Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedův strom na mém pozemku

Od: marieskvrnova odpovědí: 25 změna:
Sousedův strom, obrovský javor, stojí polovinou kmenu na mém pozemku. Vlivem větru padá většina listí a plodů na můj pozemek. Listí nestačím uklízet, nehledě na to, že ho nemám kam uklízet!Plody mají 90%klíčivost a na jaře musím nové rostlinky všechny vytrhávat, protože vyrážejí v mojí okrasné zahradě!Mám nějaké právo požadovat po sousedovi alespoň zkrácení a pro řezání stromů.Mohu sousedovi "vracet jeho listí"? Děkuji za odpověď. Marie Škvrnová

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokračoval bych tak, jak to bylo doposud. Tomu stromu je nejspíš víc než 50 let a najednou je to potřeba řešit. Musíme se všichni mezi sebou rozhádat, nejlépe se všemi sousedy, zalézt si do svých obydlí, izolovat se, aby bylo více času na přihlížení zaplavování Evropy utečenci.

smlom
hodnocení

Co je to za magora?! Čekám odpověď k tématu. Stromu je sice padesát, ale já tu žiju tři roky! Se sousedem se nehádám, proto hledám nejlepší východisko! A utečenci mi vadí stejně, jako většině slušných lidí!
výtka
Upozornění od sys milancukrar 10. 10. 2019 19:50:56
Neurážejte poradce. Děkuji
damandys

Souhlasím s prvním příspěvkem. Listí je na Vaší zahradě tak to pohrabejte a ukliďte. Možná by bylo vhodné nabídnout úklid spadaného listí i sousedovi. Určitě by to od Vás rád přivítal, protože je nemysl uklízet jen polovinu spadlého listí... Z mého pohledu mít dobré sousedské vztahy je v dnešní době výhra, nikdy nevíte, co budete příště potřebovat.

hodnocení

4x

Zkusila jste souseda požádat, aby Vám s listím nějak pomohl? Se shrabáním i odvozem, nebo alespoň s odvozem. Dnes stávají na mnohla místech i v menších obcích kontejnery na bio odpad.

Ale zdají se mi Vaše stesky poněkud přehnané. Mám se 2 podobnými vzrostlými javory rostoucími velmi blízko u našeho pozemku zkušenost z dětství a z mládí. Listí se prostě shrabalo. Nehrabalo se samozřejmě denně. Že by nažky na jaře zaplevelily polovinu zahrady, není pravda. Ano, něco klíčí, ale zrovna toto se pleje jedna radost. A pak mám ještě vzpomínku na svoji babičku, která na bližší sousedův javor nedala dopustit, protože kdyby prý uhodil blesk, odnese to javor a ne naše střecha. Jaksi nechápu, jak se některé stromy kdysi mohly dožít vysokého věku. Jak jen jsme s nimi a vedle nich mohli my starší v klidu žít?

doplněno 10.10.19 12:35:

S označením zdejšího rádce magor šetřete. Názory na myšlenkové pochody druhých se dají vyjádřit i velmi slušně. Třeba já se te´d slušně divím, že si někdo koupí pozemek pod starým javorem a pak ho překvapí, že z něj na podzim padají listy.

figurek*
hodnocení

4x

no tak pravda, nejdříve jsem vymýšlel co napsat o vracení sousedova listí sousedovi, ale pak jsem si přečetl jednu vaši reakci tady nahoře. Mě se zdá, že problém je především na vaší straně. Kdo vás má doma, ten si užije, co? Čeho vlastně chcete dosáhnout? Aby soused kmital, jak vy písknete? Javor nejde zkrátit jako vrba. Uřízněte javoru pár větví a uschne. Tak pár větví uřežte a rozhádejte se se sousedem definitivně. Jen vás upozorňuji, že hodnota takového stromu může dosáhnout ke 100,000.-KČ. Dřevo už dávno není zadarmo a na každém odboru životního prostředí se dozvíte, že opad listí a plodů na cizí pozemek není důvodem ke kácení stromu.

