Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z krve

Od: milda* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

jsem studentem zdravotnického oboru a mám jeden velmi nepříjemný problém. Vždy, když vidím krev, dělá se mi špatně. Stačí vidět krev jen na instruktážním videu o ošetřování ran a zastavování krvácení a hned je mi zle. Existuje nějaká rada, jak tento problém vyřešit, aby se mi nedělalo špatně při každém pohledu na krev? Děkuji za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Dobrý den. Proč jste vůbec lezl na takový obor? Skuste psychologa ale nevím jestli se dokážete problému zbavit, no nechtěla bych vás jako ošetřovatele po úrazu kdy krev tekla ze všech stran. Co pitevna ta vám nevadí?

rorschach*
hodnocení

1x

tomu se říká správná volba oboru *smich* vykašli se na to a jdi k popelářům

milda*
hodnocení

Pane Rorschach, běžte si raději malovat skvrny :) Ale dík za názor.

hodnocení

1x
Zvyknete si. Vlastní zkušenost. Jsem zdravotní sestra, a kdysi, jako žákyně, jsem sebou při výměně kyčelního kloubu málem sekla. (A nebyla jsem sama, byli i tací, co se odpotácet nestihli a váleli se přímo na sále). Krev jako taková mi nevadí, ale jak se šlo do kostí... Uf. Udělala jsem si ještě školu jako porodní asistentka, což se kostí netýká a svůj problém jsem tím elegantně vyřešila. A teď, po letech tréninku kontaktu s krví už dávám i ty kosti. Člověk si zvykne na všechno. Ovšem, jestli vás to koukání čeká jen párkrát, tak nevím...

milda*
hodnocení

Děkuji za názor. Pitevna paradoxně vůbec nevadí, s tím jsem se vypořádal velmi dobře. Jenom ta živá střídající krev vadí.

lidus*

Co vlastně ve zdravotnictví studujete? Nenajde se tam obor bez krve?

milda*
hodnocení

Studuji nutriční výživu, takže "nekrvavý" obor, nicméně základní ošetřovatelské dovednosti musím mít.

Myslím, že základy ošetřování zvládnete, tolik krve se v tomto oboru nevyučuje. Jde spíš o první pomoc. V dalších ročnících myslím, že už ten problém nebude. A zvládnout to zkuste tím, že budete při takové situaci myslet na něco úplně jiného než je krev, třeba že je to obarvená voda na videích a to taky je.

kami*
Souhlasím. Představila bych si obarvenou vodu taky.
On někdy strach z krve není úplně jen strach z krve. Ale strach z bolesti i cizí, nebo strach ze smrti, nebezpečí. Možná pokusit se myslet pouze na touhu pomoct. Chránit. Pokud řeším strach, odstraňuji ten nejsilnější. Pro mne to u strachu z krve je ten strach z bolesti. Ten jsem řešila.
lidus*

Mildo, tak to je jiná, to zvládnete. Vždyť to chce jen jakési obecné záchranářské dovednosti a to v krizové situaci zvládne asi každý.

rv*
hodnocení

0x

Člověk si zvykne i na šibenici. Tak nejlepší by byl trénink, kde se tyto situace budou vyskytovat stále.

dejj
hodnocení

0x

Ten strach z krve jste asi musel mít i dříve, než jste se rozhodl pro zdravotnictví. Tak nemůžete být nyní překvapen z vašich reakcí při pohledu na krev. Chcete radu, ale na to asi rada neexistuje. Zdravotník by neměl mít strach z krve ani ho překonávat. Rada asi je ta, že jste tam neměl chodit. Je to např. jako u člověka, který se bojí výšek, jde na pilota a chce radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]