Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stop limit příkazy na burze

Od: previt® odpovědí: 6 změna:
Zdravím,
můžete mi prosím trošku osvětlit stop-limit ordery na burze (např. Coinbase)?
Příklad, chci koupit BTC. Dám buy za cenu 7.000,-EUR se stop limitem 7.800,-EUR. Celkem mám k dispozici 10.000,-EUR a chci za tu cenu koupit 1,428BTC. Jak se potom počítá stop limit order? Nakoupí maximum BTC za cenu 7.800,-EUR do částky 9.996,-EUR (1,428*7.000,-) anebo nakoupí 1,428BTC za cenu 7.800,- (tzn. celkem za 11.138EUR) a tím pádem přestřelí obsah peněženky a já tím půjdu do dluhu 1.138,-EUR?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Bitcoin sice nedělám, ale mělo by to být stejné, jako u akcií. Inteligentní pokyny má dobře popsané fio, ale já je nepoužívám Nakupuju nebo prodávám dle vývoje a pokyny dopředu nezadávám. Už se mi stalo, že jsem zadal prodejní pokyn a akcie reagovala na dobré zprávy silným růstem a já, díky tomu pokynu přišel o dost velký možný zisk.
fio.cz/...
hodnocení

Díky za tip, nakonec to vylo tak, jak se píše na fio. Pár vysvětlení, co jsem si vygooglil, to totiž popisovalo jinak.
Jinak ty stop-limit příkazy jsou podle mě u krypta důležité, protože krypto narozdíl od akcií je schopno povyskočit celkem výrazně během 30min a to prostě jinak nevychytáte..
Tak já dělám akcie i v US a tam je to jiný adrenalin. 20% pohyb není žádný problém, většinou se stoplimitem zajistím proti ztrátě, ale cestu nahoru nechávám otevřenou. Ani ten stoplimit není dobré mít příliš mělký, protože to může jít sice rychle bezdůvodně dolů, ale ještě rychleji zpátky nahoru. Tam se dá trhnout i 60% za týden. Na naší burze mám jen dividendové tituly, takže tady mě kurz vůbec nezajímá, jen vyplacena dividenda. Jinak u toho bitcoinu to zase na držení není, takže pokud je člověk v pozici, měl by si to hlídat a být u toho, jelikož tam se ten pohyb nedá nijak předvídat.

hodnocení

0x

Burzovní obchody nedělám, ale pochybuju, že by to fungovalo tak, že by bylo možné, aby někdo dlužil.

Aktuální kurz bitcoinu je např. na této stránce

kurzy.cz/...

Včera byl kurz 8213 dolarů za BTC

Myslím si, že je to takto (příklad s hodnotami nezávislými na skutečných změnách kurzu):

Jelikož cena se dynamicky mění, tak když dáte pokyn - např. koupit 2 BTC za 10000 eur (při kurzu 1 BTC za 5000 eur) se stoplimitem 11000 eur, tak se zrealizuje koupě 2 BTC maximálně za kurz 1BTC za 5500 eur. Jinak by to zadání limitu bylo k ničemu.Např. by se mohla tímto pokynem zrealizovat koupě 1 BTC za 5000 eur a koupě dalšího 1BTC za 5500 eur, aby celkový výdaj za nákup 2 BTC nebyl vyšší než zadaný stop limit.

Výše kurzu se samozřejmě mění, ale ne zase o tolik . Jen to jen příklad(moje domněnka) s takovými hodnotami, aby se to dobře počítalo.

Jiná otázka je, do jaké míry je kurz BTC a dalších kryptoměn ovlivněn spekulacemi lidí (tedy do jaké míry je to tzv. bublina) a do jaké míry je cena dána reálnou hodnotou. Pokud nastane ekonomická krize nebo výrazné dlouhoobější snížení HDP, tak je možné očekávat, že nastane i snížení kurzu kryptoměn. Dost lidí "drží" v kryptoměnách určitou hotovost s předpkladem, že cena se zvýší. Jenže je rčení- žádný strom neroste do nebe. Jakmile by minimálně část z těch lidípotřebovala hotovost, tak by začali kryptoměnu prodávat a cena by se výrazně snížila, protože další část lidí by začala prodávat, aby snížili ztrátu a tím by samozřejmě ubylo lidí, kteří jsou do kryptoměny ochotní investovat. S kryptoměnami je to podobné jako se zlatem, ale samozřejmě s tím rozdílem, že kryptoměnu je možné si tzv. vytěžit, kdežto zlato nejde vykopat třeba někde v lese. Cena souvisí víc s mírou důvěry v cenu než s reálnou použitelností

Jistější je, dát 10 tisíc eur, tedy přibližně čtvrt miliardy korun, např. na terminovaný roční vklad s úrokem 1,5%, což je sice za rok jen malý výnos (něco přes 3 tisíce) ale jistý.

hodnocení

Asi se nechápeme. Nyní je kurz BTC např. 7.500,-EUR/BTC. Spekuluji na pokles a když dám buy order při kurzu 7.000EUR, tak při hotovosti 10.000,-EUR koupím max. 1,428BTC (10.000,-EUR/7.000,-EUR) a na burze bude příkaz kup BTC v kurzu 7.000,-EUR/BTC za celkovou hodnotu 9.996,-EUR (1,428BTC*7.000,-EUR).

Při spekulaci na pokles zároveň nechci prodělat při vzestupu kurzu a tak chci zachytit případnou pumpu na kurzu 7.800,-EUR/BTC. Takže otázka je, jak funguje stop limit příkaz. Nakoupí BTC v kurzu 7.800,-EUR/BTC za celkovou hodnotu 9.996,-EUR anebo nakoupí BTC v kurzu 7.800,-EUR/BTC za celkovou hodnotu 1,428BTC?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]