Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam jednoho slova

Od: maky® odpovědí: 14 změna:

Ví zde někdo, co znamená, když je někdo HMONIVÍ? Děkuji, ráda se poučím.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Toto slovo se zde v diskuzi opravdu objevilo. Mám dojem, že převážná většina rádců se správně dovtípila, že tazateli ve slově vypadlo jedno písmenko a že chtěl napsat slovo hamoniví. Od hamonit je i slovo hamoun. Jeho význam je snad dostatečně známý. A z celého dotazu to bylo naprosto jasné.

Buďme k sobě tolerantní, pokusme se "vyluštit"i méně srozumitelný dotaz a nedivme se překlepům. Ostatně v nadpisu se chyba přehlédne nejčastějí. To zná každý, kdo se někdy psaním alespoň trochu zabýval.

doplněno 16.10.19 17:39:

Slovo se objevilo ve Volné diskuzi dne 14. října. Ano, také mě při prvním čtení zarazilo, ale pak jsem okamžitě poznala, že tazatel se o učitelích domnívá, že jsou hamouni.

Spíše znám sloveso hamounit, ale i hamonit jsem ze zvědavosti hledala a opravdu našla. Že si tazatel od slova hamonit vytvořil přídavné jméno hamonivý a ne hamonící, je jeho chyba. Jenže stále si myslím, že tu nejsme od toho, abychom hledali chyby, ale abychom si vybrali vhodný dotaz a odpověděli. Mně se dotaz nelíbil, nereagovala jsem.

Slovo hamonivý asi nebude ve slovnících, ale snad se dá chápat jako někdo, kdo hamoní dlouhodobě a rád. Hamonící hamoní teď. Ale to už jsem od problému příliš daleko :).

hodnocení

1x
Tohle se ani nedá vyslovit. Určitě to máte správně napsáno,? Zkuste uvést kontext
hodnocení

Ve spojení "hmoniví učitelé", když se doplní písmenko, stále to nedává smysl.

To máte pravdu.

hodnocení

1x

Asi to bude "hamounivý". "Hmonivý" opravdu nic neznamená.

hodnocení

Slovo "hamoun" a "hamižný" znám, tak to bude asi nějaká zkomolenina.

iz*
hodnocení

0x

Také by mne zajímal kontext. Přijde mi že to slovo bylo někde nesprávně odposlechnuto. Asi nejpodbnější se mi zdá slovo hmotný, ale to bych nepoužila ve spojení s někým (s člověkem).

doplněno 16.10.19 16:50:

@Bimbam,

máte pravdu, v nadpisu se snadno přehlédne. Já jsem přehlédla "I", četla jsem "hmonví" > k tomu mi nejblíže přišlo slovo "hmotný".

Ale přiznám se, že neznám ani slovo "hamonivý", byť se z něj už dá odhadnout, co asi pisatel mínil.

Pokud ale někdo chce vědět některého slova, měl by vždy uvádět kontext, v jakém se s ním setkal. I běžně používaná slova mohou v jiném kontextu získat další nebo jiný význam. Nikdy by se neměl ptát na jedno slovo.

doplněno 16.10.19 17:58:

@Bimbam,

já chyby nehledám, chyby mne matou (pletou), někdy neodhadnu, co autor slovem, které neznám, mínil.

Ono je to i naopak: Chce-li někdo na něco odpověď, neměl by odpovídajícím "házet klacky pod nohy". (Měl by psát srozumitelně.)

hodnocení

0x

Vypadá to jako někdo, kdo honí mamon, každopádně někdo musí být ý, í jen v množném čísle.

hodnocení

0x

Autor byl rozrušen, ale mínil asi hamouna ..

hodnocení

0x

V nadpisu otázky - "hmoniví" - se zjevně jedná o překlep, protože v textu už je správně uvedeno "hamonivostí".

K významu slova opět etymologický slovník

Význam jednoho slova
Asi mám halucina ce. V nadpisu to slovo nevidím a v textu jen zkomoleně

Nadpis - Nenasytní a hmoniví učitelé stávkují

Text - Nad nestoudnou hamonivostí

Tak rozhodně to není v nadpisu to je úvodní otázky ani v jejím textu

Hamonití a hamonit je něco trošku jiného. Ale i tato poradna je dokladem doby, kdy lidé neovládají základní pravopis a často pokládají otázku, která nedává žádný smysl. Prostě doba přeje ve všech směrech idiotům a dotazy jako takoví dům nebo mojematka mně něnávidý, o lecčems vypovídají, A bude hůř.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]