Nejste přihlášen/a.
Zdravím, co si myslíte o pozdravení ve stylu - dobreeeej-namisto dobrý den...?Jsem žena 44 s manželem a 2 dětmi a přiznám, že mi to není příjemný, šla mám pocit, že dotyčný chlap je tzv. "lopata". Zdravi me tímto způsobem nás soused kolem 35let co ma doma manželku s malým prckem.Tento pozdrav beru jako úplně v pohode s lidmi, se kterýma mám dobre přátelské vztahy, ale s tímto člověkem nikoliv.. Sama si nedokážu představit, že ve stylu-dobreeeeej- zdravím jakéhokoliv staršího souseda.. Třeba se pletu a proto mě zajímá vás nazor, ale přijde mi to neuctive a zvlášť k zenske.Opravdu mi to přijde v pohodě u lidí, kde jsou dobré vztahy, ale v jiném případě nikoliv.. Děkuju za možný názor..
viliku, Mě totiž vaše myšlení uráží, reagujete na simbu. Copak vás nafrfněná blbka může urazit? Paní je asi trochu namyšlená. Mne takoví lidé rozesmějí, jsou spíš k politování. Tak, jak někteří ráno vylezou z postele jako nabručení mrzouti a vydrží jim to tak celý den, někteří zas vydrží celý den s frňákem nahoru. Žil jsem v 50. létech rok v Žacléři, kde po válce zůstala početná německá komunita, a ti se místo gutten tag = dobrý den, zdravili pouze tag /vysloveno tak/ a bylo to velmi přátelské. Potkání Čecha s Němcem na chodníku nebo v domě s pozdravy dobrý...tak, nebo naopak tak bylo normáln. Koho by mělo urážet? PĚKNÝ ZBYTEK TÝDNE, PLNÝ ÚSMĚVŮ VŠEM, I PANÍ SIMBĚ!
Viděl bych ten pozdrav spíš jako přátelský, nekonvenční, když nebudete formální, upjatá, vztahovačná a ješitná, odpovíte s úsměvem "dobrý den" nebo prostě jen "dobrý" , nebude vám to připadat tak zlé. Nebo se cítíte být "něco víc"? Možná není až takový, jakým se vám jeví. Asi jsem teď vás naštval, co?
Myslím si, že soused to bere jinak než Vy a že vůbec neví, že Vám takový pozdrav není příjemný . Obecně konstatováno, lidi mají hodně odlišný názory, zvyklosti, posuzování něčeho, způsoby vyjadřování atd. Takže nějaký způsob jednání nebo názor , který někdo vnímá určitým způsobem, může nějaký jiný člověk vnímat dost odlišně. Když to napíšu přehnaně, tak lidi nejsou roboti s univerzálním řídícím systémem a se stejnými reakcemi na stejné podněty.
Problém většiny lidí je, že se nesnaží porozumět tomu, jak uvažuju jiný člověk, nebo si uvědomit, že jiný člověk uvažuje dost odlišným způsobem. Nebylo to tak v minulosti a nebude to tak ani v budoucnosti, že by si všichni lidi navzájem rozuměli a navzájem se chápali.
Problém je, že Vy se na ten způsob zdravení souseda "díváte" svoji "optikou" . Kdežto "pohled" souseda jeho "optikou" je pravděpodobně dost odlišný. Jemu to pravděpodobně nepřipadá nijak urážlivé ani nevhodné.
Obecně konstatováno, soužití a komunikace lidí nikdy nebude 100% dokonalá. Vždycky to mezi některýma lidma bude v něčem "skřípat".
Skvěle napsané a naprostý souhlas..Onen soused je policajt a dle chování si hraje na místního Alfika..To, že řekne občas dobreeeej je zázrak, protože sotva kdy pozdraví. Moc se mi líbí k zamyšlení vás názor a Krétu si ho znovu a znovu.. -.. Já jsem byla dřív někdo, kdo zdravil každého prvni ať je to chlap, nebo žena, ale manžel mi navrtal do hlavy, že chlap má ženu zdravit první a ne já. Jde o relativně blbost a nejde o život, ale jen mě zajímá názor..
