Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny moudré lidičky ! Potřebuji poradit, asi i vypsat se... Třeba mi můžete pomoci utříbit si pocity a názor ohledně mojí nové práce. Jsem žena, 30 let, bez dětí a hledala jsem pracně asi čtyři měsíce nějakou "vhodnou" práci v našem okolí. Řeknete, že práce je dost... Ano, u nás však vesměs místa se špatnou referencí, kde se stále hledá a stále nenachází a já nejsem tak dobrodružná, že zkusím a uvidím. Chci jistou práci a s výhledem do budoucna. Neohrňuji nad prací nos, dělala jsem i při škole leccos, možná jsem až moc pracovitná, ale k tomu později. Zohledňuji dojezdnost, směnnost a i mzdu, no nakonec jsem zkončila ve výrobě jednoho z druhů oděvů, nebudu specifikovat. Jsem velmi ráda za tu možnost, že něco dělám a že vydělávám. Vše ostatní mě trápí a nelíbí se mi. Dávám na misky vah pocit frustrace z práce vs pocit zdeptání při hledání práce doma. Samozřejmě pořád vítězí práce právě pro ty vydělané peníze. Ale to, co zažívám, mě trápí. Nastoupila jsem v jejich výrobní "sezoně". Od prvního dne zděšená z chaosu a neorganizovanosti procesu výroby. Vztahy špatné, protože zde je starší kolektiv, který mezi sebe patrně nikoho nechce, vesměs ženy z učilišť, které se snad i bojí někoho nového (ohroženost, strach o práci, protože tam pracují třeba 25 let). Nikdo nám příliš nevysvětloval a naopak za chybu jsme peskovaní, takže dost bezbranný pocit, že nemáš jak ovlivnit to či ono, jen čekáš na výsledek a pořád tito zkušení zaměstnanci mají navrch (jakože "jsme nenahraditelní"). Přesunuli mě, protože zahlédli moji šikovnost, rychlost a pečlivost. Na místo paní, která odešla z důvodu vyhoření. Když teď vidím, jak se ke mně chovají, jakoby snad nepostřehli, že jsem nový člověk a ne stará kolegyně, která patrně po sobě nechala šlapat... Sedím ve skladě, kde není okno, je tam přetopeno, když chci vyvětrat dveřmi, dostanu od staré zaměstnankyně (SZ) vyhubováno, že na ní táhne (ačkoliv stačí, aby si ona zavřela své dveře). Mám chystat zboží ze skladu velkého jako tělocvična, kde je bordel, málo místa, krabice popsané fixy, blbě čitelné, jedno zboží na třech místech různě po skladě, přitom stovky druhů zboží, nikdo mi nic nevysvětlil, není stystém (číselný, ani jiný), tápu, hledám, tahám krabice zpod komínu dalších bortících se krabic, tahám z toho skladu, kde je 13°C desítky krabic do skladu, kde je 26°C (několikrát denně) a málo místa a kyslíku. Po podniku chodí o ničeho k ničem pán s rudlou a nepomůže, smýkám si zobží sama. Chystám prý rychle. Polovina zboží ale chybí v zásobách, protože neevidují sklady tak, jak je dnes moderní. Nabízí zákazníkovi zboží, on udělá objednávku a pak až se zjistí, že zboží nemáme a ani nyní není ve výrobě a jení čas jej vyrábět pro probíhající zakázky. Lítám, hledám, tápu. Do toho peru a suším, což jsou 15min-20min-1h intervaly, kdy musím hlídat konec cyklů a výrobky vyndávat a třídit a plnit pračky a sušičky. Takže třeba něco rozdělám ve skladě a už už utíkám k sušičce. Do toho mám pomoci paní lepit jakési kody a ona už si to jen dává do krabic. A do toho mám