Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás, máte zkušenosti s nějakými dobrými vitamíny? Bral jsem předtím Centrum, nyní delší dobu Supradyn + obden Magne B6 Forte a někdy Celaskon (vitamín C). Děkuji za odpověď.
A aby nebyly na přibývání/na podporu chuti k jídlu. Děkuji.
Jsem pro přírodní vitamíny ze stravy, je možnost doplňovat do těla celoročně, stále něco dozrává, nyní švestky, hrušky a j. Teprve, když bych měla zdravotní problém, například křeče v nohách, zakoupila bych hořčík například. Jestliže máte odpor k ovoci, zelenině, ořechům, máku, luštěninám, tak zakoupíte doplnek stravy, jednoduše spolknete tabletku, ale zatěžujete játra.
Všechny doplňky stravy z lékáren jsou jen vyhozené peníze. Například obsahují levné minerály v anorganických formách, přitom kdybyste si trochu víc připlatit, a potřeboval jste suplementovat železo, hořčík, zinek a další minerály, tak se vyplatí koukat se do fitnnes obchodů, kde prodávají naopak organické, tj. lépe vstřebatelné formy minerálů.
Pro mě třeba ne, vím, že prostě hořčíku mám málo, protože z hlediska trávení nemám možnost jíst až tak moc pestrou stravu. Tak jsem bádala, jak do sebe dostat hořčík, aniž bych po něm měla průjem. Jakékoliv přípravky z lékarny mi způsobují průjem. Myslela jsem si, že jsem vadná jen já, ale když jsem si přečetla, že nejpoužívanější oxid hořečnatý (který téměř ve všech přípravcích z lékarny) je účinné projímadlo, se vstřebatelností 10 %, jsem se rozhodla dělat mnohem větší a podrobnější rešerše, abych došla k přípravku, který v lékarnách nenajdete, a to bisglycinátu hořečnatého, který kromě toho, že na mé trávení nemá žádný vliv, průjmy nejsou, tak mi upravuje a uklidňuje i psychiku, a co víc má vstřebatelnost až okolo 80 %. Tak pokud člověk jí pestrou stravu, to musí každý sám posoudit, tak jsou pro něj preparáty nutné.
@Anzionka,
já ve svých odpovědích na tuto a podobné otázky vycházím z toho, že je člověk zdravý, že nemá problémy s tím, získat něco ze stravy. Uznávám, že to u nás s příjmem vitamínu D není snadné a že je potřeba jej doplňovat. Ovšem pro většinu vitamínů a prvků to neplatí.
Pokud ale někdo z nějakého (zdravotního) důvodu nedokáže potřebné látky organismu dodat, je situace jiná a nezbývá, než sáhnout k doplňkům. Vstřebávání potřebných látek z doplňků je ale často problematické. Organismus většinu vyloučí, aniž by si z nich něco (podstatného) vzal. Proto doplňky považuji z 95 % za vyhozené peníze.
Hledá-li někdo něco pro zlepšení svého pocitu, je podle mých zkušeností výhodnější volit "přírodní" cestu.
@iz: Uznávám, že pokud člověk nemá nějaké problémy s trávením nebo jiné onemocení zabraňující správnému vstřebávání daných látek, minerálů a vitamínů a má zároveň pestrou a vyváženou stravu, tak jsou většinou veškeré přípravy a preparáty zbytečné. V tom s vámi souhlasím. Ale vezměte si třeba vegany, sama veganka nejsou, a někteří vegani si myslí, že dokážou pokrýt příjem B12 nebo železa z té nevyvážené stravy, co jedí. A ani nevědí, že mají suplementovat. Pro takové lidi se účinné preparáty jsou nezbytné.
Neberu. Neví se, co v tom je, není to kontrolované. Jen kdo udělá testy a ty jsou tristní, Ale kvalita kulhá obecně, kakao není kakao, v čokoláíě také není kolik má být, masné výrobky s trochou masa ... Céčko umělé prý tělo nebere.
Ale když se spotřebitelé nebrání a nakupují tak to mají.
Stačí si pěstovat pozitivní psychiku a využívat přírodu, pohyb, vyhýbat se některým lidem, neposlouchat zprávy.
Ok, děkuji za názory. Ale co ještě různé tyto látky pro podporu psychického zdraví a činnosti?
Bisglycinát hořečnatý, sama ho beru a musím říct, že krásně na noc uklidní a celkově zklidní (když se bere dlouhodobě). Nehledejte v lékarnách, ale ve fitness obchodech.
Na psychické zdraví má velký vliv i stav vašich střev, kterým prospívá dostatek vlákniny ve stravě, což má dobrý vliv na psychiku. A zde jsme zase u složení vaší stravy, které nezachráníte házet do sebe umělé vitaminy v tabletách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.