Holka můj názor slyšet nechceš. Navíc bych dostal ban. Pokud tě nezdraví stylem servus vole tak jde o výkal a byl bych rád, že pozdraví
Ok, beru tvůj názor a díky za nej. -On právě kolikrát ani nepozdraví a jen čumí jak lopata.Hraje si na místního alfu a slušnost mu moc neříká..
My, kteří tam nežijeme a neznáme ani Vás ani souseda , těžko můžeme dostatečně objektivně posoudit, např. to, kdo si na co hraje, jak se kdo chová atd. Ale stává se např., že někdo jde zamyšlený a vůbec nevnímá, že člověk, který jde proti němu a míjí ho, je např. soused nebo někdo koho zná. A ten druhý si může myslet, že ho ten první ignoroval a záměrně nepozdravil. Přitom si ho akorát nevšiml.
Ano, rozumím vám, ale tě to případ to opravdu není.. Třeba jsme šli s manželem v obchodě, potkala jsem se s ním napřímo a čuměl mi do očí třeba půl minuty a... a nic... Nevydržela jsem tu omezenost a byla jsem to já, kdo řekl... dobrý den... Odpověděl... Manžel šel s dětmi chvilku za mnou a nebyl u toho..pak.se mě ptal a chování tohoto chlapa ho naštvalo.. Třeba přeháním, ale čím základní elementární slušnost.. Nicméně jak už bylo řečeno je milion lidí a milion názoru, pocitu atd..
Pozdrav Zdar jak svina... mě pobavil.. -Taky máte vidim "bezva"sousedy, hmmm.. -
Asi to moc řeším, souhlasím.. Musím se naučit to neřešit...
Mě by asi nenapadlo nad tím přemýšlet jak pozdravil. Důležitý je, že vůbec pozdravil. My máme v baráku takový strupáky co nezdraví vůbec. Mám např. nový sousedy, oba kolem třicítky, mohla bych být jejich matka. Ženská šla kolem mne čuměla mi přímo do očí a nic, takže jsem ji pozdravila a od té doby teda zdraví první. Obecně jsem si všimla, že tu víc zdraví chlapi než ženský.
Z čeho jsem, ale " na větvi " , že nezdraví kolegové v práci. Pracuji z cca 100 lidmi. Dobrá půlka nepozdraví vůbec. Z toho fakt můžu vylítnout z kůže. Kolikrát si říkám jestli jim mám něco výchovnýho říct, ale kašlu na to. Myslím si, že kdo toto nemá naučeno od dětství ten už to nedožene.
Takovýto "pozdrav" není opravdu vhodný. Uráží to. Jako by ten druhý nestál za pozdrav v celé své délce. Zkus mu příště odpovědět: dobrý den a možná se při dalším pozdravu chytne za nos a dojde mu, jak zní správný pozdrav.
Děkuju, vidím to a cítím jako vy.. Já jemu odpovím vždy Dobrý den, ale nechápe nic a jen jednou jsem mu odpovedela v jeho stylu ala dobreeej a byl evidentně překvapenej a já jsem si v duchu řekla, že ty jsi ale dobreeeej kret.. n.. Nicméně opravdu na to kašlat, nejde o život a lidi jsou hold ruzni.Nicmene jsem ráda, že v tom jak to vidím nejsem sama.. -
Zajímavá citace názoru o tomto "pozdravu:
Pozdrav " Dobrej". Pravda, je to lepší než "Čau, vole"nebo "Čus bus", ale přesto mě temto pozdrav přiměl k zamyšlení, kdo nebo co je vlastně "dobrej", a zda je to přání, zvolání nebo konstatování. Je to zřejmě nějaká zkratka, tak zkusme hádat: Co třeba "Koukej, jak sem dobrej, strejdo"! Ne, to nebude ono, to je moc dlouhé, co třeba "Jsem dobrej!", co? Že to není ono? Nebo že by "Buď dobrej a nezlob"? Ale ne, asi to znamená nakonec to staré známé, nicméně mě to připadá spíše jako: "Co se dá dělat, tak teda dobrej den, starče."Jen se jaksi začlo "šetřit"i v těchto "vodách"slovních projevů obyčejných mezilidských vztahů. Nedostatek času, esemesky bez hacku a carek, plné zkratek a v poslední době i bez mezer mezi slovy, umožňující vtěsnat do SMS zprávy o nejakou tu informaci více zřejmě způsobily, že se smrskávají i komunikační standardy. Do módy přišly jednoslovné pozdravy jako "Čus", "Zdar"a spousta dalších, zhusta nezveřejnitelných. Tak došlo i na zkrácení do jednoslovnosti toho nejobyčejnějšího pozdravu "Dobrý den". Jen se mi tak trochu zdá, že tím důvodem je - mimo zanedbatelné úspory pohybu čelistí a jazyka - tak trochu i strach, "že bych si přece zadal, kdybych pozdravil jako nějakej slušňák - dobrý den. A slušňák - to já přece nejsem! Musí mu stačit, že řeknu DOBREJ, ostatní si už musí domyslet."
