Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máte někdo zkušenost s velkým skokem v předpisu dioptrií u dítěte? U osmiletého syna jsme si všimli že poslední dobou mhouřil oči a občas si ztěžoval na bolest hlavy, oční mu proto předespala silnější skla - dioptrie do dálky +6,75 a -0,5 cylindr na pravé oko a +7,5 a -0,75 cylindr na levé. Doteď měl na obou očích jenom +4,25 bez cylindrů.
Nové brýle nosí ode dnes od odpoledne, doktorka nás sice informovala že může chvíli trvat než si na novou korekci oči zvyknou takže když mu je prvně nasadili v optice a první co řekl že je všechno hrozně obrovský a trochu se mu točí hlava, tak jsem tomu tolik nevěnoval pozornost, ale pak jsme šli na nákup a syn byl úplně nemožný, dvakrát upadl, několikrát omylem naboural do regálu nebo košíku, říkal že se mu hrozně houpe podlaha pod nohama a ty věci do kterých naboural tak že buď otočil rychle hlavu a najednou se mu "z ničeho nic objevily v brýlích" a nebo že je viděl ale že najednou byly hrozně blízko, taky si stěžoval že na dálku tak nad deset metrů vidí rozmazaně,
Šli jsme do proto zpátky do optiky ale tam nám řekli že to je všechnonormální než si zvykne zvlášť při tak velkém skoku v dioptriích, brýle ještě kontrolovali že jsou opravdu správně podle předpisu. Takže jsme s brýlemi vytrvalí, šli jsme ještě na procházku aby si víc zvyknul, problém asi je že v nich nemá vůbec odhad vzdálenosti, buď se dívá dopředu a zakopne o něco protože "se mu zvedá země" nebo kouká těsně pod nohy jenže to pak do něčeho narazí, protože nekouká dopředu. Po schodech vůbec nebyl schpný jít bez držení za ruku.
Nakonec jsme mu dali staré brýle protože s novými skoro nemoh samostatně chodit a báli jsme se jestli opravdu ty nové nejsou nějaké špatné a aby si s nimy něco neudělal nebo nezkazil oči, bylo to pak ok, jenže když si začal hrát něco na tabletu tak chvilce ho začala hrozně bolet hlava a slezet a pálit očit, mžoural a že prý se mu to rozmazává a vidí dvojitě, tak jsme zkusili aby si zase vzal ty nové a jako mávnutím proutku ho přestala bolet hlava a teď je na tabletu dvě hodiny a hlava ho nebolí a řiká že vidí nablízko o hodně líp než se starými brýlemi, ale jak se začne pohybovat tak se to s ním točí a na dálku to má rozmazané.
Takže jsme z toho zmatení je vážně možné že si jen potřebuje zvyknout? Máte s tím někdo zkušenost? Hlavně taky jestli si stihne zvyknout za víkend protože teď s novými brýlemi bysme ho asi nemohli pustit samostatně do školy když každou chvíli o něco zakopne a se starými brýlemi ho hned na čtení rozbolí hlava.
Ty nové brýle jsou vyrobeny pouze na čtení nebo i na "ven" -na dálku? U optika jsem si nechal dělat nové pracovní brýle a tu "houpací podlahu" jsem při zkoušení viděl také. Záměnou jiných čoček (před ty dioptrické) na zmiňovaných zkušebních, stavitelných houpání zmizelo. U těch silných skel je různé "prohnutí nebo tloušťka" v části u obrouček a to zkresluje. Ještě mě optik měřil takovým automatickým přístrojem, samo to "změřilo oči" a ta skla podle výsledků přístroje do zkušebních brýlí mi "trefil" dioptriemi hned napoprvé. Měl syn také u optika "zkušební brýle" a mohl se projít s nimi v obchodě nebo vyjít ven na ulici, aby bylo vše tak jak má? Uvádíte, že to nebylo pro syna úplně ideální, ale projít se s nimi je základ. Pochybuji, že si na ty brýle syn zvykne při chůzi, při čtení budiž.. Osobně bych se synem navštívil jiného očního lékaře nebo zašel do optiky s přístrojem na měření očí a nechal brýle přeměřit jiným optikem, zda jsou vyrobena skla správně. Brýle nejsou levná záležitost a oči má člověk jen jedny.
