Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní psychický problém

Od: tazatel odpovědí: 11 změna:

Zdravim, mám podivnej problém. Dlouhou dobu mívám potřebu opakovaně začínat znovu. Zkusim to trochu upřesnit: standardně funguju, sem klidnej, žiju a jakmile se něco "nezdaří", třeba nějaká obyčejná věc/blbost, respektive dostanu pocit, že je něco špatně, začnu mít jakože psychickej nával, začne mi to vadit a jakoby nutkavě "ukončim svuj starej život", čimž se mi jakože dočasně uleví a brzo musim "začít novej život", čimž se "očistim" a tim pádem jakoby "předchozí minulost" neplatí. Bohužel moc dlouho to nevydrží, v poslední době většinou pár dní. Někdy je to lepší, někdy to je horší.
A mezi koncema "starejch životů" a začátkama "novejch životů" sice v zásadě mám tu dočasnou úlevu, jenže tenhle interval/fáze (kdy "nejsem v žádnym životě" = je to různě dlouhej časovej úsek, než začnu "novej život") je špatný v tom, že dělám jakože blbosti, mám problém se normálně ovládat... Třeba se hlavně vyjadřuju zrychleně; neplynule, celkově sem zrychlenej, blbě se soustředí, nechci nic dělat,... atd. Dokud prostě nezačnu "znova", kdy dělám všechno pořádně.
Jinak když "začínám znovu", probíhá to většinou tak, že zavřu oči a pak, co je otevřu, tak sem "začal". Dřív např. po tom, co sem se probudil apod. A jinak toto "začínání od znova" se kolikrát nepodaří na poprvý, spoustukrát je to opravdu těžký.
Mnohokrát děkuju vám za odpovědi!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zkuste navštívit psychologa.

hodnocení

2x

Jak už někdo napsal, pravděpodobně je to tzv. obsedantně kompulzivní porucha, jejíž anglická zkratka je OCD (obsedant compulsive disorder). Principem této poruchy obecně je, že obcese způsobí stres, který si daný člověk potřebuje odstranit tzv, kompulzí. Obscesí může být lecos, např. pocit nedostatečně umytých rukou, nebo nedostatečně zkontrolovaný byt před odchodem (zda je vše vypnuto ) atd.

Pokud někdo OCD neléčí, tak je předpoklad, že kompulze a stres budou častější nebo intenzivnější a v určitých případech to může danému člověku dost komplikovat život (minimálně časově).

Tady je odkaz na jednu publikaci o OCD. Z té se dozvíte podrobnosti o té poruše.

lundbeck.com/...

kami*
hodnocení

2x
Chovejte se k sobě jako ke své nejlepší kamarádce. Už žádnou bolestivou myšlenku. Všichni děláme podobné chyby. Jako dokonalý byste byl moc daleko od nás všech ostatních, chyby druhých byste nechápal, netoleroval. Nahazovala jsem omítku, šlo to po 100 nebo víc chybách dobře. Chyby jsou cenné.
Hned snižte svoje nároky. Dala jsem si při pletí zahrady moc velké cíle a byla psych. zdeptaná. Příště jsem chtěla vyplet jen 1m² a měla jsem ze sebe jen radost.
Moji touhu po dokonalosti spustil výsměch na ZŠ. Ale ten, co se posmíval, neměl dokonalý ani charakter. Jen škodil. Vy jste originál. Buďte sám sebou.
Vaše zrychlení způsobuje touha po dokonalosti taky. PC hry učí, že nejlepší je jen nejrychlejší auto. V práci je nej jen ten nejrychlejší, dle vysokých norem.
Zastavte se, buďte uvnitř klidný a učte se nové věci. Žádná sebekritika, neubližovat ani druhým. Nacházejte krásy i na sobě. Život je bezva ten, co je teď, i s chybami.
kami*
Vaše sebekritika právě zhoršuje Vaše mluvení, pak si nevěříte. Je to začarovaný kruh.
My Vám nedokonalou komunikaci odpustíme. Aby bylo lépe rozumět, tak pomaleji mluvit. Lidi, co Vás znají, Vám rozumí. Učte se na to myslet, co nejméně.
Jen pro zajímavost, díky těm, co se mi posmívali, mne už dnes skoro nic nerozhází, jsem odolná mnohem více, než dřív. Nic ve svém životě bych dnes nevymazala, kdyby to vymazat šlo. Já jsem chyby dělala jen proto, tě jsem neuměla být lepší. Jsem šťastná, že jsem neudělala mnohem horší chyby.
Když se budete deptat, časem se Vám zhorší i fyzické zdraví.
tazatel
hodnocení

Dobře, děkuju Vám za skvělou odpověď!

hodnocení

1x

To znám. Taky jsem to tak dříve měla. To přijdete o přátele, o příteli ani nemluvě, protože chcete zapomenout na minulost a začít znova. Kdybyste si našel třeba přítelkyni, tak s ní dlouho nevydržíte. Chce to psychologa nebo psychiatra. A psychoterapii. Časem se to srovná.

doplněno 23.09.19 08:23:

I když já to měla paradoxně právě po té psychoterapii. Protože tam Vám napovídají, že máte na minulost zapomenout. A pak když jsem potkala někoho z té minulosti, kamaráda, tak jsem nevěděla, co s tím a jak se s ním bavit. Měla jsem jakoby "okno". Měla jsem vymytej mozek z prášků a psychoterapií. Byla jsem jiný člověk než předtím. Mozek je jako hard disk. Můžete ho mýt i "vymytý" nebo přeorientovaný jinam po té psychoterapii právě.

doplněno 23.09.19 09:52:

Pardon, mít mozek s měkkým i. :)

hodnocení

0x
Domnívám se, že psychiatr bude jistější.
Psycholog Vám ho zcela určitě doporučí.

junkers*
hodnocení

0x

Klasická OCD. Máte prostě tzv. "obsesi", která vás nutí vyřešit jí tzv. "kompulzí". Tak asi ten psycholog, v tomhle případě bych se mu asi svěřil ..

pavelpavel*
hodnocení

0x

Zavřením očí problém nezmizí. Problémy je třeba řešit a postavit se k nim jednou provždy čelem a ne strkat hlavu do písku. Žádné začínání od znova neexistuje to sis jen vytvořil blok.

skeptic
hodnocení

0x

Také se přikláním k OCD. Ale nic si z toho nedělejte, některé obsese jsou horší. Například zde. *slunce*

tazatel
hodnocení

Ok, děkuju všem za vyjádření. Jinak můžu ještě stručně dodat, že se musim snažit dělat všechno jakože dokonale (pohyby, komunikace, dokonce i koukání, projevuje se to obecně...). Často přemejšlim, než něco řeknu (abych se neopakoval, někdy i pořadí slov). Následně většinou velmi často o tom musim přemejšlet, kolikrát i pozastavit (zda sem použil ty správný slova, jaký sem měl myšlenky; proč; kdyby bylo jinak,... atp.). Takhle skorem furt. Nejhorší jsou zjevně ty myšlenky ("kdyby, proč", aj...), zejména v poslednim čase, na který se musim víceméně neustále zaměřovat a mnohokrát se mi začnou jakoby hromadit a naskakovat, začnu mít špatnou náladu; pocit, že kolikrát z toho brečim...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]