Právě jak píšete, ten soused je nevychovaný, žoviální, snaží se různé pózy, nebo být nad člověkem, nebo se zhlédl v amerických seriálech, filmech a připadá mu takové chování světové.
Odpovídala bych neutrálně = ,,zdravím sousede,,.
V tom obchodě by to chtělo vydržet a jenom bez pozdravu prohodit = jé, hele, náš soused, copak tu děláte, nebo hledáte něco, potřebujete něco, nebo větička prodavačů - mohu Vám s něčím pomoci?
Zkuste, co to udělá, jak zareaguje.
-------------------
Chápu Vás, také to nemám ráda, když si mě někdo poměřuje, jak kobra svoji kořist a já vyhrknu dobrý den. Také mi to musela říci sousedka - kantorka, že nebude zdravit chlapa první. Když toho člověka vidím ráda, tak ho pozdravím první a vůbec mi to nevadí, ale pokud ten člověk je nějaký neomalený, není mi příjemný, tak spíš budu dělat, že ho nevidím, anebo se mu vyhnu, či pozdrav vynechám.
Je to těžší, že my starší generace, jsme tak vychovaní - zdravit, zdravit.
Jako dítě jsem potkával dobré dva roky každé ráno pána před jeho domem. Byl to takový nerudný až nepříjemný chlap. Ty dva roky jsem ho "natruc" zdravil krásně až provokativně "dobré ráno". Po dvou letech mi začal odpovídat a dokonce s úsměvěm.
Dobrééj od takového člověka beru jako prozrazení jeho charakteru na první slovo. Kdyby tak každý po prvním slově byl rozeznatelný...
Já např. nesnáším ono "zdravím" - neurčité .. ani zdravím vás, ani dobrý den, ani ahoj, prostě "Zdravím". Zdraví takto přítel mé neteře - jak mne, tak i její rodiče.
Můj děda, kterému přezdívali "zdravíčko" - byl poslední roky pracovního života na recepci-vlastně bráně fabriky. Asi uhádnete, jak zdravil úplně všechny
Tak k tomuto dotazu bych ráda napsala, že máme souseda ve věku našich dětí, který je intelitentní, vemi srdečný a jak se někdo z nás mihne na zahradě, hned volá to vaše "dobreeeej". Volá to srdečným tónem a mě to naprosto neuráží, přesto, že mi bude za rok sedmdesát.
Pak máme sousedy na druhé straně v našem věku, paní je příjemná, její manžel neumí zabučet a její bratr také neumí zabučet, dělají, že nás nevidí. Oba koukají jako bubáci. Ani na ulici neumí pozdravit, ale paní je to trapné a jen se rozplývá.
Nevím, proč vás takový pozdrav uráží, mne by mohlo urážet, že dva protivní dědkové čekají, až je stejně stará babka pozdraví jako první.
Budte ráda, že soused zdraví, není na tom nic urážlivého, je to srdečný způsob pozdravu, který se používá mezi sousedy běžně.
No, a je to tady... Zrovna včera jsme o tom se sousedkou mluvily. Jsme na malé vesnici, všichni se tu známe. Spojení s městem párkrát za den autobusem. Důchodkyně, která jela k doktorovi ráno "školním " autobusem. Na zastávce tři dospělí a cca 8 dětí školního věku. Paní přišla, řekla zřtelně "dobrý den" a odpověď dostala jen od starší paní a jedné holčiny (6. třída). Všichni ostatní, i ti dospělí, i když slyšeli, ani nezabučeli. Shodly jsme se v tom, že je to výchovou v rodině. Jak se budou chovat jako dospělí? Myslíte, že by pozdravili alespoň tím "dobreeeej-namisto dobrý den...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.