Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak říci rodičům že chci být vegetariánka?

Od: danik* odpovědí: 48 změna:
Dobrý den. Chtěla bych se vás poptat jak říci rodičům že chci být vegetariánka? Už minulosti mě v tom nepodporovaly. Důvod je takový že mám ráda zvířata a nechci je kvůli tomu jíst. Děkuju předem za odpovědi

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

S pojmem "vegetariánství"bych rodiče nezatěžovala. Řekni jim jen prostě, že nechceš jíst maso. Spousta mladých lidí si to později třeba rozmyslí a k masu se vrátí (napadá mě třeba Lucka Vondráčková).

Podobná otázka tu již byla:

poradte.cz/...

*houpy*

danik*
hodnocení

Děkuji za radu

hodnocení

1x

Zastavím se u jedné věci: chcete být vegetariánka, protože nechcete ubližovat zvířátkům a současně chcete být veterinářka. Víte, že veterina není jen ovazování naražené packy roztomilému chundelatému domácímu mazlíčkovi? Je to práce těžká, často špinavá a smradlavá, někdy budete muset ta zvířátka řezat, nevyhnete se i jejich usmrcování a pitvání. Máte na to?

danik*
hodnocení

Už od malička jsem vyrůstala na farmě tak vím co obnáší práce okolo zvířat. Rozhodně mi není 5 let a o veterině jsem si docela dost zjistila. A jsem si naprosto jistá že to zvládnu

mot
hodnocení

0x
A rostlinky rada nemate?
danik*
hodnocení

Proč se na to ptáte?
mot
mate rada zvirata, tak je nechcete jist.
Ale jist rostliny vam nevadi? Ty jsou prece taky zive. Ze neslysime jak trpi, kdyz je zabijime neznamena, ze si s tim nemate delat starosti...
kami*
Vegetariáni opakují, že nejedí mrtvoly zvířat, ale živé rostliny. Botanici tvrdí, že rostlina napadená mšicemi vnímá a vylučuje pak nějaké obranné látky. Takže cítí.
To zní brutálně. Zvířatům tedy ublizujeme méně, než rostlinám, nejíme je zaživa.
Je nutné takové myšlenky raději neřešit.
Rodiče znají názory odborníků, že je vegetariánství pro výživu dětí nevhodné. Chtějí Vás chránit.
Jsem bývalý vegetarián a díky odmítání masa to končilo hladovkou. Neměla jsem chuť pak vůbec na nic a odmítala všechno jídlo. Místo 4 rohlíků na svačinu, jsem snědla jeden za den. Jde pak o život.
A to vám ještě nikdo neprozradil to sladké tajemství, že součástí receptury na rohlíky v pekárnách je vepřové sádlo. Co byste jedla potom :)
kami*
Sádlo v rohlíkách bych stejně neřešila. Mámu mé vegetariánství hodně zlobilo. Zkusila jsem měnit stravu málo, jen vynechat maso. Jenže nemám ráda zeleninu, ani tmavé pečivo. Obilný šrot byl hodně drahý. U mě teda bez šance na trvalejší úspěch.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Nijak. Viditelně se s nimi domluvit nedá. Váš důvod je sice legrační (jezdíte MHD/autem? - to totiž zabijete za hodinu takové jízdy na čelním skle desítky zvířátek), nicméně zde spíše jde o to kolik Vám je. Každopádně důvod je Vaše věc a žádné vysvětlení nikomu nedlužíte. Je Vám méně než 18? Pak prostě snězte to co chcete a maso na talíři nechte, ať si rodiče vyhrožují jak chtějí - za čas přestanou. Či je Vám více než 18? Šup na intr daleko od rodičů, na brigády atd. abyste měla peníze na studium atp. a později po škole se odstěhovat dostatečně daleko.

Tipnu si

Že vy jste ortodoxní vegan co se pohádal kvůli jídlu z rodiči a odstěhoval se daleko od nich?