zakládát zboží, co mi příjde z dílny na sklad, jakože doplňují zásoby. A jedno týdně dojde dealer z roku raz dva a chce vychystávat zboží (proces na 2-3-4 hodiny + kaféé a ťapání o ničem). Asi nejsem dost odolný jedinec, ale co jsem -maximálně disciplinovaná a i rychlá a pečlivá, ale příjde mi, že toho je moc, jedu jak sax, plno věcí je jasných, tak mě nezdržuje, že jsem nová, ale sklad je pro mě neznámá. Potvrdila i ta paní, co na místě pracovala přede mnou, že byla za blbce a nikdo to neviděl. Nevím, co mám dělat. Připadá mi, že byli rádi za zoufalce, co hledá práci a nemá na jídlo, aby pak z něj udělali osla pro všecko. Skrz střídání teplot jsem se silně nachladila, všude prach, špína, uklízíme si sami, obědy ani stravenky nejsou, dokonce si neplatí ani svoz odpadů, tak vozí v černých pytlích odpady po sídlištích do popelnic. Mzda 15 čistého, ale nic víc. Není to úplně málo, ale ještě to je ošulené, že máme jen minimální a zbytek doplácí bokem. Přítel mi hubuje, že si to dělám sama, že jsem takový pedant a mám to mít víc na háku. Já to ale neumím a podobný typ byla i ta paní přede mnou. Navíc ta práce se kupí a není kam posouvat. Ona musela pomáhat, ale nikdo nepomáhal jí. Původně jsem chtěla vydržet jen zušebku a před Vánoci čau. Teď si říkám, že nechci být bez práce, ale za tuto cenu? Nejvíc mi asi vadí ta nadřazenost těch starších SZ, kteří evidentně nemají tolik práce a umí jen důležitě pobíhat a cosi řešit + nezájem mi něco vysvětlit + všeobecný nezájem vedení optimalizovat proces a podstatně zmodernizovat výrobu alepoň procesně. Neustále se na mě obrací různí lidé a ptají se na věci, které nevím a nemohu vědět, přitom na to místo měl jít někdo zkušený z firmy, protože z mého pohledu je to procesně nejsložitejší místo vyžadující právě znalost výroby, skladu, všech souvisejících činností. Takhle mi jen přijde, že si mnou ruky, že na ně to nedošlo a ještě se po mě s úsměvem vozí, když udělám chybu (respektive oni zdramatizují něco nedůležitého). Dělala jsem administrativu, účto, expedici, všecko možné, zvládám fyzickou práci a myslím, že jsem dobrý zaměstnanec, přesto váhám, zda zůstat.
To je strašný...s vašema zkušenostma, gramatikou, očividnou pracovitostí a workoholismem, si takovou práci nezasloužíte! A už jenom těch 15 tisíc. To je smutný. Být váma, až vám přeteče ten pohár (snad to bude dřív než vás tam udřou), zajděte za šéfem a chtějte o 5 tisíc víc. Nemůžete nic ztratit.
Mně by vadil nekorektní zaměstnavatel-podvodník (viz odpady a "peníze na ruku"). Najděte si jiného zaměstnavatele.
Před chvílí jsem k "penězům na ruku" psala v jiné otázce.
Mery,
pokud zaměstnavatel nic nemění ani teď, kdy mu můžete ze dne na den odejít, nepočítejte s tím, že se do buidoucna něco zlepší.
A "natáhnout" zaměstnance je snazší než podvádět stát...
Píšete, že máte partnera. Přemýšlíte o dětech? Jak byste "vyžila" s necelou polovinou současného čistého púříjmu?
Nemocenské, náhrada mzdy za nemoc i za dovolenou a peněžitá pomoc v mateřství se budou počítat jenom z oficiálního příjmu. To, co "berete na ruku", se do ničeho z uvedeného nepromítne.
