Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty zpětně?

Od: radoss® odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer, je možné žádat o alimenty například 4 roky zpětně? Teď trochu příběhu pro pochopení otázky..
Kamarád se skoro před 5ti lety rozešel s holkou o které se pak později dozvěděl že je těhotná, ale nevěděl s kým (podvadela ho). Ona tvrdila že jeho není. Po porodu do rodného listu uvedla někoho jiného než mého kamaráda. Teď tak po 4 letech přišla s tím, že to dítě je vlastně nakonec jeho a chce ho dát k soudu kvůli výživného. Je to vůbec možné? Kdyby nesouhlasil s testem otcovství může se soudně nakazat?
.
4 roky dítě neviděl a matka tvrdila že jeho není a teď otočila a mu přišel nějaký papír nejspíš předvolání k soudu nebo tak něco Neviděl jsem ho.
.
Co se dá delat? Neberte to tak že jsem na straně aby neplatil na svoje dítě, ale pokud to dítě ani nezná a matka tvrdila že jeho není...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
To nebude tak jednoduchý pokud je v rodným listě uveden někdo jiný musí platit někdo jiný
Pokud ten jiný má pochybnosti musi se konat test otcovstý a až na jeho základě soud múže otcovství zrušit
Neni to o tom že se někdo jen tak rozhodne že bude platit někdo jinej vše je na docela dlouhej loket
Dal nevydim duvod proč by měl alimenty platit zpětně když je náký otec znám a s otcovstvím souhlasil tudíž by měl platit alimenty do doby než soud řekne že otcem neni a nák rozhodne
Takže pokud kamaradovy vznik problém doporučuju zatim nic nepřiznávat nepodepisovat a neplatit a pokud možno poradit se s advokátem co se dá v této situaci dělat

hodnocení

2x

Dobrý den. Ano, soud může testy otcovství nařídit, pokud je to v zájmu dítěte. Přiznat lze alimenty zpětně 3 roky. Záleží na okolnostech jak toto posoudí soud.

hodnocení

A odmítnout je nelze? Neberte to zle, ale představa že se teď ozve jedna z mých byvalek, že má semnou 10ti letou dceru kterou mi úmyslně zatajila a celých 10 let vychovavala s někým jiným který by byl v rodném liště a najednou by chtěla alimenty, se mi celkem příčí.
martinna*

Od toho jsou testy DNA aby měl dotyčný jistotu že neplatí na cizí dítě

hodnocení

Cizí přeci bude tak či tak. Pokud jsem ho nikdy neviděl a byl o něj okraden protože matka ho zaprela. Nebo na to mám prostě špatný uhel pohledu jako muz?

hodnocení

2x

Málo informací a dost nejasných, tak jen obecně - vycházím z toho, že "do rodného listu uvedla někoho jiného" znamená souhlasné prohlášení rodičů. V tom případě jak ona, tak "otec" nemají v podstatě šanci:

NOZ § 790

(1) Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství k dítěti popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte. Může tak učinit do šesti měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno; dojde-li k určení otcovství před narozením dítěte, neskončí lhůta dříve než šest měsíců po jeho narození.

§ 791

Matka dítěte může popřít, že otcem dítěte je muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, a to ve lhůtách stanovených v § 790 odst. 1 větě druhé.

Sice existuje možnost podle

§ 792

Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek.

ale aniž bych chtěla předjímat rozhodnutí soudu, zřejmě k prominutí lhůty nedojde, soudě podle toho, co uvádíte.

Genetické testy soud nařídit samozřejmě může a také to dělá - je vhodné je podstoupit, jinak je to možné klasifikovat jako maření soudního rozhodnutí a to i pod finanční sankcí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]