Nejste přihlášen/a.
Máme tohle půl roku za sebou,Já jsem měla dceru za svobodna a v květnu jsem se vdala a najednou jsme tři měli stejné příjmení a dcera jako by k nám ani nepatřila,bylo to hrozné a měla před nástupem do školy a znáte dětičky.Taky sem požádala svého bývalého o změnu příjmení a děkuji bohu že máme super vztah a nebyli komplikace,on sám navrhl že by se rád s dcerou vídal,dcera ovšem nená zájem,netlačí na pilu a řekl mi že klidně bude jen strejda v našem zájmu je určitě její pohoda.Dále k otázkám:platit alimenty bude neustále a zůstane i jako otec uveden v rodném listě,omlovám se moc jsem se rozkecala
doplněno 08.03.10 12:32:Úplně nejlépe vám poradí matrika v místě trv.pobytu
Dobrý den, žádost o změnu příjmení podává rodič na matrice svého trvalého bydliště. K tomu je zapotřebí i souhlas druhého rodiče , ve Vašem případě otce. Jsou zde tyto varianty: otec bude souhlasit - v rodném listu zůstane samozřejmě jako otec, alimenty platit bude. Pokud nebude souhlasit, ,může matka dítěte požádat soud, aby takto rozhodl. Takto se tyto věci řeší u nás, na Slovensku ... nevím. Bude opravdu nejlepší, zeptat se na matrice na Slovensku.( Alimenty bude platit nadále,pokud je napsaný v rodném listě jako otec, ať se dítě jmenuje jakkoliv., zákon č.301/2000 Sb, §76 - zákon o matrikách,jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů...)
Přítel se také bránil dát souhlas k adopci ale nakonec dal.Dcereu viděl naposledy když se rozváděl a to jí bylo 7 měsíců,bývalá manželka se vdala do Rakouska a on s dcerou neměl žádný kontakt a tak nakonec souhlasil a v podstatě se dcery zřekl, alimenty neplatí a dcera také nebude po něm dědit..Švagrová se znovu vdala a chtěla aby se děti jmenovali jako ona, ex manžel dál posílá alimenty a děti po něm budou dědit i když příjmení mají jiné.
Blba situace.. zalezi na muzi, pokud je syn vychovavan tak, ze neni jeho tata, syna nevidiva a to dite si ho ani nepamatuje tak bych asi v jejich pripade souhlasil s osvojenim ditete. Ten pan, s kterym jeho zena momentalne zije si dite osvoji, vas pritel prestane platit vyzivne a pak az se vemou, bude mit i prijmeni po novem tatinkovi.. Je ale hrozne tezke radit, zalezi jak to citi vas pritel...
Pokud nebude chtit, dat okamzite na soud zadost o upravu styku s ditetem a pokud mu ho bejvalka nebude chtit davat treba na domluvene vikendy, dopousti se tim trestneho cinu a muze nest vsechny nasledky s tim spojene.. Ja jsem takhle bojoval o syna, pak mne ho zacla davat. Mne rika tata a priteli bejvalky Roberte. Dnes ma syn 16 roku a mamky se jiz nepta kdyz jde za mnou...
V každém případě by měl být na prvním místě zájem dítěte. Vy bydlíte zde, dítě můžete vídat sporadicky a tak se stejně příliš nemůžete podílet na jeho výchově a vytvářet si vztah. Když svolíte ke změně jména, zůstáváte stále otcem. A dítě to bude mít snadnější ve škole, když se se svým sourozencem bude jmenovat stejně. Až bude jednou vaše dítě dospělé a budete o to oba stát, můžete si to vynahradit.
Ale teď by to jeho dětská hlavička nepobrala.To je můj názor. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.