Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co si dát pozor na psychoterapii?

Od: spolec odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, přemýšlim o návštěvě psychologa, nebo psychiatra, kvůli psychickejm problémům, a tak bych se vás chtěl zeptat, zda existuje něco, co bych neměl říkat? Abych náhodou neměl o tom někde nějaký záznam, nebo nějaký omezení anebo tak? Ještě sem taky nikdy nebyl, tudíž se radši ptám. Děkuju za pochopení.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestli jste řidič z povolání, profesionální voják, máte zbrojní průkaz atp. nebo o tom uvažujete, vězte, že lékařské tajemštví končí v okamžiku, kdy se ukáže možné společenské riziko. S psycbolegem nebo psychiatrem musíte spolupracovat, nelze něco neříkat, to by pak nemělo smysl. Samozřejmě záleží na typu obtíží, sám od sebe nebude hledat.

hodnocení

4x

Záznamy si psycholog (psychiatr) samozřejmě dělá, ale pouze pro potřeby léčby. Psychologové a psychiatři sice mají povinnost zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se při terapii dozvěděli, ale netýká se to např. sdělení o trestných činech. Záleží na tom, co myslíte tím, jak jste napsal- zda existuje něco, co bych neměl říkat.

Rozdíl mezi psychiatrem a psychologem je především v tom, že psycholog nemůže předepisovat léky. Tzv. kliničtí psychologové provádí psychoterapii. Záleží na tom, jaké psychické problémy máte. Psychoterapie může být různá a na určité psychické problémy je vhodná určitá "forma"psychoterapie. Jsou psychické obtíže, které bez předepsání léků (tzv. psychofarmak) nelze léčit. Může se jednat např. o depresivní stavy, o maniodepresivní psychózu atd.

Léčba může být samozřejmě "kombinovaná", tedy současně psychoterapie i tzv, medikace (léčba léky)

Tady je odkaz na článek o tom, jak vybrat psychologa

psychoterapie-efektivne.c/...

spolec
hodnocení

Děkuju za odpověďi. No, chodim do školy a mám řidičák (i skupinu C - náklaďák). Nemůžou se o tom dozvědět/nemohl by bejt nějakej problém?

Pokud by jste se léčil u psychiatra a předepsal Vám určité léky, tak by to určitý problém být mohl. Jinak v tom problém nevidím.

kami*
hodnocení

0x
Někdy v 11 letech jsem obvodnímu doktorovi řekla, že když prudce vstanu, zatmí se mi chvilinku před očima. Napsal si, že trpím závratěmi. V 18 letech doktor váhal, jestli mi potvrdí, že mohu mít řidičák, když mám závratě. Ty už jsem pak dávno neměla.
Při žádosti o práci bylo v dotazníku, jestli jsem se někdy léčila na psychiatrii, když chci pracovat s lidmi.
Často lze strach a psych.bolest změnit kontrolou bolestivých myšlenek. Nepoužívat je. Postup jsem nikomu moc nerozepisovala, jen obecně.

spolec
hodnocení

Děkuju vám za odpověďi.

lee*
hodnocení

0x
Pokud vyhledáte pomoc nehrazenou ZP, tak ani nemusíte uvádět své jméno. Chodila jsem k soukromé psychoanalytičce a bylo na mě, zda jí sdělím své jméno nebo další osobní údaje

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]