Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné pocity

Od: bubu09 odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, prosím o radu, přes 2 měsíce beru léky Elicea 10 mg, jednu denně na poruchu OCD a úzkostné pocity v mysli. Předtím jsem brala lék Paroxetin. V době když jsem začala brát paroxetin, až do dnešního dne cítím divné pocity, které jsem nikdy nemel, hlavně pocit neskutečna, pocity zmatenosti, velká únava, dezorientace, Nesoustředěnost, Časté zapomínání, brnění končetin, neklid v nohách, bolesti svalů hlavně lýtek, Chodidel, křeče ve svalech, bolesti hlavy, velká slabost v končetinách, bolesti palce a prstů u nohou, jakoby pocit, kdyby mi někdo podal silný lék na oblbnutí, anestetikum... děla mi problém si na něco vzpomenout. Také se mi stává pořad, ze někam jdu či něco delam, ale nevím, jak jsem se tam dostala. S někým mluvím, ale nevím, co vlastně mi ten člověk říká, rychle zapomínat slova. A to je mi teprve 41 let Na úzkosti se léčím už dlouhou dobu, hledáme vhodný lék, ale tyto pocity odcizení a neskutečna jsou pro mě nové, hodně nepříjemné, nejsem schopný běžně fungovat. Prosím o radu jestli máte někdo zkušenosti. Děkuji moc, hezký den.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

S nějvětší pravděpodobností vám způsobené potíže činí léke Elicea. Stačí mrknout do příbalového letáku. Velmi časté ( více než 1 z 10) bolesti hlavy. Čaté (1 z 10) bolest svalů a kloubů (artralgie a myalgie), únava. Méně časté (1 ze 100) stavy zmatenosti.

Zdroj: pribalove-letaky.cz/...

Zkuste si ujasnit priority, máte OCD a úzkostné pocity. Tak hledejte antidepresiva, která vám sednou. Osobně bych to na Elicee zkusila ještě měsíc vydržet, a pak kdyby ani po této době problémy přetrvávaly, tak bych se svým psychiatrem diskutovala o změně antidepresiva. Musíte si ujasnit, jaké nežádoucí účinky jsou pro vás snesitelné a jaké už nesnesitelné. A jaké se vás týkají. Některá antidepresiva způsobují únavu více než jiná. Je pro vás primární únava? Nemůžete si dovolit být unavený? Tak hledejte antidepresiva, která mají spíše povzbuzující účinek. Ale to by asi nebylo dobré skrzeva vaše úzkosti, nabuzení by je mohlo zhoršit. Bolesti hlavy, co tak vím, tak se týkají skoro všech AD. Teda ty, které beru já, tak jsem nikdy nezažívala bolesti hlavy způsobené jimi, jen když jsem třeba měla chřipku nebo virózu. Co se týká paměti a pocitů zmatenosti, to taky většina anttidepresiv způsobuje.

Tj. definujte, co vám z daných vedlejších účinků vadí nejvíce, a podle toho zvažujte o přechodu. Také je možné, že když tomu dáte měsíc navíc, že se to upraví. Tělo si zvykne.

bubu09
hodnocení

Děkuji za skvělou odpověď. Teď jsem se díval jak dlouho beru lék Elicea, jsou to už 3 měsíce. Potíže které jsem uvedl v předchozím textu, se ještě zhoršují. Na brnění končetin jsem od neurologa dostal lék Lyrika 75 mg dvakrát denně. Necítím žádné zlepšení, ale na úzkosti dobře zabírá. Po lyrice mám závratě. Ty jsou nepříjemné, ale dají se vydržet. Každopádně pojedu za svým psychiatrem, skvělá lékařka ve fakultní nemocnici Olomouc. Vše jí řeknu. Onehdy mi lékař z infekčního oddělení řekl, že lék Elica je hodně pozvuzující, že pro mě není vhodný. Řekl jsem to své psychiatričce Ale ta řekla jen že je výborný na ocd. Lékař z z infekčního oddělení mi řekl, byl to tedy primář, že by byl pro mne vhodný lék Lerivon. Ale má psychiatrička se obává toho, že by mě lék více uspával. Pro mne jsou dosti omezující příznaky zmatenosti, velké jakoby ospalosti, bolesti nohou a brnění, jelikož pracuji s motorovou pilou, se zahradní technikou a také řídím auto každý den, takže musím být co se týče řízení a obsluhy v naprostém pořádku. Ohledně hledání nového antidepresiva, na internetu, je to hodně zavádějící a člověk se často ztratí. Určitě to nechám na své psychiatričce, ať mi najde vhodný lék . Dekuji
Nemate zac. Jsem ráda, že jsem pomohla. Osobne beru taky AD. Konkrétně Mirtazapin 30 mg. Mam ho primárně na uzkosti. Eliceu jsem taky zkusila. Pro me byla nevhodna. Nemohla jsem po ni spat. A bylo mi zle od zaludku. Moje psychiatricka zvolila prave Mirtazapin, protoze jeho nejvyraznejsi vedlejsi ucinek, tj. utlum, mi nevadil. Naopak jsem uklidnit potrebovala. A dalsi vyznamny vedlejsi ucinek zvysena chut k jidlu a zvyseni hmotnosti jsem taky potrebovala. Zjistila jsem, taky experimenty (s dohledem psychiatra) pred tim, ze me AD typu SSRI vubec nesedi. Mirtazapin patří do jine skupiny. Ale pro vas asi nevhodný. Fakt hodne tlumi a pokud potrebujete ridit auto, tak bych ho asi neriskovala. Ale věřím, že i pro vas psychiatr najde vhodny lek, abyste co nejmene pocitoval nežádoucí vedlejsi priznaky.
bubu09
hodnocení