hodnocení

3x

Kupoval jste nemovitost takříkajíc jak stojí a leží, seznámen se stavem, před 3 roky. To tam ten 50-letý javor ještě nebyl? To jako že by měl vaši blbost napravovat soused? Nebo vás ještě napadne nějaká jiná kravina? Listí se dá kompostovat, i vaše okrasná zahrada kompost potřebuje. A hrabáním listí a vytrháváním rostlinek si aspoň zacvičíte, pohyb odstraňuje zlobu a vyčistíte si hlavu od nesmyslných nápadů. Kolik lidí chodí běhat, aby si po práci vyčistili hlavu. PĚKNÉ DNY...raději s úsměvem než jako nerudný škarohlíd!

priklad1*
hodnocení

2x

Nevím kdo je magor ovšem používat v jednom dotazu různé nicky není obvyklé. Strom je ve vlastnictví toho, na jehož pozemku roste. Ujasněte si ale hranice. Současná digitalizace Vás může překvapit. Máte právo ve vhodnou dobu odstranit přesahující větve a kořeny na váš pozemek. Zrovna tak máte právo požadovat odstranění stromu pokud roste blíže než myslím 3 metry od hranice vašeho pozemku. Důvody musí být pádné. Rozhodně to není hrabání listí. Navíc co spadne ze sousedova stromu na Váš pozemek se stává Vaším vlastnictvím. Takový je zákon. I to odstranění větví může způsobit společensky větší škodu a nemusí se to líbit odboru Životního prostředí. Hrabání listí je velmi slabý důvod ke způsobené škodě.

hodnocení

0x
Chápu, že je to problém. Ovšem jak z toho ven? Ideální řešení neexistuje.
Když se strom zkrátí na polovinu, a na polovině se ještě ořežou větve, přestane padat listí? Asi ne, viď?

smlom
hodnocení

Ale toho listí bude podstatně méně, tudíž míň práce s odklízení, ne!?
Tak může být méně listí. Ale stačí když dvakrát třikrát foukne vítr a stejně tam budeš mít listí z celýho stromu. I když polovičního.
Navíc javor je vlastně plevel a roste hodně rychle.

hodnocení

0x

"Sousedův strom, obrovský javor, stojí polovinou kmenu na mém pozemku"

Jsi si jistá, že je to sousedův strom? Z čeho tak usuzuješ? Není ten strom "napůl" tvůj?

Ideální je dohoda mezi vámi, vše ostatní znamená advokáty, soudy a hlavně peníze!

smlom
hodnocení

Soused se ke stromu hrdě hlásí. Nechci strom odstranit úplně. Pouze omezit odpad z něho, abych s tím měla méně práce.

hodnocení

0x

Jak je vidět, doposud vám tu odpověděli, jak je duchem této poradny, No, nějakému ...vadí kus přírody. Ani nevíte, jak vás chápu. My máme za souseda alkoholika s čoklem, taky jsem tu psala, no, to teď nebudu psát. Tento blb má na dvoře obrovský ořešák, který se nás netýká, ale z druhé strany bydlí slušní lidé a ti to teda fakt nemají lehké. Když začne na podzim padat listí, tak někdy zrána mají na tom dvorku třeba půl metru listí! Narvou to do pytlů a pak to dají do kompostárny. Domluva žádná - blábolí atd. Takže dlouhá léta shrabují listí atd. Navíc to ani nemůžou ořezat, protože je tam ještě rozpadlá stodola toho souseda a je to nebezpečné. Možná byste to mohli zkusit ořezat, ale jinak v takových situacích nemá člověk nikde zastání a musí to vydržet.

Sisi - nepřehánějte. Půl metru listí? Chodila jsem denně do práce pod dvěma ořešáky. Nikdy jsem se nebrodila v půlmetrové vrstvě. Ano, listy padají, ale s nimi i ořechy. Denně jsem si nasbírala plnou kapsu. Takže ti sousedé mají sice práci s listím, ale také pěkný bonus - ořechy zdarma.

Jo, ono to tak vypadá, ale když máte malý dvorek a je člověku přes 80, tak to je úplně jiná situace, když svoláváte příbuzenstvo, aby vám pomohli. Navíc, což jsem sama byla svědkem, ten strom má každý rok málo ořechů, patrně je to nějaký nevydařený semenáč. Kdo nezažil, nepochopí.

priklad1*

Chápu, že je to těžké a jistý konzervatismus a zvyk v tom hraje svoji roli. Jsou na tom ale i hůř. Třeba když samotný důchodce neutáhne nájem v bytě 4+1. Ovšem současná společnost Vám nabízí prodat a obstarat si něco co Vám bude vyhovovat. To je totéž jako se stěhovat za prací. Konečně jsme země nedozírných možností.

