Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psych. problém s myšlenkama

Od: problem odpovědí: 9 změna:

Zdravím,
bohužel mám takovej zvláštní problém s myšlenkama. A chtěl bych se tímto i zeptat, prosím... Musim dělat buď všechno pořádně, anebo v podstatě na všechno kašlat, což nechci. Zajímalo by mě např., jak komunikujete s lidma, resp. když chcete někomu běžně něco říct, tak jestli u toho jakože přemejšlíte, nebo to říkáte jakoby automaticky? Já u toho musim přemejšlet, aby to mělo strukturu, uspořádání atd., což je zdlouhavý, způsobuje to velký psych. napětí, možná úzkost.

No a dále musim přemejšlet nad spoustu uplně běžnejma věcmama (minulost, přítomnost, budoucnost), otázkama typu třeba: " jak to bylo předtim, kdyby, jestli správně, proč, co sem mohl/nemohl, kdy, jestli to nemohlo bejt jinak, jestli mi něco neuniklo, na co mám myslet... " apod. Mohl bych když tak uvést i nějaký příklady. Kolikrát mě to strašně omezuje, že nemůžu fungovat. Chtěl bych se zeptat, jaký máte myšlenky vy? Necháváte všechno automaticky, nebo snad nemáte žádný myšlenky? To předpokládám nejde, ne? Nejradši bych snad neměl žádný myšlenky, aby byl v hlavě klid, nebo aby to nevadilo.
Řikám si, na co mám teda myslet? Jak mám žít, jakej mám bejt? Co je správně, teda?
Děkuju za přečtení a pochopení!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sccay
hodnocení

2x
Nevidím v tom žádný problém, myslím si že to má každý, jen si to neuvedomuje, nebo kecá, protože me jede hlava furt. Nedokazu na nic nemyslet,to prostě nejde. Když jsem se kohokoli ptala,jestli umi na nic nemyslet, všichni do jednoho mi řekli, no jasně, ze jo,ale to si ani nemumim predstavit, tak tomu ani moc neverim. Je pravdou, ze kolikrat to je takovych myšlenek najednou, ze jsem schopna se di toho pekne zamotat.v ten okamzik musim uvolnit,soustředit se na jednu konkretni a hezky to tam zase spravne poskladat. Jdu po ulici a s nekym si třeba povidam, k tomu jeste vim ze támhle pani na druhem koute nsmesti bije hodila a ma černého psa na voditku, dokonce jsem i schopna si vybavit zpetne co tak asi měla na sobě, k tomu vim,ze kramek je jeste otevreny a další a další a dalsi. Vsimam si všeho,vsechno me zajima. Musim mit absolutni přehled,jen zřídkakdy se mi stane,ze proste jen jdu a nic nevnimam. To když jsem z něčeho hodne smutna. To koukam jen do zeme trpim jen jednou myslenkou. Proc.!...
Heled, pro mě je to absolutně normalni a kazdy o všem,cim si neni stopricentnejistej,premejslim. A kor mladej člověk. Na světě je to vsechno desne matoucí, kolikrat si rikam, ze mi z toho musi zakonite drbnout. Je dobre mit moralni zasady a ono to vsechno nejak vyplyne. Urcite. Než někomu vědomě ublizit radeji ho ignorovat.
problem
hodnocení

Moc ti děkuju. :)

rhusickagmail
hodnocení

2x

Rozumím a moc dobře... taky jsem míval období, kdy jsem musel mít všechno v hlavě srovnané, jako zaškatulkované, být připraven dopředu.. někdy v pubertě... pak jsem začal trénovat improvizaci, učil jsem se mluvit "o ničem " a bez přípravy...

A opravdu je to třeba trénovat... protože to co popisujete, jako že mít vše poskládané, nachystané je strašně vysilující...

Tedy rada zní, učit se střelhbitě improvizovat... jenže k tomu musí být člověk v kolektivu, nelze třeba sedět doma a hledět do zdi... takže to chce se zapojovat... mě pomohlo ochotnické divadlo...

kami*
hodnocení

2x
Na otázku, "Jak myslet správně", podle mne nejlépe odpovídá kniha ŽÍT S RADOSTÍ od SANAYA ROMAN. Ráda se k ní vracím. Občas je i v bazarech. I na netu.
Ideální je nacházet všude krásu a mít jen myšlenky, které po vyslovení nahlas, nikoho nezraňují. Neubližovat myšlenkami ani sobě. Snažit se o klidné myšlenky, když se zpomalí, je jich méně. Potom člověk více vnímá, co sám cítí. Pocity často přinášejí důležité informace. Způsob myšlení lze trénovat. Takhle dnes myslím já.
Nad tím, co řekne, přemýšlí trochu každý, stačí, když si člověk věří. Není pak proč mít ze svých chyb strach.
Dokonalost je v tom, být originální, tedy sám sebou a obyčejný.
Pokud jsem cítila napětí, občas jsem před spaním na uklidnění použila cvik Jóga mudra asi na 5 min. Při cviku i po něm se smí myslet pouze na uvolnění, na nic jiného. Stres, strach nebo bolest odstraňuji včas.
problem
hodnocení

Díky za skvělý komentář.

hodnocení

0x

Zdravím. A zkusil jste tyto své problémy řešit s odborníkem - psychologem? Nějaké terapie by Vám třeba pomohly.

hodnocení

0x

Pravděpodobně se jedná a tzv. obsedantní myšlenky, neboli nutkavé (vtíravé).

Tady je odkaz na jeden článek o tom

opsychologii.cz/...

Možná máte určitou "formu"tzv. obsedantně kompulzivní poruchy. Součástí obsedantně kompulzivní poruchy může být nepřiměřená (přehnaná) snaha, mít něco pod kontrolou, např. i způsob uvažování nebo činy z minulosti.

Tady je odkaz na publikaci, kde je popsána obsedantně kompulzivní porucha.

lundbeck.com/...

Radit konkrétnímu člověku, jak změnit "plynutí"myšlenek tak, aby to nebylo stresující, je dost těžké. Myslím si, že by jste si měl přečíst nějaké knížky, kde je popsáno, jak omezit vtíravé myšlenky a zkusit použít některé rady. Pokud to nebude po určité době lepší, tak by asi bylo potřeba začít chodit na psychoterapii.

plysak*
hodnocení

0x

Tipuju, že jste mladý. Nejjednoduší a nejrychlejší je psycholog. Jako napoprvé. Pak si najděte nějakou veřejnou knihovnu a přečtěte si pár knih o člověku, psychice apod. a časem se dopídíte k odpovědi sám. Klidně bych zkusil nějaký čaj na soustředěnost (zklidnění) v té nejvyšší povolené dávce. Fakt jen jako pokus, ono se to nezdá...

problem
hodnocení

Všem děkuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]