Ano, vím, dělala jsem chvíli mzdy. O dětech uvažuji, ale chci si ještě něco vydělat... A vím, že tohle je pro všechny ty dávky dost bídná výchozí meta. Vím, vím. Ale hlady být také nemohu. Ono. Původně jsem to brala jako brigádu a začala to vnímat jako práci... Jak ta zkušebka utíká, děsí mě zas být na pracáku. Ale původně jsem se na to chtěla vybodnout... Asi to tak udělám.
pokud se vám někde nelíbí v poklidu si najděte jinou práci a až jí budete mít jistou tak podejte výpověd
já sem ted během roku třeba vyměnil práci hned dvakrát
No denně bojuju s tím, že odejdu z hodiny na hodinu, když se naštvu. Já mám pohár, držím pusu, pohár se plní a plní až tudle bum a není mě. Nejsem hysterický typ, nestěžuju si, spíš žasnu a čekám, že se něco změní. Spíš jen doma hučím do mojeho... Naši mě ale učili být statečnou a nestěžovat si. Asi to je blbě . Kdybych tak neměla pocit, že se blíží ono "bum", ale právě jsem ráda, že mám splacený kontokorent a jsem dva tisíce po zaplacení jídna a inkasa apod. v plusu
. Je to tak. Existenční ouzko mě drží pod krkem. Jinak bych pro takové ludry nedělala ani minutu, protože nemám ráda tyhle podvodníky.
Utíkejte dokud je čas.
Když jsem četla váš příběh úplně se mi ježili chlupy na těle. Mám pocit, že mám stejnou povahu. V mé práci jsou bohužel salámisti, takže vše důležité řeším já a bohužel můžu ve finále i za věci, které jsem nezavinila. Nedokážu udělat krok vpřed a odejít od tam, tak stejně jako vy čekám kdy pohár přeteče. Jenže já už jsem v tomto místě skoro 7 let. Taky jsem se vlastní pílí vyšplhala výš. Přešlapuju a nevím co dál.
Vy jste na začátku, nevybudovala jste si tam žádně vazby, proto radím odejděte.
Já nevím, odkud jste, ale tady to žádná sláva s platy skutečně není. Kdybych dělala pozici v administrativě tady v jedné větší firmy, dostanu možná od dva tisíce čistého víc, tady je to marné.
Žiji v dlouhodobě druhém nejchudším kraji ČR ("vévodí" K). Rozdíl mezi naším (U) a třetím nejchudším krajem (T) je v tom, že u nás lidé za malý plat prostě dělat nebudou, čest výjimkám. Raději zůstanou na podpoře. Zatímco lidé na Moravě sklopí hlavičky a budou dřít až do úplného roztrhání na místního rasa, kterého tím pádem nic nenutí zvýšit mzdy. To je konstatování skutečnosti, jakémukoliv hodnocení se vyhýbám.
Ano, máte pravdu, že dokud lidi budou ochotni pracovat za almužnu, tak ji také budou dostávat. Skutečně žiju na východě, poblíž hranic, je tu skutečně prd. Zvažuji už dlouho stěhování nebo práci v cizině, ale jsem srdcař, mám to tu ráda, bydlím v přírodě a těžko říct, co obětovat pro co. Navíc jako muž, máte skutečně představu o tom, kolik takové normální holky jako já běžně berou? Můj přítel má snad o deset tisíc čistého víc a když mluví, že dělá kolikrát jen dvě hodiny denně... A má sš, nic extra zodpovědnost... A bere. Já bych makala v Německu, až bych brečela, kdybych bydlela v U nebo K.
Napriek širokému spektru odpovedí doplním aj ja.Neuvádzate aká je miera fluktuácie.Existuje možnosť vypracovať sa.Máte k tomu dobrý nábeh a akonáhle sa uvoľní zaujímavá pozícia vo firme tak ju zobrať.V našej firme sa pozície ponukajú najprv interným zamestnancom.Otázka je do akej miery je zotrvanie vo firme pre Vás zaujímavé.Môžete sa dostať do pozície keď nebudete mať záujem spolupracovať s nikým vo firme už na žiadnej pozícii.Budete mať prelezenú firmu zo všetkých strán a viete kde sú limity.V tom prípade je to konečná.Alebo to ženy riešia aj po svojom.Materská.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.