Co sem taháte nějaký nájem? Kdyby dotyčný nebyl blbec, tak se dávno zmohl na svoje vlastní bydlení. Já nechápu, proč má spousta lidí důchodce za chudáky - oběti dnešní doby, když za komunistů si mohl každý - i invalidní důchodce postavit barák. Dneska mladí tyto možnosti nemají. Já říkám, kdo nedokáže vyjít s penězi, když mu je 40, tak mu nepomůže ani stotisícový důchod. Nedělejte z důchodců zbytečné chudáky. Jak si to udělali, tak to mají a nevím, proč by se kvůli místnímu alkoholikovi, kterého by měli asi odstřelit, měli stěhovat sousedi. Přispívejte raději do jiných diskuzí.

priklad1*

Kdo tady brečí. Já ne. Nestíhám hrabat listí tak se odstěhuji jinam. Mám možnost. A ořešák nechám na pokoji. Ten patří do přírody. Bohužel neumí utéci

lidus*

Vážení nikdo z vás asi ořešák či jiný strom v blízkosti nemá, jinak byste mluvili jinak. Můj ořešák co mi zasahoval do mého dvora jsme vykáceli neb hrabat a odvážet několik koleček listí se nikomu nechtělo a stejně ořechy jen rozdáváme, sami jich vyloupaných sníme max. 1kg za rok a na to nám bohatě stačí1 strom s ořechy co mají měkkou skořápku a stojí tam kde nikomu nevadí. Javor, kaštan k užitku to není, tazatelce se nedivím, že by sousedův strom neraděj neměla. Náš praděd vysadil 4 smrky do sadu ke kraji, dnes ho proklínáme, děda duglasku před dům, je krásná, stíní nepříjemně a zbytečně, loni jsme ji nabízeli zdarma obci jako vánoční strom, bohužel už měli objednaný tak doufám, že letos se to povede a budu na chalupě vidět oknem ven. Zachraňuju ale ocud pocud.

asd1
hodnocení

0x

Nejrozumnější je dohoda se sousedem. Omezit listí prakticky nejde, jedině že se vysadí nový strom a až trochu vyroste tak se ten velký sundá. Cástečně zmenšením koruny, ale to chce profíka který strom nezmrší a ten nebude zadarmo.. Dá se dohodnout, že když soused chce strom, tak se postará o úklid listí. Stromy jsou fajn, ale velký strom u baráku není to pravé.. Stejně tak není to pravé všechno vykácet a udělat saharu..

hodnocení

0x

NOZ § 1016

(1) Plody spadlé ze stromů a keřů *) na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

*) Podle výkladu ministerstva spravedlnosti se to vztahuje i na listí a větve, takže "sousedovi "vracet jeho listí" skutečně nemůžete.

Jinak pozor na to krácení a prořezání - pokud to provedete sama a strom váš zásah nepřežije, může po vás soused požadovat náhradu škody.

Nějak mi ale ve vašem dotazu schází informace, jak a jestli vůbec jste se se sousedem zkoušela domluvit.

smlom
hodnocení

Se sousedem jsem se snažila domluvit, ale není ochoten ani zkrátit větve.
Při budování svého plotu na jedné straně plot ukončil u kmene a za stromem pokračoval s plotem. Nechci, aby strom odstranil úplně, i když pod jeho rozložitou korunou mi nic neroste.Stačilo by přiměřeně zkrátit větve.

@smlom - Stačilo by přiměřeně zkrátit větve.

Viz výše - zákon vám to dovoluje, pokud dodržíte podmínky.

hodnocení

0x

Jak jsem psal dříve, koupila jste nemovitost s vědomím, že tam ten strom je, tak není proti čemu bojovat a soused vůči vám žádnou povinnost nemá. A zmrzačit 50-letý strom? Nesmysl. Prostě, špatně jste koupila, je to VAŠE chyba. Když si koupím boty o 2 čísla menší a neobuji je, taky je nemohu reklamovat.

lidus*
hodnocení

0x

Není-li domluva možná, obraťe se na obecní úřad. Není strom trochu suchý a nespadne někdy třeba za větru větev? Mohla by vás klidně zranit, tím se braňte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]