Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrob a ostatky

Od: michal123 odpovědí: 10 změna:
Zdravím. Mám dotaz ohledně hrobu a ostatků
Můj tchán má hrobku od domova 75 km kde má svoje oba rodiče pohřbené v urnach.
Jeho bratr (nevlastní) zaplatil nájemné místo ale hrobka je mého tchana. Máme nárok odvést si hrobku i s ostatkama? Jeho bratr má v hrobě pouze svoji matku.
Dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Pane Michale,

četl jste @Satam ovu odpověď? Je potřeba rozlišovat hrobové místo, jež patří obci (majitelem je obec) a nevlastní bratr Vašeho tchána je má pronajaté, a vybavení hrobu.

Vybavením je hrobka, která patří ... komu? Postavil ji Váš tchán? Nebo mu ji daroval děda? Byl jste u toho, když děda vyslovil nesouhlas se změnou nájemce?

Když se blíží konec doby, na kterou byla uzavřena smlouva, kontaktuje hřbitovní správa nájemce hrobového místa dotazem, jestli má zájem o pokračování nájmu. Pokud ano, uzavře s ním další smlouvu a vystaví fakturu na další období. (Řešila jsem to před necelým rokem, proto si to ještě pamatuji.)

hodnocení

1x

Pozor, hrobka spadá do dědického řízení. Takže pokud hrobka byla dědy (který je nyní v ní uložen), záleží na tom, kdo hrobku zdědil. Možná na hřbitovní správě zjistíte, že hrobka do dědictví po dědovi nebyla přihlášena ( což se stává velice často) a budete muset takzvaně otevřít dědické řízení a hrobku přihlásit. Ten kdo ji zdědí bude majitelem hrobky a může ji teoreticky nechat přemístit. S nájmem hrobového místa to nesouvisí. Sama jsem to řešila před půl rokem.

hodnocení

0x

Hrobové místo bývá obvykle v nájmu, jeho stavební součásti (hrobka) jsou majetkem nájemce místa. Takže veškeré manipulace může provádět pouze váš tchán.

Ptáte se "Máme nárok...". Kdo je ten, kdo má mít nárok, na koho se ptáte? O nároku bych nemluvil, práva máš váš tchán.

doplněno 25.09.19 16:08:

@michal123: Omlouvám se, ale jinde se o tom bavit nebudu. Na vašem místě bych zkontaktoval správce hřbitova a domluvil se s ním na tom, co máte v úmyslu. U něj zjistíte i vlastnická a nájemní práva. A dále bych si trochu nastudoval zákon o pohřebnictví (z. č. 256/2001Sb.), ve kterém patrně najdete odpověďi na většinu vašich problémů.

michal123
hodnocení

Pronajaté místo je na jeho nevl. Bratra pronajaté.
Chceme prendat hrob do místa bydliště k nám 75 km odtut kde je to teď
michal123
hodnocení

Ještě mi zajímá.
Smlouva byla napsaná na dědu, který je teď v hrobě. Před 20 lety to sepsal on i zaplatil. Po 10 letech to přišel zaplatit tchanovo nevlastní bratr a tím pádem je hrob jeho? On zaplatil poplatek bez souhlasu dědy, který v tu dobu byl na zivu. Je to legální?
michal123
hodnocení

Pokud s tím máte zkušenosti, můžeme si napsat jinde než tady? Děkuji

michal123
hodnocení

Hrobku stavěl můj tchán s dědou.
Obec je majitelem a pronajímá místo. Když místo bylo na dědu (10let) tak mu žádný papír nepřišel zda chce v nájmu pokračovat. Jeho nevl. Syn šel na obec a místo zaplatil na 10 let. Tím pádem je hrob jeho? Takže já půjdu na obec že platím hrobku X a je tím pádem moje?
iz*

Pane Michale,

už dva jsme Vám odpověděli, že majitelem hrobového místa je obec. Ten, kdo zaplatí nájemné, ještě nemusí být nájemcem (majitelem být nemůže, hrobové místo není jeho) na dalších 10 let.

Nevlastní bratr tchána mohl nájemné uhradit za dědečka, a nájem může ještě stále být veden na dědu. Záleží na tom, kdo je v písemné smlouvě uveden jako nájemce.

Navíc pořád nerozlišujete hrobové místo, jehož majitelem je obec a vybavení hrobu (náhrobek, hrobku), jehož majitelem je ten, kdo je pořídil.

Tzn., že nemůžete přijít na hřbitovní správu a zaplatit za hrobku.

hodnocení

0x

Hrobové místo má pranajaté ten, kdo má k tomu smlouvu.

Pokud budete chtít cokoliv přestěhovat z hrobového místa, např. uložit/vyzvednout urnu apod., musíte mít povolení od pronajímatele (u nás je časově omezené). Pokud nemáte k tomuto místu smlouvu, tak vám to povolení patrně nevydají.

hodnocení

0x

Nájem hrobového místa vůbec nekoresponduje s tím, kdo je majitel hrobového zařízení/ kameny hrobu atd/. Jedině ten může manipulovat s tím, co se v hrobě bude dělat- vyndat urny, nebo vložit , opravy. Je to stejné, jako kdyby v bytě něco prováděl člověk, který není majitelem bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]