Protože jinak tu vaši odpověď nechápu.

danik*
hodnocení

Je mi 15 let a chci jít na veterinu to budu muset jít na intr. Ale určitě kvůly jídlu se s rodiči nechchci přestat výdat. Spíš ňáka rada jak jim to vysvětlit. Ale jinak děkuji
smode*
*smich* juraja: to máte nešťastné protože jste vedle jak ta jedle. Vegetarián nejsem ani náhodou, vegan už vůbec ne a ortodoxní tuplem nikoliv. S rodiči se nehádám, kvůli jídlu též ne a jeden z nich bydlí například necelý km ode mě :) Spíše se mi příčí když někdo cpe názor někomu kdo o to nestojí - tedy neuznávám fanatiky jakéhokoliv druhu.
danik: výborně, jste na správném směru. Rodiče však viditelně o Vaše vysvětlování nestojí..to poznáte až časem že jsou lidé co jim prostě nevysvětlíte nikdy nic. Navíc vysvětlováním spíše ukazujete slabost protože pak s Vámi budou diskutovat. Prostě jezte jen co chcete (je to přece Vaše tělo, ne?) a rodiče si časem zvyknou.

@danik: S tou veterinou se rozlučte, protože neumíte česky. Nasekat v jedné jednoduché větě nejméně 3 hrubky a několik dalších pravopisných chyb se jen tak u inteligentního člověka nevidí.

danik*
hodnocení

Kde jsem udělala pravopisnou chybu?
kami*
Ty tři chyby v jedné větě budou nejspíše tyhle:
Kvůli, nechci, vídat. V další větě
Nějaká rada.
Sice odpovídám, ale kritik pravopisu raději nejsem. Mám svých chyb dost

evr
hodnocení

0x

Řekněte jim to normálně, přesně tak jako jste to napsala tady v poradně. Rodiče vás nepodporovali, mají obavy. Tak to budou mezi vámi rozdílné názory. Asi vám řeknou, že člověk prostě občas maso do těla potřebuje. Vaše tělo je tak nastaveno. Myslím si to také. Nejíte přece svou kočku domácí nebo psa. Já mám zase ráda přírodu a vše co je v ní nebo z ní vzejde. A přece kvůli tomu nepřestanu jíst zeleninu,ovoce,výrobky z obilí...

danik*
hodnocení

Rozhodně bych mohla mít spoustu informací jak maso dostatečně nahradit protože teta je vegetariánka a chápe proč bych se taky vegetariánkou chtěla stát. Ale rodiče mají stejné řeči že maso je důležité atd.Děkuji za radu

Řekni to rodičům s společně s tetou.

smode*
05.10.19 11:16
elisa24: *palec*

etana*
hodnocení

0x

Měla jsem též období vegetariánství, tak nějak ve vašem věku. A prostě jsem maso nejedla, naši brblali, že mi extra nebudou vařit, že je to nezdravé atd., asi už jste to vše slyšela od svých rodičů také. Nakonec jsem se uchýlila (a nebyla jsem ráda, že to dělám) ke lži a řekla, že mi maso prostě nechutná a leží v žaludku jak kámen. Ona to zas taková lež nebyla. Maminka mne postupně během měsíce přestala nutit a já se aktivně zapojila do vaření, občas si se mnou naši dali nějaké vege jídlo také. Co nemělo žádný efekt bylo moje vysvětlování, proč to chci a řeči o zvířátkách. Zkrátka, dohadovat se s rodiči smysl nemělo, jen je to popouzelo. Nyní mám syna, již staršího, ten jí maso jen občas, zdravý je jako buk a doma vaří moderní jídla, já z toho jako rodič mám výhody. Tak prostě přestávejte maso z talířů jíst, nedávejte si vývary a masové omáčky, oni rodiče časem povolí.

danik*
hodnocení

Děkuji za radu určitě nechci hned vyřadit maso z jídelníčku ale postupně protože jsem zvyklá na maso a nechci riskovat jak by tělo reagovalo.

hodnocení

0x

Máte ráda zvířata, chcete jim jako veterinářka pomáhat. To je krásné přání, dělejte pro to maximum. Dám tři rady.

V tomto věku se masu zcela nevyhýbejte. Pro správný vývoj těla je důležitý. A dodává sílu a energii. Energii budete jako studentka opravdu potřebovat. Bez energie nevystudujete, nebudete veterinářka...

Mírný odklon od masa nebude potřeba rodičům vysvětlovat. Rozhodně před nimi nemluvte o vegetariánství. Odklonem od masa míním vyřazení z jídelníčku všech uzenin a paštik ke snídaním a svačinám. Na internátu si občas masitý oběd a večeři dopřejte.

