Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dar nemovitosti manželovi

Od: lililina odpovědí: 2 změna:

Dobrý den!
Jsem vlastníkem poloviny RD, kterou jsem dostala darem od své matky a druhou polovinu máme v SJM s bývalým manželem tzn., že jsem vlastníkem 3/4 RD. S bývalým manželem jsme se dohodli a nemáme žádné majetkové spory. Chtěla bych svému současnému manželovi darovat DOŽIVOTNĚ 1/4 tohoto RD. Jak mám postupovat? Je třeba k tomu odhad? A je možné na Katastrálním úřadu zrušit SJM s bývalým manželem , když už jsem 4 roky rozvedená ale soudně jsme se s bývalým manželem nevypořádávali jen jsme se dohodli ústně? Děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

1x

Pokud je to více než 3 roky od rozvodu, což je, tak na katastru převedou nemovitost na podílové vlastnictví - tzn. každý z manželů bude mít zapsánu svou část nemovitosti. Bohužel to nemůžete přepsat na sebe jenom tak. Tu dobu jste už prošvihli - těmi 3 roky, kdy jste si mohli nechat přepsat vyrovnání na základě smlouvy o vypořádání SJM. Asi by to šlo vyřešit darováním - ale zaplatíte daň.

Manželovi můžete darovat část nemovitosti, v tom není problém. Je nutné sepsat darovací smlouvu, ověřený podpis, pak na KÚ

carterv*
hodnocení

1x

Dobrý den,

ohledně darování platí vše co uvadím níže (jde pouze o citaci zákona). Z té vyplývá, že jedinou povinností je sepsání písemné darovací smluvy, na základě které pak katastr vyznačí, že 1/4 RD patří Vašemu manželovi. Není tedy třeba odhadu.

Darovací smlouva
§ 628
(1) Darovací smlouvou dárce něco bezplatně přenechává nebo slibuje obdarovanému, a ten dar nebo slib přijímá.
(2) Darovací smlouva musí být písemná, je-li předmětem daru nemovitost a u movité věci, nedojde-li k odevzdání a převzetí věci při darování.
(3) Neplatná je darovací smlouva, podle níž má být plněno až po dárcově smrti.
§ 629
Dárce je povinen při nabídce daru upozornit na vady, o nichž ví. Má-li věc vady, na které dárce neupozornil, je obdarovaný oprávněn věc vrátit.
§ 630
Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.

Co se týká společného jmění s bývalým manželem, tak tady je třeba dávat pozor na následující: Dohoda o vypořádání SJM mezi manželi musí být písemná! Pokud se tak nestalo, což zřejmě jak vyplývá z toho, co píšete, tak bude platit zákonná domněnka:

§150 odst. 3 Občanského zákoníku:

Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]