Mam už snad 8 psychiatra, jelikož ti predchozií byli neschopní, neměli zkušenosti, protože nikdo z nich nechtěl se mnou pracovat a tak pacienty, také mě raději přesouvali na psychinu, v léčebně se nikdy nic nevyresilo, no radši to nechci popisovat, nerad na to vzpomínám, žádná pomoc a neochota, zesměšňování... Léky mi předepisovali hlavně typu pro léčbu schizofrenie, epilepsie, antipsychotika. Naposledy jsem bral Valproad, trápil jsem se s nim dost dlouho, až mi ho v Olomouci rychle odstranili a řekli mi, ze se nebere na úzkosti, ze jestli se ta, co mi to napsala nezbláznila, ze zřejmě nemá zkušenosti. Je málo lékařů, kteří umí léčit úspěšně úzkostné poruchy. V minulosti jsem bojoval jsem s velkou závislosti na Rivotrilu, ale už je to pryč. Do tohoto stavu mě tam dostal psychiatr a až bylo nejhůře, dal od všeho ruce pryč. Elicea mi zřejmě nesedí, úzkosti posunula trochu do pozadí, ale tělesné potíže jsou neúnosné, nikdy jsem je neměl, jsou pro mě nové. S úzkostná se lečim od r 2003. Úzkosti se u mne projevují hlavně jako dost nesnesitelné pocity, jakoby pocity ohrožení a zděšení, hrůzy. Ty se zatím v posledních 2 let nepodařilo odstranit. AD potřebuji, ale není radno si s není hrát. Také jsem je různě zkoušel experimentovat, pod dohledem lékaře. Ten Paroxetin mi neseděl, na úzkosti neúčinný, Elicea také ne. Potřebuji léky mírně sedativni, ne léky, co povzbuzují a nakopavaji, je mi po nich hůře. Rivottil byl výborný, ale ... !
Chapu. Chapu. Jakoze Mirtazapin je zvlastni AD se zvlastnimi ucinky. Cim nizsi dávka, tim vic tlumi a pusobi sedativne, cim vyssi davka tim mene tlumi. Kdyz si date 7,5 mg budete totalne KO i druhy den. 15 mg je nejnizsi terapeutická davka a uz tolik neodrovna, ale durt budete dost unavenej. Bere se vecer. Na rozdil od jinych AD. Ja mam davku 30 mg. Zacinala jsem na 7,5 jako počáteční (asi tyden). Pak par mesicu 15 mg. Tech 15 mg dobre nezvladalo moje uzkosti. Pak zvyseni na 30 mg. To uz je davka, co tak moc netlumi. Stejne nabeh prvni tri tydny cca jsem byla jako zombie i pres den. Pal se to ale upravilo. Jinak ted uz je beru v casovem horizontu let. A muzu rict pres den absolutne v pohode. Muzu ridit i delat veci na které je potreba soustredeni. Zadna extremni unava se nekona. Ano, potrebuji vice spat. Aby se mi rano vstavalo lepe. Mysleno 8-10 hodin spanku (kdyz to nedodrzom jsem extremne unavena, ale vetsinou jen rano nebo max dopoledne). Ale stoji mi to za to, že jsou moje uzkosti pod kontrolou. Pred Mirtazapinem na me Lexaurin ani Neurol moc nezabiral. Musela bych brat velke davky a casto. Ted potřebuji nejslabsi Neurol 0,25 jen pulku z te tablety pri opravdu velkem stresu treba jednou za XY mesicu. Bezne stresove situace zvladam s prehledem jen diky tomu AD. Coz je hodne FAJN!
Jeste dodám, pokud byste chtel Mirtazapin navrhnout vasemu lékaři, tak zejmena se poradte o tom, jak jste na tom s vahou. Pokud jste uz ted pri tele a obézní, asi by nebyl vhodny. Opravdu se po nem pribere. Ja konkrétně tak 5 kg. Nekteri i vic. Ale ja na zacatku lecby vazila 45 kg. Takze mi pribrani nevadilo. Jinak jeste dodám, že vetsina AD totalne ubiji libido a u muzu i potenci a erekci. Na me Mirtazapin vubec v tomhle vliv nema (mysleno u me chut na sex). Chut je a vsechno. Troufam si říct, ze Mirtazapin je co se tyka ovlivneni tohoto nejvice setrny.
bubu09
hodnocení