Chcete-li opravdu časem studovat veterinu na VŠ, věnujte se už teď více českému jazyku. Dělávám to zde opravdu mimořádně, že upozorňuji tazatele na pravopis, ale věřte, že i známka z češtiny může hrát u přijímacích zkoušek velkou roli. Navíc na veterině se dostanete i k latině!

danik*
hodnocení

Rozhodně nechci začít přestat jíst maso hned ze dne na den. Kdyžtak se omlouvám za pravopisné chyby, ale článek jsem psala na rychlo

hodnocení

0x

Vaše rodiče samozřejmě neznám, takže nevím, jak poradit, aby jste je přesvědčila. Každopádně, pokud nebude možné, nekonzumovat maso vůbec, tak je aspoˇm možné, kuntumovat míň masa, popř. nahradit určitý druh masa jiným. Např. naradit vepřové maso rybím masem. Co se týká správného jídelníčku, tak např. určité bílkoviny, které při výrazně menší konzumaci masa budou "chybět" je potřeba nahradit jinými "zdroji".

danik*
hodnocení

Děkuji za radu určitě si uvědomuju to že musím nejdřív maso pomalu vynechávat a né hned na jednou. Mezitím si určitě zjistím jak maso dostatečně nahradit. Jen potřebuju rodiče připravit na to že plánuju vynechat maso z jídelníčku ale časem

hodnocení

0x
Vegetariánství není jen o tom nejíst maso, ale jíst např. naklíčenou čočku, hrách atd. V tomto věku mnoho děvčat odmítá jíst maso, ale často se k masu vracejí, když dospějí, mají problémy třeba s těhotenstvím, odolností vůči infekcím atd. Je opravdu potřeba věnovat čas přípravě polnohodnotného jídla, kterým maso nahradíš. Dcera v tomto věku taky nejedla nejen maso, ale ani vývar, nedejbože že bych do něčeho dala bujón ! Dobře si rozmysli, jestli přípravě jídla jsi schopná a ochotná věnovat dost času, abys nemusela všechno kupovat. Pochybuji, že se maminka uváže k tomu, aby ti zvlášť vařila. Jinak se dá dost vegetariánských potravin koupit .
danik*
hodnocení

Jistě že nechci přestat jíst maso hned ze dne na den ale postupně zatím jen snižovat maso v jídelníčku. Ale zatím připravit rodiče na to že bych v budoucnu chtěla přejít k vegetariánství

Tak by to bylo nejlepší, postupně budeš mít čas se rozhodnout, jestli je to pro tebe to pravé nebo jestli zůstaneš u omezování množství masa.

hodnocení

0x

Že by :"Mami ,Tati chci zkusit vegetariánský způsob stravování!"

danik*
hodnocení

Není to tak jednoduché ale děkuji za idpivěď

A proč by to nemělo být jednoduché?

iz*
hodnocení

0x

Co víš o vegetariánství kromě toho, že "vegetariáni nejedí zvířata"?

Víš, jak svému organismu dodat všechny potřebné látky a živiny, o které vyloučením masa ze stravy přijdeš? Nebo bys chtěla, aby to za tebe vyřešili rodiče?

danik*
hodnocení

mám v rodině vegetariánku a určitě se s ní poradím jak maso dostatečně nahradit. A rozhodně nechci hned ze dne na den přestat ,ale nejdřív si o tom zjistím co nejvíc informací

fik
hodnocení

0x

Neodpustím si jednu jedovatost*smich*nehchceš jíst zvířátka protože je máš ráda,ale co třeba takový kombajn za sekundu pokosí rostlinek,to je přímo masová genocida na živých.

Zpět k věci,jestli si na podobný blbosti trváš,prostě maso nejez a rodičům nic neříkej,nemůžou ti přece otevřít pusu heverem a cpát to do tebe. Ale jsi sama proti sobě,tělo potřebuje vyváženou stravu,od toho jsme všežravci.

