Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, vlastním účet v cizině a chtěla bych po po mnoha letech zrušit. Kontaktovala jsem banku, aby mi poslala peníze na můj účet v ČR s potřebnými údaji a banka poslala seznam dokumentů, které k tomu potřebuje. Mezi ostatními je ověřená kopie cest. pasu nebo evropsky uznávané ID(občanka). Dnes jsem byla na Czech Pointu na poště a paní mi řekla, že nikdo mi neověří ani pas ani OP. Máte s tím prosím někdo zkušenost?
To by mě tak zajímalo protože řeším podobný problém. Ještě větší problém je že ani sám sobě si peníze nemůžu přeposlat pokud jde o mezinárodní transfer - jen osobně přes pobočku kde se osobně prokážu (co jsem pochopil snad by to šlo u opakovaného převodu na účet kam už jsem posílal), nebo chtějí dodatečné ověření přes tamější mobil (ten dokonce i mám ale u nás nefunguje), nebo je možný převod jen do dost nízkého limitu. Zatím to řešim přes kartu, ale na platby i výběry z bankomatu v cizí měně než na kterou byla vydána jsou extra poplatky (paušál plus 3%) a zase limit takže bych musel vybírat asi 20x. Samozřejmě záleží kolik tam máte, pokud pár tisíc jde to i přes tu kartu.
Jinak pár lidí to řešilo přes ověření podpisu, prostě si udělají vlastní kopii pasu/ID a k tomu napíší prohlášení (vzor si najdete je to něco ve smyslu I hereby certify that this is a true copy of blablabla) a pod to vlastní podpis, a u notáře/na poště nebo někde si nechají ověřit jen ten vlastní podpis. Někde vám to ani tak nebudou chtít ověřit že je to v cizím jazyce nebo že dokumenty neověřují, ale musíte trvat na tom že chcete ověřit jen ten podpis že jste to před ní podepsal vy. Nebo jít jinam. Ale nevím jestli to bude stačit bance, takhle to dělali lidi třeba při žádosti o víza kde chtěli kopii pasu, tam to šlo.
Díky moc, už jsem taky googlovala a to s tím ověřením jen podpisu je jediný způsob. U mě je problém, že karta je prošlá a navíc mi, kvůli žádnému pohybu na účtu dlouhý čas, ten účet zablikovali. Řešila jsem to s online poradcem a ten mi poradil obrátit se na pobočku, kde jsem účet zakládala a pak mi z centrály poslali toto, ověřená kopie pasu a potvrzení z banky nebo nějaký účet(utility bill), aby se potvrdilo, že pobývám na trvalé adrese.
Paní na poště má pravdu:
Z. č. 21/2006 Sb. - zákon o ověřování
§ 9
Vidimace se neprovede
a) je-li předložená listina, z níž je vidimovaná listina pořízena, listinou, jejíž jedinečnost nelze vidimovanou listinou nahradit, zejména občanský průkaz, cestovní doklad, zbrojní průkaz, řidičský průkaz, vojenská knížka, služební průkaz, průkaz o povolení k pobytu cizince, rybářský lístek, lovecký lístek nebo jiný průkaz, vkladní knížka, šek, směnka nebo jiný cenný papír, los, sázenka, protest směnky, geometrický plán, rys nebo technická kresba,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.