Děkuji za super odpověď a také za to, ze se mi mile věnujete Zítra zájezdu za lékařkou a řeknu ji vše. Dam pak vědět co a jak. Myslím, ze mi Mirtazapin v léčebně dávali na večer, 15 mg, to jsem byl zrovna na odvykačce od Rivotrilu. Je pravda, ze za ty léta už někdy fakt nemůžu, však to určitě znáte Nebudu už rušit, jsem rad, ze jste mi věnovala hodně času . Hezký den všem.

hodnocení

2x

Pěkný den,

doporučuji konzultovat tyto problémy s ošetřujícím psychiatrem. Podle mě jsou Vaše potíže dané právě lékem Elicea.

Určitě se dá najít jiná varianta léku,která Vám bude vyhovovat více.

hodnocení

0x

Vlastní zkušenost trošku mám, ale jen trošku. Myslím si, že pocit neskutečná může být způsoben i určitými pocity frustrace, ale je to jen moje domněnka. Možná byste měla zajít za obvodním lékařem a zeptat se, zda by jste měla jít na vyšetření na neurologii - ohledně paměti. Co se týká bolestí lýtek, to jsem míval v mládí, ve věku nácti let. Např. jsem se některé ráno probudil a měl jsem silné křeče v lýtku. Tyto bolesti můžou být způsobeny nedostatkem hořčíku ve stravě.Možná i nesoustředěnost a pocit únavy můžou být způsobeny nedostatkem hořčíku. Když zkusite zvýšit příjem hořčíku pomocí doplňků stravy, tak tím nemůžete nic pokazit - samozřejmě přiměřeně. Popř. zkusit jíst více potravin s obsahem hořčíku. Poměrně velké množství hořčíku by mělo být např. v banánech. Tady je odkaz na článek o tom

klubzdravi.cz/...

Pokud neklidem v nohách myslíte tzv. svalové záškuby, tak si myslím, že je možné, že jsou způsobeny i nadměrným stresem popř. taky nedostatkem hořčíku.

Tady je odkaz na jiný článek o tom

cs.medlicker.com/...

bubu09
hodnocení

Hořčík beru už snad 15 let na večer, dle rozboru krve ho mám dostatek, také jiné minerály a vitaminy jsou v pořádku. Pocity neskutečnosti, oblbnuti, s bolesti svalu a zaškuby začaly současně. Vyšetření neurologické, interní, revmatologicke, cévní, krevní, ortopedicke, infekční v pořádku. Cekam 3 týden na výsledky na boreliozu. Také mi přišli na nízkou hladinu testosteronu. Beru 11 den hormonální léčbu.

bubu09, hořčík na to může mít jen nepatrný vliv. Abyste měl takové křeče, to by vám jistě rozbor krve ukázal rapidnější nedostatek hořčíku. Ale i tak by vám mohl ulevit hořčíkový olej, ten se maže přímo na kůži a neprochází trávícím traktem. Ale i tak by se měl hledat původ vašich potíží. Obecně jsou takové pocity u užívání antidepresiv běžné. Rozhozené hormony spolu s uživáním antidepresiv může všechny vaše potíže způsobovat. Pokud jsou všechny ostatní vyšetření v pořádku, jak říkáte. Předpokládám, že vám antidepresiva napsal vás obvoďák, je možné, že vám tento typ nesedne a obvoďáci většinou nemají tak dobré znalosti účinků a nežádoucích účinků jako psychiatři. Pokud vám Eliceu předepsal obvoďák, najděte si psychiatra, pokud už k psychiatrovi chodíte, popište mu svoje problémy, a diskutujte s ním, jak dlouho ještě čekat, než se to stabilizuje, případně o změně dávky (snížení, zvýšení) nebo přechodu na jiné antidepresivum. Hledání vhodného AD je běh na dlouhou trať.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. U každého léku najdete letáček s vysvětlením. Pokud se tam dočtete, že např. je potřebná "nějaká doba" k tomu, aby se v krvi vytvořila určitá hladina léčivé látky - a do té doby můžete pociťovat určité potíže, zkuste počkat tu deklarovanou dobu, zda obtíže nevymizí. Když nevymizí ani po této době, jděte k tomu lékaři, který vám lék předepsal. Pokud tam nic takového nepíší, jděte k tomuto lékaři ihned a požádejte o jiný lék. Dnes je na každou nemoc několik druhů léčiva, je z čeho vybírat. A jestli můžu radit, nikdy nejezte žádný potravinový doplněk, který vám lékař nedoporučí. Křeče vám v žádném případě neodstraní žádný syntetický hořčík. Je to teť taková móda - zobat hořčík. V uplynulých cca 5 letech to byl zase syntetický zinek, bez kterého se nebylo možné obejít. A když to lidi prokoukli, že jim tento, syntetickou cestou vyrobený, prvek škodí, farmaceutičtí "vydělávači peněz" to hbitě změnili na hořčík. Křeče nevznikají nedostatkem (syntetickou cestou vyrobeného) hořčíku. Zaplavíte si tělo zbytečnou chemií, které se pak tělo jen těžko, pokud vůbec, zbavuje. O všem se poraďte se svým lékařem. Pokud se budete přesto cítit špatně, nechte se poslat na doplňující vyšetření či k jinému speciaslistovi. Ida