Tu veterinu taky dobře promysli,veterina není jen dávání odčervovacích tabletek malým koťátkům. Je to těžká práce,mám známou co to dělá tak vím o čem mluvím. Často velmi špinavá a nevoňavá práce,musíš mít nervy když ti tam někdo přiveze kočku sraženou autem nebo roztrhanou psem,nemůžeš se u toho hroznýho pohledu složit...což když ti vadí jíst maso nevím jestli na to máš dost nervů,nechci tě od toho odrazovat,jen aby jsi pak nebyla překvapená. Musíš mít i nervy na to nevyléčitelně nemocný nebo raněný zvíře prostě uspat a taky se z toho nemůžeš složit;)

danik*
hodnocení

Už od malička jsem vyrůstala na farmě a vím co je pořadný se starání o zvíře. Rozhodně se nesložím u toho už jsem byla i s naší koučkou u veterináře (samozřejmě i s mamkou) zatím co mamka odhrnovala zrak tak já pozorovala jak veterinářka ošetřuje a nebylo mi u toho vůbec nevolno (kočka byla pokousaná)

cernylysak
hodnocení

0x

Docela by mě zajímalo čím by se nahradily bílkoviny, taky bych to na nějakou dobu vyzkoušel, ale ta náhrada není vůbec jednoduchá.

doplněno 06.10.19 22:39:

elane

dnes 22:03

cernylysaku:Mandle, ořechy, semena, luštěniny a obilné klíčky obsahují většinou téměř stejné množství bílkovin, jako maso,kromě toho v sobě mají obrovské množství dalších minerálů a živin:

Semínka: Slunečnice: 22,5% velmi hodnotné bílkoviny, 49% nejhodnotnějšího tuku, železo 6300 mcg, měď 2800 mcg, zinek 5200 mcg, mangan 2400 mcg. Sezam:17,7% vysoce hodnotné bílkoviny, 50% hodnotného tuku, měď 1600 mcg- důležitá při chronických zánětech. Mák:20% velmi kvalitní bílkoviny, 42% nejlepšího tuku, (mák je vysoce zásaditý), 10000 mcg zinku!, 9500 mcg železa, 1460 mg vápníku na 100 g-nejvíc ze všech potravin (!), 335 mg hořčíku, 160 mcg mědi, 6000 mcg manganu. Dýňová semena: 32% bílkovin...

Mandle: 18,7% velmi hodnotné bílkoviny, 54% hodnotných tuků, vitamin E - 25 mg, vitamin C - 800 -6500 mcg, fluor 90 mcg, biotin 0 - 20 mcg, kyselina listová 45 mcg, vitamin B komplex apod.

Naklíčená pšenice: pšeničné klíčky 29% bílkovin, 8% tuků, vitamin E 28 mg, vitamin Bj 2200 mcg, vitamin B2 800 mcg, zinek 12000 mcg, železo 8000 mcg, mangan 9000 mcg, měď 700 mcg, draslík.

Čočka: 23,5% bílkoviny, 1,4% tuku, hrách: 23% bílkoviny, 1,4% tuku, fazole: 21% bílkoviny, 1,6% tuku.

Je to velmi jednoduché. Ořechy nebo mandle nosím s sebou i na výlety v nějaké dóze třeba od léků, je to jednoduchá, lehká a zdravá energie sbalená na cesty.Předem namočené několik hodin ve vodě jsou mnohem lepší a dokonce i trochu nabydou. Nemá to chybu.

*jasne*

K tomu tofu: Chlapy by to s ním prý neměli přehánet, pro ženy je naopak velmi vhodné.

Tak to vezmu popořadě,

mandle a ořechy jako diabetik smím velice málo a s problémama se žaludkem a zažíváním už vůbec ne, semena kvůli chronickému žaludku taky ne, luštěniny kvůli nadýmání taky nesmím, obilné klíčky asi pokud by nebyly z pšenice tak snad jo, navíc tam vadí diabetikům i ten vysoký obsah tuků a po ořechách mám průjmy. Vejce taky smíme jenom v malém množství.

Tak pak už zbývá jedině to tofu, ale netuším co by to se mnou udělalo.

Takže to zase tak jednoduchý není.

kami*
Letmo si vzpomínám. Jako nejlepší pro doplnění bílkovin byla zejména sója a výrobky z ní. Psali o luštěninách, sýrech ( i sýr Tofu), vejcích a třeba prý i výrobku Šmakoun. Pro doplnění bílkovin. Sójové maso se musí namáčet v dobře okořenené vodě, tím získá ideální chuť a v Číně s mraženou zeleninovou směsí Vás žádná pachuť neruší, je navíc levné. Maso zvířat obsahuje i hodně vitamínů B. Ten je i v houbách, ale jsou hůře stravitelné. V luštěninách je B také. Nutné je načítat hodně informací, ty člověk ocení i po návratu k běžné stravě později.
elane

cernylysaku: Mandle, ořechy, semena, luštěniny a obilné klíčky obsahují většinou téměř stejné množství bílkovin, jako maso, kromě toho v sobě mají obrovské množství dalších minerálů a živin:

Semínka: Slunečnice: 22,5% velmi hodnotné bílkoviny, 49% nejhodnotnějšího tuku, železo 6300 mcg, měď 2800 mcg, zinek 5200 mcg, mangan 2400 mcg. Sezam: 17,7% vysoce hodnotné bílkoviny, 50% hodnotného tuku, měď 1600 mcg- důležitá při chronických zánětech. Mák: 20% velmi kvalitní bílkoviny, 42% nejlepšího tuku, (mák je vysoce zásaditý), 10000 mcg zinku!, 9500 mcg železa, 1460 mg vápníku na 100 g-nejvíc ze všech potravin (!), 335 mg hořčíku, 160 mcg mědi, 6000 mcg manganu. Dýňová semena: 32% bílkovin...

Mandle: 18,7% velmi hodnotné bílkoviny, 54% hodnotných tuků, vitamin E - 25 mg, vitamin C - 800 -6500 mcg, fluor 90 mcg, biotin 0 - 20 mcg, kyselina listová 45 mcg, vitamin B komplex apod.

Naklíčená pšenice: pšeničné klíčky 29% bílkovin, 8% tuků, vitamin E 28 mg, vitamin Bj 2200 mcg, vitamin B2 800 mcg, zinek 12000 mcg, železo 8000 mcg, mangan 9000 mcg, měď 700 mcg, draslík.

Čočka: 23,5% bílkoviny, 1,4% tuku, hrách: 23% bílkoviny, 1,4% tuku, fazole: 21% bílkoviny, 1,6% tuku.

Je to velmi jednoduché. Ořechy nebo mandle nosím s sebou i na výlety v nějaké dóze třeba od léků, je to jednoduchá, lehká a zdravá energie sbalená na cesty. Předem namočené několik hodin ve vodě jsou mnohem lepší a dokonce i trochu nabydou. Nemá to chybu.

*jasne*

K tomu tofu: Chlapy by to s ním prý neměli přehánet, pro ženy je naopak velmi vhodné.

elane

Ach jo: OPRAVA poslední věty: Chlapi...

A ještě dodám, že já se teda k masu už nevrátím.*jasne*

cernylysak

Ještě doplním že houby taky nesmím, jsou nadýmavé

kami*
S takovouhle dietou bych vyhledávala recepty, co mohou jíst miminka při přechodu na klasickou stravu. Omezuje se sůl i cukr. Nejsou ve stravě těžko stravitelné potraviny, třeba luštěniny, košťáloviny. Slupky z jablek se raději loupou, jablko klidně tepelně zpracované. Mají úžasnou instantní rýžovou kaši, ale v rýži je možná dost cukrů, nevím. Vařený oves v řidší ovesné kaši tvoří sliz, který léčí podrážděné trávení. Kukuřičnou kaši.
Pročíst informace o bílkovinách, nejsou prý tak důležité, jak se říkalo dříve. Kuřecí maso ale zase nedráždí nějak nemocný žaludek. Obsah cukrů obecně ale nevím

pavlanovika
hodnocení

0x

Jadnoduše, drazí rodiče nevím jak být výjmečná a zajímavá od dneška jsem vegetariánka.

evr
hodnocení

0x

A to jako vegetariáni jsou zdravější, než ti co jedí maso? Vyhnou se jim nemoci? Nebo jaký to má účel? Nevím, ale myslím si, že netučné drůbeží nebo ryby nemohou nikomu uškodit. Stejně hledají nějakou náhradu, připadá mi to jako postavené na hlavu.

cernylysak

Právě že jsou nemoci a problémy, při kterých maso jakékoliv vadí, proto se ptám těch vyznavačů čím to maso lze plnohodnotně nahradit, teda ty bílkoviny.

karel556*
hodnocení

0x

Řekni jim to zrovna tak jak to říkáš tady nám, v čem je problém? Jsi nesvéprávná nebo co? Nebo nezletilá? :(

pavelpavel*
hodnocení

0x

Bez urážky, ale polož si sama otázku, proč bys to dělala? Maso jíst musíš na to je to tady založené. Já mám také rád zvířata a ty krávy v tom Kauflandu snad ožijou? Maso musíme jíst. Je to myšlením pomotaným. Jsem si tím jist. Bude z tebe kostra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]