Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo o majetku pod 18 let

Od: jakub42* odpovědí: 7 změna:

Zdravím chtěl bych se zeptat na poněkud absurdní dotaz ale stejně ho chci vědět. Mám právo jako osoba pod 18 let na vlastnictví majetku. Můj zákonný zástupce mi chce odebrat předmět který mi byl věnovám prostřednictvím svátku + jsem si z něj polovinu platil sám. A já si myslím že to udělat nemůže protože ve skratce - Je to moje. Rád bych slyšel na věc váš názor a pokud by bylo možno tak prosím uveďdte zdroj z kterého čerpáte (nejlépe URL stránky). Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Osoba právně odpovědná za vás - tj. rodič nebo opatrovník, má určité zákonné povinnosti. Mezi ně patří výchova. Pokud jako hajzlík či fracek nevychovaný odmítáte poslušnost, porušujete zákonem i přírodou danou povinnost, kdy dítě má naslouchat pokynů rodiče.

Mobil tedy maminka může odebrat a uschovat - neměla by jej však prodat nebo zastavit v zastavárně, aby měla na drogy.

Vše je tedy o konkrétních případech a situacích. Nelze paušalizovat a vytrhnout z kontextu konkrétní §.

id
hodnocení

2x

A já si myslím že to udělat nemůže protože ve skratce - Je to moje.
Mě by zajímalo z jakého zdroje čerpáš ty? Tebe zajímají tvá PRÁVA , ale spíš bys měl zkoumat svoje povinnosti, abys je dodržoval a pak se nemusel netřepat jak ratlík, že ti rodiče chtějí odebrat třeba mobil.

hodnocení

2x

@jakub42 - A já si myslím že to udělat nemůže protože ve skratce - Je to moje.
Ale může, chlapče...

NOZ § 857

(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.

(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

Ještě nějaký dotaz?

lipanek
hodnocení

1x

Pokud jsi ukončil vzdělávací proces, bydlíš ve své domácnosti, na všechno jsis vydělal vlastní prací, nikdo nemá právo Ti do vstupovat do soukromí a brát věci. Vzhledem k tomu, že jsi pod 18 let a zřejmě nejsi výjimka, která podniká a vydělává již ve věku pod 18 let, tak máš poslouchat svoje zástupce, kteří jsou za Tebe zodpovědní.

Jsi ještě školou povinný, bydlíš u rodičů, jsi na nich závislý, oni jsou odpovědní za tvoji výchovu a školní výsledky.

Pokud bys plnil svoje povinnosti, jak školní, tak v domácnosti, poslouchal jejich příkazy, zapojil se do domácích pracích, dodržoval řád, nekouřil, prostě choval se řádně, tak se do výše popisované situace nemůžeš dostat.

Zpytuj své svědomí, kde se stala chyba.

Rodiče bez důvodu nebudou sahat k takovému krajnímu řešení.

Ohánět se paragrafy vůči rodičům je neslušné a vůbec fuj.

jardaa*
hodnocení

0x

Na absurdní dotaz ti dá odpověď zákon nejvyšší - ústava:Každý má právo vlastnit majetek. Už od narození. Čerpat lze jedině ze zákona a tím je OZ - Rodinné právo.

ffgg
hodnocení

0x
A co uděláš? Půjdeš se s rodicema o ten zabaveny mobil soudit? Pak ho možná za 4-6 let dostaneš zpátky. Měl by ses jim omluvit za to, čím jsi je naštval a mobil ti určitě vrátí mnohem dřív.

iz*
hodnocení

0x

Jakube,

dokud neuvedete více informací (bylo by potřeba vědět, proč Vám rodiče chtějí mobil zabavit), nelze na Vaši otázku dost dobře odpovědět.

Máte sice právo mít majetek, ale Vaši rodiče za Vás odpovídají, mají právo Vás vychovávat a mají povinnost Vás chránit.

Jestli prostřednictvím mobilu např. navštěvujete "nevhodné" weby, nebo prohráváte peníze v online casinech, musí Vás chránit. Jestli místo svých povinností (např. příprava do školy, pomoc v domácnosti, ...) hrajete na mobilu hry, mají rodiče právo Vám v tom bránit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]