olinl
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od administrátora 29. 09. 2019 20:19:10
Pokud si někdo alternativní vyžádá pak ano, ale jako standard opravdu ne. Díky

Má co ztratit, 550 Kč + peníze na nějaké ty léky, které mu asi doporučí. Aby mu spíš neuškodily.

Přesně, olinl je úplně mimo!

bubu09
hodnocení

Nezlobte se, jako zdraví křesťan odmítám jakoukoli alternativní medicínu, která mě v minulosti stála skoro život! Trvalo mi dost dlouhou dobu, než jsem se z toho vzpamatoval. Následky nesla i má milovaná žena s dcerkou, veškerá má bolest a trápení, děkuji, už to nechci znovu prožít, už ne!
olinl

Rozumím bubu09, vy nábožensky založení lidé (dle tvého popisu) máte jiný pohled na léčitele než my "poloateisté" (mimochodem-osobně nevěřím ani Darvinově teorii vzniku a vývoje života). Mám kamaráda katolického vyznání, který mi popsal problematiku k již zmiňovaným léčitelům, takže tě chápu. Nezmiňuješ v úvodu náboženské vyznání a odkaz na léčitele jsem přidal v dobré víře ti pomoci. Jinak-přeji ti zlepšení zdravotního stavu nebo ještě lépe-přeji uzdravení.

bubu09
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď a názor, jsem náboženského vyznání Apoštolská církev. Dětství pokřtěn V katolické církvi, před 8 lety úspěšně odhlášen.Díky Bohu za tohle rozhodnutí Hezký den.
kami*
Skrze víru v Boha jsem se zbavila psychické bolesti úplně, za 2 dny. Většiny ihned, když popisoval způsob jak. Litovala jsem Vás, atejistu, jak hrozné máte potíže s léky, pro které jsem si já ani nemohla stihnout dojít. Omlouvám se za reakci, třeba jste nechtěl požádat o pomoc toho, koho nejvíc milujete. Teď Vám nerozumím.
bubu09
hodnocení

Nezlobte se, píšete asi z cesty. Nedává to hlavu ani patu. Pokud jste se vyléčila během 2 dnů, jak píšete, stal se u Vás zázrak. Většina z nás čeká na zázrak i cely život. Bůh má s námi takové plány, on ví, kdy je ta správná chvíle, naše mysl a mozek na to není stavěný, abychom to pochopili. Jestli mi rozumíte
kami*
Popíši tenhle zázrak.
Potřebovala jsem se zbavit bolestivých myšlenek, tedy bolesti a strachu. Potřebovala jsem si ale napřed myšlenky v hlavě urovnat, aby to šlo dobře.
Vytvořila jsem proto snového milého kamaráda, který mi pomůže. Tomu jsem říkala jednu větu za druhou, co používám pro sebe. Až v tu chvíli mi došlo, jak zlé myšlenky jsem měla. Tenhle kamarád posoudil každou větu. Třeba "Tohle používat nebudeme, to mne bolí." Bylo jasné, co asi řekne.
Za 2 dny jsem měla seznam zakázaných vět, co ubližují. Najednou jsem je pro sebe vůbec už nechtěla použít. Okamžitě zmizela psych. bolest. Kamarád pak zmizel.
Navíc jsem dostala pár rad. Například, jestliže chci žít ve světě plném lásky, mám ji používat já a nečekat na druhé, aby s tím začali oni.
Myslím ale, že jsem měla větší cíl, než jiní lidé s podobným problémem. Tak Vám rozumím.
Ještě byla jedna metoda. Všechny myšlenky dát Bohu, myslet skrze něj. Ty zlé nechá rozplynout, nemohou se použít. To odnaučí bolestivé myšlení také.
Nekritizuji tím ale Váš způsob léčby.
Potřebovala jsem Vám rozumět, jen zkouším upřesnit, jak jsem s myšlenkami pracovala já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]