Mám 8 dioptrií na dálku a s brýlemi v těchto dioptriích se v podstatě nedá existovat. Všechno je prohnuté do oblouku, v krajích se to divně kroutí, mimo skla nic nevidíte, takže na straně, dole, nahoře úplně ztratíte zorné pole. Nosím jedině čočky. S těmi vidí člověk jako by neměl žádné dioptrie. Cylindry bych měla mít nějaké taky, ale nekupuju je, při takhle nízkých hodnotách je to jedno a čočky bez cylindrů jsou podstatně levnější. A ano, jednu dobu mi taky skákaly dioptrie nahoru rychlostí 0,5 dioptrie za rok třeba.
Mimochodem, píšete, že má v brýlích dioptrie +7,5 a +6,75, ale označení pro dioptrie na dálku je -7,5 a -6,75.
Nevím jetli na čočky ještě není moc malý, jestli se můžu zeptat v kolika jste je začala nosit? Do kolika dioptrií brýle nezkreslují? Jestli nemůže být problém v tom že u těch starších slabších to nezkreslovalo tolik.
Snad ano, během dneška se to hodně zlepšilo hlavně díky tomu zakrytí stran, tak od té doby do ničeho nenarazil, jen mu dělají pořád problémy ty schody a změny výšky podlahy nebo obrubníky, když skloní hlavu tak aby si voděl v brýlích na nohy tak je to ok, ale když kouká dopředu tak se na schod netrefí, ještě to zkusíme víc natrénovat. To že se mu zdá že v nových brýlích vidí všechno daleko větší by taky mělo přejít, nebo to je dané těmi většími dioptriemi? Je fakt že mu ty nová skla také znatelněji zvětšují oči.
Brýle musí nosit stále už od začátku co je má. Jenom teď o prázdninách se to trochu flákalo, snad to není příčina toho většího nárustu dioptrií. Chodíme na kontroly po půl roce, často se mu měnily dioptrie ale vždycky tak maximálně o jednu. U optika ho nějakým přístrojem měřili ale dioptrie jsme měli předepsány od očního, moc tomu nerozumím, dioptrie má opravdu jak sem psal plusové, ale mínusové cylindry, jen sem předtím prohodil levé a pravé oko, větší dioptrie jsou na pravém oku - pro jistotu opíšu předpis: v řádku "na dálku" je na pravém SPH +7,5 CYl -0,75 OSA 20, levé SPH +6,75 CYL -0,5 OSA 140. Další políčka jsou prázdná a v řádcích "na blízko" taky nic není. Ale je pravda že problémy má hlavně na čtení a psaní. Přečte sice i menší písmenka ale musí u toho hodně mhouřit očit a kdyby dýl čet bez brýlí tak ho začne bolet hlava a začne se mu to víc rozmazávat, že pak nepřečte už ani nadpisy. Na dálku bez brýlí taky nevidí úplně ostře ale dokáže fungovat docela dobře.
Zkušební brýle měl u oční prošel se s nimi jen po ordinaci ale na nic si nestěžoval.
Čočky jsou na obou brýlích laicky pohledem podobné akorát na těch nových jsou jakoby více "vypouklé" na přední straně, ty starší jsou více ploché, viz foto, ty žlutočerné jsou ty nové silnějí.
Zrovna jsem to teď napsal už výše, nevidí ani na dálku úplně dobře, asi dva řádky nepřečte, nebo jen pár písmenek. Na blízko bez brýlí něco přečte jen když se hodně soustředí nebo hodně mhouří oči, když si to dá blíž k očím tak je to spíš horší, hlavně ho začne hnedbolet hlava kdyby se dýl snažil číst bez brýlí.
