Dobrý den, chtěl bych vědět jak dýchat do břicha. V mnoha článcích jsem četl, že je to "správné", ale už jsem se nedověděl jak to praktikovat. A jak poznám že skutečně dýchám do břicha. Jestli je to jen prohloubené dýchání atd. Díky moc za odpovědi
Břicho se při "břišním" dýchání nenafukuje. Břichem se dýchat nedá ani náhodou.
kami*
Vy mě zlobíte Lehněte si do cviku SUPTA VIRÁSANA. Verzi s rukama nahoře. Nejlépe učí dýchání břichem. Hrudník je fixovaný, nezvládne se hýbat. A teď, má-li Ernie pravdu, tak se zákonitě musíte udusit. Cvik se řadí mezi relaxační s dlouhou vydrží na minuty. Nikoli sekundy. Tělo povolí až po několikátém provedení, bývá tuhé
Čistě technicky se břichem nedýchá prostě. Dýchá se plícema. To, že plíce při nadechnutí posunou bránici a vypoulí břišní dutinu nic nemění na tom, že se břicho vzduchem neplní-co by se mělo taky plnit, že?
gumid
Já Ernie dejchal břichem včera večer a slušnej smrádek po pivíčkách
iz*
,vKami,
@Ernie má samozřejmě pravdu, vzduch vdechujeme do plic, nikoliv do břicha "dýchání do břicha" je chybně používaný obrat).
kami*
Ono u různých způsobů dýchání jde o zvýšení kapacity plic. Ta silně zvýší obranyschopnost těla. Já zrovna jen dýchání nikdy nezkouším sledováním břicha. To by mne nebavilo. Logika mi třeba některé věci nebere, proč tělo nějak reaguje, ale jsem ráda, že to tak funguje
kami*
Aha, díky za vysvětlení. Jenže chytání za slovíčka zpomalí vysvětlení. Snad tazatel rozuměl, pokud se držíme slovniku, který se podobá jeho slovníku. Já znám i knihy, kde je to uvedeno těmito termíny. Nevím, jaká slova potřebuje Ernie, abych používala. Proto jsem mu nerozuměla.
Tzv. plný jogistický dech se skládá ze tří částí - nádech do břicha, do spodní části plic a do horní části plic. Při nádechu do břicha břicho mírně vystoupne. Vleže na něj položte dlaň a nafoukněte ho.
A v dalších článkách píší, že dýchání do břicha bývá pro muže běžné, zatímco ženy obvykle dýchají do hrudníku. Tedy články jsou spíše pro ženy, víc vzduchu znamená o něco víc energie pro tělo. Zkuste se dokonce nadechnout až dolů do plic, do spodní části břicha. Ale břichem asi dýcháte běžně i Vy sám. Tím spíše, když máte pocit, že nevíte jak to změnit na správné. Už to umíte
možná by nebylo od věci "některé" články přeskakovat a radši se zamyslet nad tím, jak to ve skutečnosti je.
kami*
No, já jsem skromná, mě stačilo, že dýchám
kami*
Chyby v článkách nebo knihách jsem nenašla. Vysvětlují techniky dechu laikovi, snadným pohledem pouze z venku. Tedy, jak se břicho pohne. Tak je to snadné pochopit. Na kterou část plic uvnitř vzduch tlačí, laik necítí. Pokud existuje víc úhlů pohledu, vnímám to jako plus. Klidně se držím snadnějšího vysvětlení. Ne technicky dokonalého, ale méně srozumitelného
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.