Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem těhotná a nebudeme mít dostatek peněz

Od: schwedka odpovědí: 5 změna:

Dobrý den...mám takový dotaz. Letos v únoru jsem otěhotněla. Chtěla jsem se zeptat, pobírám plat 11500 Kč HM. S přítelem splácíme vysokou hypotéku..mateřskou jsem si vypočítala na 6150. Je to hodně málo. Existují nějaké příspěvky, které by nám pomohli? A na které bychom měli nárok? Rodičovská v roce 2010 zůstává 7600? Pořád je to málo a dítě stojí hodně...děkuji za radu..Z.B.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokud máte vysokou hypotéku, tak pravděpodobně máte i vysoký příjem jako rodina, čili na sociální dávky nejspíš nedosáhnete.

Pokud budete mít mateřskou nižší, než 7.600 Kč (= rodičák), tak si po porodu požádejte o rodičovský příspěvek - budete dostávat PPM + doplatek RP, takže celkem budete mít oněch 7.600 Kč.

Zároveň váš manžel/přítel (otec dítěte) si v práci může požádat o slevu na dani na dítě, ta je měsíčně 967 Kč. Pokud by měl daň nižší, tak se neuplatněná část doplatí ke mzdě jako tzv. daňový bonus.

Zmiňované přídavky na děti se až do konce září počítají z příjmů roku 2008, teprve od října 2010 se budou počítat z příjmů roku 2009 (a od října 2011 z roku 2010, kdy vám příjmy poklesly). Vzhledem k tomu, že máte vysokou hypotéku, tak asi taky máte vysoké příjmy, čili na ně nejspíš ani nedosáhnete. Životní minimum rodiny 2 dospělý + 1 dítě do 6 let je 7.080 Kč, přídavky na dítě se vyplácí do čistého příjmu ve výši 2,4 násobku životního minima, při příjmu vyšším na ně není nárok (teď si ovšem nejsem jista, jestli ten násobek nesnížili?).

MMCH osobně mi rodičák 7.600 jako nízký nepřipadá :o) A to, že "dítě stojí hodně"... oh, čím mám děti starší, tím spíš mi přijde, že takové mimino v porovnání s nimi nestojí prakticky nic ;o) Čímž chci říct - nezoufejte, bude ještě hůř. Od konce roku 2000 do konce roku 2008 jsem byla na rodičáku, celkem tři děti a momentální situace mi přijde podstatně lepší - dřív byl rodičák ani ne tři tácy a když si člověk "moc" (víc jak plus mínus tři tisíce) přivydělal, tak mu ho sebrali... teď je to zlatý :o)

schwedka
hodnocení

Moc děkuji za Vaši odpověď... Jen jsem se ještě chtěla zeptat...těhotná jsem s přítelem, se kterým žiji ve stejné domácnosti...nejsme oddaní..ani tady by nebyla možnost, že bych mohla od státu dostat něco navíc? Děkuji předem za odpověď..a i za spoustu jiných.

Ne, jestli jste nebo nejste oddáni roli nehraje.

zuzee*
hodnocení

2x

Souhlasím, na hypotéku žádný příspěvek nedostanete - ani se nepočítá do nákladů na bydlení při žádosti o příspěvek na bydlení. Pokud přítel dělá tak určitě budete mít životní minimum, takže těžko bude mít nárok i na sociální příspěvek. Snad jen na přídavek na dítě ve výši 500 Kč a určitě dostanete porodné. Tady se podívejte a zkuste spočítat na co budete mít nárok.

doplněno 08.03.10 10:21:

portal.mpsv.cz/...

hodnocení

1x

obávám se, že neexistují sociální příspěvky na hypotéku, to by bylo asi něco špatně. Příště dříve přemýšlet nebo našetřit předem nebo přítel si najde jinou lepší nebo druhou práci... my to máme zrovna tak.

ohledně sociálních dávek byste museli mít společný příjem hodně malý, abyste na ně dosáhnuli, to nepředokládám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]