No já kdybych "slepě" věřil doktorce, tak už jsem slepý. Přesně - jak píšete, dostal jsem nové brýle s "cylindrickými hodnotami", a dělalo se mi blbě, jen co jsem si je nasadil. Měl jsem výhodu, že jsem byl o dost starší, než váš syn, takže jsem to s očařkou konzultoval, že takové brýle prostě ne. "no, tak to dostanete bez těch "cylindrů"". A napsala mi brejličky jedna báseň, jsou tam jen dioptrie na dálku a snáším je bez problému.
Ano cylindry ve starých sklech neměl, myslíte že by mohl být problém v tom? Co vůbec ty cylindry znamenají?
tj na pravé má v jedné ose +7,5 a v té druhé jen +6,75 a na levém v jedné ose +6,75 a v druhé +6,25 jestli to chápu dobře? Tedy potom je ale i důležité aby byly brýle přesně jinak by se ty osy vůči očím posunuly abyly špatně? A když tedy ty cylindry nejsou ta je ve všech osách dtejný počet dioptrií?
Tak jsme se dopoledne ještě byli zeptat v jiné optice, brýle mu zkontrolovali a dioptrie souhlasí s předpisem, jenom je trochu upravili aby líp seděly na obličeji. Ještě mu i přeměřili dioptrie ale z výsledku jsme možná ještě víc zmatení, protože mu naměřili ještě víc, na pravém oku +8,25 a -1,5 cylindr a na levém +7,5 a -1 cylindr, ale že dětem se nedává plná korekce takže ty dioptrie co má v brýlích jsou ok, akorát se hrozně divili že měl předtím jen 4,25 že s tím musel špatně vidět a hodně namáhat oči. Zkoušel se zkušebním rámečkem i chodit a problémy neměl ani s tím co má v brýlích a dokonce ani s tím silnějším co mu naměřili oni.
Každopádně ale nám řekli že opravdu může být problém si zvyknout a že to může trvat i víc dní, taky že by byli vhodnější co největší obroučky aby nevnímal tolik obraz mimo skla a to že může způsobovat to točení hlavy ale že je důležité aby ty nové brýle opravdu nosil a zvyknul si na ně, jinak by třeba mohl začít šilhat nebo by se oči nenaučili správně zaostřovat a pak by viděl rozmazaně že by se to nedalo korigovat brýlemi, což nás celkem vystrašilo.
Ještě nám doporučili na urychlení zvyknutí zakrýt straničky brýlí z boku papírem, aby mozek nevnímal obraz okolo, což docela dost pomohlo, protože syn řikal že se mu pak tolik nezatočí hlava při pohledu do strany nebo při otočení hlavou, ale přijde mi to teda dost partizánký viz obrázek. Má teď ty brýle asi dvě hodiny nepřetžitě a asi seto trochu zlepšilo, po bytě už nemá problém chodit že by do něčeho narážel nebo zakopával akorát se mu pořád trošku zvedá podlaha a když rychle otočí hlavu tak se to s ním trochu zatočí ale ne tolik co včera a teda kvůli těm papírům na stranách má hodně zůžené zorné pole, co zůstalo zatím že oproti starým brýlím vidí všechno daleko větší nebo jakoby "blíž", na blízko říká že vidí o hodně líp, tak snad se to ještě upraví, odpoledne zkusíme jít ven.
Ještě se chci zeptat protože nás to nijak nenapadlo ale jak moc běžné jsou ty dioptrie co má resp. jestli jsou nějak výrazně silnější než je třeba průměr.
Děkuji všem za odpovědi, za ty tři dny se už syn na nové brýle víceméně zvykl, sice stále vnímá zkreslení hlavně u krajů skel a větší zvětšení, snad se to ještě upraví ale hlavně už nemá žádné problémy hlavně co se týká chůze atd. Kromě toho se teď daleko líp soustředí na čtení a psaní a hlavně se mu dost zlepšilo písmo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.