Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životní minimum

Od: financnik odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, představte si situaci.

Manželé, kteří jsou občané ČR mají dvě děti. První syn se narodil 1.7.1998, studuje školu v Praze a doma se ukáže jednou za měsíc. Druhá je dcera, která se narodila v dubnu 2004. Mám určit životní minimum rodiny. Podle mého je to takhle:
Jeden rodič dostane 3410 Kč, druhý dostane 2830 Kč, syn i dcera dostanou stejně 2450 Kč (jelikož, jim je víc jak 15 a míň jak 26). Chápu to správně? Celkem tedy dostaniu 11 140 Kč.

Předem děkuji za případné upozornění chyb.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

3.410 Kč platí pro jednotlivce > pro jednočlennou domácnost.

V uvedeném případě činí životní minimum rodiny 3.140 + 2.830 + 2 × 2.450 = 10.870 Kč (na prvního rodiče 3.140 Kč, na druhého 2.830 a na děti po 2.450 Kč).

To ale neznamená, že rodina dostane celou částku v rámci dávek hmotné nouze.

Vždycky se vychází z konkrétní situace, pro dávky hmotné nouze se samozřejmě posuzují příjmy rodiny a to jestli rodiče pracují nebo se aspoň snaží práci najít. Za určitých okolností by rodiče mohli obdržet také jen existenční minimum, jež činí 2.200 Kč měsíčně. Do příjmů zmíněné by se pokud vím započetl i přídavek na dítě (dávka státní sociální podpory), který by pravděpodobně pobírali oba studenti.

Životní a existen/... (Portál MPSV) ***

Státní sociální p/... - informace pro občany (Portál MPSV)

doplněno 28.09.19 20:09:

Není zač.

Ty částky 3.410 a 3.140 se snadno zamění, člověk snadno přehlédne...

financik

Děkuji, chyby jsem si všiml, ale nešlo to už opravit. :( Takže jsem to pochopil správně. Každopádně děkuji za kontrolu a za odkazy, určitě si to ještě prostuduji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]