Nejste přihlášen/a.
Ví zde někdo, co znamená, když je někdo HMONIVÍ? Děkuji, ráda se poučím.
5x
Toto slovo se zde v diskuzi opravdu objevilo. Mám dojem, že převážná většina rádců se správně dovtípila, že tazateli ve slově vypadlo jedno písmenko a že chtěl napsat slovo hamoniví. Od hamonit je i slovo hamoun. Jeho význam je snad dostatečně známý. A z celého dotazu to bylo naprosto jasné.
Buďme k sobě tolerantní, pokusme se "vyluštit"i méně srozumitelný dotaz a nedivme se překlepům. Ostatně v nadpisu se chyba přehlédne nejčastějí. To zná každý, kdo se někdy psaním alespoň trochu zabýval.
doplněno 16.10.19 17:39:
Slovo se objevilo ve Volné diskuzi dne 14. října. Ano, také mě při prvním čtení zarazilo, ale pak jsem okamžitě poznala, že tazatel se o učitelích domnívá, že jsou hamouni.
Spíše znám sloveso hamounit, ale i hamonit jsem ze zvědavosti hledala a opravdu našla. Že si tazatel od slova hamonit vytvořil přídavné jméno hamonivý a ne hamonící, je jeho chyba. Jenže stále si myslím, že tu nejsme od toho, abychom hledali chyby, ale abychom si vybrali vhodný dotaz a odpověděli. Mně se dotaz nelíbil, nereagovala jsem.
Slovo hamonivý asi nebude ve slovnících, ale snad se dá chápat jako někdo, kdo hamoní dlouhodobě a rád. Hamonící hamoní teď. Ale to už jsem od problému příliš daleko
.
0x
Také by mne zajímal kontext. Přijde mi že to slovo bylo někde nesprávně odposlechnuto. Asi nejpodbnější se mi zdá slovo hmotný, ale to bych nepoužila ve spojení s někým (s člověkem).
doplněno 16.10.19 16:50:
@Bimbam,
máte pravdu, v nadpisu se snadno přehlédne. Já jsem přehlédla "I", četla jsem "hmonví" > k tomu mi nejblíže přišlo slovo "hmotný".
Ale přiznám se, že neznám ani slovo "hamonivý", byť se z něj už dá odhadnout, co asi pisatel mínil.
Pokud ale někdo chce vědět některého slova, měl by vždy uvádět kontext, v jakém se s ním setkal. I běžně používaná slova mohou v jiném kontextu získat další nebo jiný význam. Nikdy by se neměl ptát na jedno slovo.
doplněno 16.10.19 17:58:
@Bimbam,
já chyby nehledám, chyby mne matou (pletou), někdy neodhadnu, co autor slovem, které neznám, mínil.
Ono je to i naopak: Chce-li někdo na něco odpověď, neměl by odpovídajícím "házet klacky pod nohy". (Měl by psát srozumitelně.)
Hamonití a hamonit je něco trošku jiného. Ale i tato poradna je dokladem doby, kdy lidé neovládají základní pravopis a často pokládají otázku, která nedává žádný smysl. Prostě doba přeje ve všech směrech idiotům a dotazy jako takoví dům nebo mojematka mně něnávidý, o lecčems vypovídají, A bude hůř.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.