Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prac.neschopnost a dovolená

Od: diesel® odpovědí: 2 změna:

Kolegové a kolegně, rádci,prosím jak je to s dovolenou při pracovní neschopnosti.Vysvětlení-od 4.3 tohoto roku jsem a budu asi do 3.11 včetně v pracovní neschopnosti.předpokládám, že mi dovolená bude asi krácena. Přičemž na vánoce bude třeba asi 7 dnů dovolené a to pravděpodobně mít nebudu ,takže abych dopředu počítal s neplaceným volnem.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Jestli jste v lednu a únoru žádnou směnu nezameškal pro nemoc nebo návštěvu lékaře apod., vychází mi od 4. března do 3. listopadu včetně 178 zameškaných pracovních směn pro nemoc.

Pro vznik nároku na roční výměru dovolené je potřeba odpracovat 60 pracovních směn.

Jestli jste od začátku roku do 3. března nic nezameškal, máte odpracovaných 44 směn a jestli od 4. listopadu do konce roku už nic nezameškáte (dovolená a svátky se zde posuzují jako odpracované dny), odpracujete dalších 42 směn, celkem 86 směn. Tzn., že podmínku pro vznik nároku na dovolenou splníte.

Krácení dovolené: Za prvních 100 zameškaných směn se roční výměra krátí o jednu dvanáctinu výměry a dále za každých dalších 21 neodpracovaných směn o jednu dvanáctinu. V případě zameškaných 178 směn se bude roční výměra dovolené krátit o čtyři dvanáctiny (1 × 100 + 3 × 21 směn).

Při roční výměře 20 dnů se dovolená krátí o 6,5 dne (20 : 12 × 4) dovolené a zbývá 13,5 dne dovolené. Při roční výměře 25 dnů by se dovolená krátila o 8,5 dne (25 : 12 × 4) a zbývalo by Vám 16,5 dne dovolené.

hodnocení

Díky za opověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]