co nejvyšší?
děkuji, s pozdravem Adéla M.
doplněno 10.03.10 10:40:jsem osvč na vedlejší činnost.
Pokud si budete jako OSVČ platit 1000,- Kč měsíčně na nemocenské pojištění, budete mít nejvyšší možnou dávku. Přesně je to asi 1004,-,ale to nehraje až takovou roli. Minimální pojistné je 56,- Kč měsíčně.
V zásadě si můžete platit i víc, horní hranice omezena není,ale je to zbytečné. Vzhledem ke způsobu výpočtu dávek (redukční hranice) stejně vyšší dávku nemůžete dostat.
doplněno 10.03.10 20:42:Důležité je NIKDY nezaplatit pozdě, tzn. peníze MUSÍ být na účtu správy do 20. kalendářního dne každého měsíce. Pokud by platba přišla později, jste ten měsíc nepojištěná a musíte čekat (a platit) 3 měsíce, než by Vám znovu vznikl na dávky nárok.
děkuji, to jsem asi chtěla slyšet...ještě jsem taky slyšela, že jelikož si to budu platit jen 3měsíce a poté budu již nemocenskou nárokovat, měla bych si tam dát více peněz...
doplněno 10.03.10 20:45:řěším totiž mateřskou...mateřskou prý už nestíhám,tak jsem chtěla alespoň chvíli pěknou neschopenku...
Mateřství je nemoc? Jsem chlap, takže zkušenosti nemám, ale nemocenská se vyplácí v případě nemoci ne?
ono se to nepočítá % ze zisku? Stačí jen 56,- ať vydělá někdo pár korun nebo milion? (jako vedlejšák)
Ne, zákonodárci se asi pomátli a u OSVČ nemocenské pojištění oddělili od důchodového.Důchodové se platí podle skutečného vyměřovacího základu a nemocenské není povinné. Pokud se OSVČ k nem.pojištění přihlásí, stanoví si SÁM, z jakého vym.základu bude platit, přičemž nejnižším možným vyměřovákem je dvojnásobek rozhodné částky,, čili 4000,- Kč. Vynásobeno 1,4 % (nem.poj.) = 56,- Kč. Maximální hranice není určena. Je to ohromné, pokud se OSVČ rozhodne, že půjde třeba na operaci a má výhled na dlouhodobé léčení. Stačí, aby byl nemocensky pojištěn, tedy platí si minimálku 56,-. Z té by ovšem byly nicotné dávky. Takže až se nachýlí doba operace, zaplatí si v měsíci předcházejícím zákroku 12.000 pojistného (tak, aby v rozhodném období 1 roku před maroděním měl zaplaceno maximální pojistné). A může se těšit na maximální dávky. (Prvních 14 dní ovšem marodí zadarmo, nedostane náhradu mzdy jako zaměstnanec.) Zákon to nezakazuje. Cituji zákon 589/1992 Sb., § 5b, odst. 3:
Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na nemocenské pojištění je měsíční základ, jehož výši určuje osoba samostatně výdělečně činná. Měsíční základ však nemůže být nižší než dvojnásobek částky rozhodné podle předpisů o nemocenském pojištění pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.