Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s otázkou. Nevím, zda to dokážu vysvětlit srozumitelně a přesně jak to je, ale pokusím se.
Moje mamka je ze dvou sester, které mají už jenom tátu - mého dědu (babička už nežije). Zhruba před deseti lety měli dědovo rodiče na malé vesnici barák. K tomu baráku patřilo i velké pole (zhruba 20 km od toho baráku). Jeho rodiče zemřeli, takže dědictvím ten barák a to pole získal děda a jeho bratr (mamky a tety strejda). Děda tam ještě nějakou dobu bydlel a pak se rozhodlo, že barák je jen pro dědu příliš velký (jeho bratr bydlí jinde) a koupí se mu byt ve městě. Děda se tedy rozhodl ten barák prodat bratrovi za nějakou určitou symbolickou částku, jen aby měl peníze na ten byt ve městě. Jenže teď jsme zjistili, že na katastru je i to jejich společný pole napsané jen na jeho bratra. Děda ale ví, že mu prodával jen ten barák bez toho pole (ve smlouvě je řeč jen o tom baráku, jelikož se tak dohodli, že se bude prodávat jen barák a pole bude nadále jejich), takže pole by stále mělo být jejich společné.
Teď se dostávám k těm mých otázkám. Jak je možné, že pole podle katastru patří jen jeho bratrovi? Dá se s tím ještě něco dělat, aby děda pole také dostal? Pomohl by nějaký právník?
Jeho bratr to pole pronajímá a dostává nějaké peníze (to jsme si zjistili jinak). Bohužel s ním ale není řeč. Děda s ním o tom mluvil a bratr to vždy smete pod koberec, vůbec se o tom nemíní bavit. Bohužel děda je v tomhle velmi hodný a bojí se, že se akorát rozhádají.
Mockrát děkuji za případné odpovědi, snad jste mě pochopili.
Hezký den,
M.
Zbytečně složitý popis, patláte dědictví, prodej, děda ví a smlouva ... Kdo sepisoval smlouvu, sami, právník, ověření? Načtete si ji řádně a zajděte na katastr a tam se informujte. Jde o otázku právní. Očekáváte zde rozbor? Jak je to možné? Je.
Vřele doporučuji, podívejte se do OZ Věcná práva a zvl. pozorně přečtěte § 980, 984 ..., máte tam postup.
Myslíte, že si s tím poradíte sami bez právníka (poradny i zdarma)? Jste ochotni jít až k soudu se žalobou na určení vlastnictví k nemovitosti?
iz si jistě přečetla, že tam mám Věcná práva a ... což je výčet, další že?
Já bych poradila věnovat zvláštní pozornost i §§ 985-986. ***
Občanský zákoník, věcná práva: podnikatel.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.