Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tíživá životní situace

Od: petraskorpil odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,bohužel jsem se dostala do tíživé situace díky tomu,že mám manžela na protialkoholní léčbě. Já jsem po výpovědi z práce v pracovní neschopnosti,a prvních 14 dní mi zaměstnavatel nezaplatil,ikdyž jsem byla v ochranné lhůtě. Vůbec nevím jestli mám nárok třeba od sociálky na nějakou pomoc. Jsem vdaná a bydlíme v podnájmu,ale podle všeho nemám nárok na příspěvek na bydlení,protože jsem vdaná a nemám v bytě trvalé bydliště. Mohli by jste mi poradit,co mám dělat?Mám dvě děti a nemám pro ně ani na jídlo,natož na nájem. Děkuji Předem za odpověd. S pozdravem Škorpilová

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Zaměstnavatel Vám nemocenskou nezaplatil, protože Váš pracovní poměr skončil. Proto máte nárok až na nemocenskou od sociálky od 15tého dne nemoci. Zkuste o pomoc požádat rodinu, přátele, aby Vám pomohli přečkat období, kdy manžel není schopen vydělávat.

petraskorpil
hodnocení

Já tohle vím,a rodina mi bohužel pomoci nemůže. proto se ptám,jestli mám vůbec na něco nárok,když na úřadě mi řekli,že jako vdaná nemám narok na nic.

hodnocení

0x

Zajděte na sociální odbor, je při každém UMO a tam se poraďte, jaké jsou možnosti. Určitě byste měla také nárok na jednorázovou podporu z Úřadu práce a na hmotnou nouzi, když nepracujete ani vy ani manžel. Za tím by bylo třeba dojít na Úřad práce a tam to zjistit, co a jak. Určitě nesedět se založenýma rukama. Ale pozor na kontroly při nemocenské, aby jste neměla problém, že nedodržujete léčebný režim. A co si naít novou práci?

petraskorpil
hodnocení

Já jsem na těch úřadech byla,rozhodně nesedím doma se založenýma rukama,ale řekli mi že když jsem vdaná tak nemám nárok na nic. Jinak práci si samozřejmě najdu až to muj zdravotní stav dovolí. Čeká mě operace. Nejsem tip člověka,který nepracuje a je na dávkách. Jen se ted prostě sešli takové okolnosti,že jsem bez práce a na neschopence.Ale jinak moc děkuji za radu kam ještě zajít.

lipanek
hodnocení

0x

Dvakrát ročně se pořádá národní potravinová sbírka. Podívejte se ve svém okolí na charitu, nevím, odkud jste, ti mají sklady potravinové pomoci.

Pomáhají seniorům, matkám samoživitelkám atd. Musí se doložit, že jste opravdu v nouzi, ptejte se. Když řeknete, že jste vdaná, tak to vypadá divně a pomoc nemusí být, ale když to vysvětlíte, tak snad nějaká výjimka musí být.

iz*
hodnocení

0x

Paní Škorpilová,

překvapuje mne, že Vám někdo "na úřadě" řekl, ža "jako vdaná nemáte na nic nárok", protože to je nesmysl. Vždycky se posuzuje situace celé domácnosti.

Např. pro nárok na příspěvek na bydlení se společně posuzují příjmy všech osob, které mají v nemovitosti, pro niž se o příspěvek žádá, přihlášen trvalý pobyt. Na příspěvek na bydlení byste musela mít nájemní (nikoliv podnájemní) smlouvu uzavřenou na své jméno a musela byste v nemovitosti (bytě/domě), pro který o příspěvek žádáte, přihlůášen trvalý pobyt.

(Majitel Vám nesmí bránit si do nemovitosti trvalý pobyt přihlásit. jestli máte platnou nájemní smlouvu na své jméno, můžete s ní zajít na úřad a k trvalému pobytu se přihlásit.)

Mohla byste zkusit požádat o dávku hmotné nouze (doplatek na bydlení, ale i u ní budete muset prokázat, že byt/dům užíváte oprávněně.

Zaměstnavatel nevyplácí nemocenské, ale náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované na dobu prvních 14 dnů nemoci. Po skončení zaměstnání už jste žádné pracovní směny naplánovány neměla, proto jste neměla nárok ani náhradu mzdy za nemoc.

Ochranná lhůta se nevztahuje k náhradě mzdy za nemoc, ale až k nemocenskému, jež od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ. Nebýt ochranné lhlůty, neměla byste nárok ani na nemocenské.

PS: Do tíživé živostní situace jste se nedostala díky tomu, ... ale kvůli tomu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]