Nejste přihlášen/a.
Již léta pozoruji, že ročně - dne médií meziročně ceny zboží a služeb rostou rychleji než příjmy.
Přece pokud je to v rovnováze tak co přijmu vydám.
Ale tady se přijímá víc než vydává, kam se tedy ztrácí ten rozdíl - nejsem ekonom a ekonomie mi na škole nikdy nešla.
No jednoduše, obchodníci se zdražoují věci, které si vy jakou spotřebitel kupujete, pak jsou takové monopoly, kde si žádná firma nedovolí zlevnit, protože jsou mezi sebou domluvení (speciálně třeba elektřina, mobilní služby apod.). Jinak je to tak, že ceny všeho stále stoupají, bez toho, aby úměrně stoupala i mzda zaměstnancům. Obecně to funguje tak, že když plošně zdraží máslo o 20 Kč, úplně všichni prodejci, tak máte jen několik možností, pokud nemáte vlastní krávu a znalost toho, jak si sama udělat máslo, tak jste nucený to máslo o 20 Kč drahé kupovat, pokud ho chcete. Další možností je máslo nahradit margarínem, třeba, když to ale udělají i výrobci margarínů a jiných tuků, tak máte pak už jen jednu možnost, danou potravinu vyloučit z jídelníčku. Se zvedáním mezd takové čachry většinou nejsou, a zvedání platů většinou neprobíhá jen na základě toho, že se něco někde zdraží. Takže proto. Ceny zboží rostou rychleji než přijmy těch, kteří si to zboží kupují.
První věta v dotazu je v rozporu s poslední větou.
Nebo to myslíte tak, kam se poděje rozdíl obchodníka mezi vysokou cenou v příjmu a nižším výdejem při podnikání? Po odečtení nákladů a zaplacení daní, poplatků státu, nějaké procento jde na investice a zbyde zisk.
Jde do kapes majiteli, obchodníkovi.
Ale tady se příjímá víc, než se vydává - pokud tohle myslíte u mne, jako občana, tak se mi to již dlouho nestalo, ale peníze navíc z příjmu si přece uložím, nebo investuji.
Jako pardon. Letošní rok (2018) dokonce reálné mzdy vzrostly nejvíce za posledních 20 let.
Aktuálně meziroční růst mezd je 7.2%, inflace 2.9%, neboli růst REÁLNÉ mzdy 4.3 %,
2018: růst mezd 8.1% inflace 2.2%, růst reálné mzdy 5.9%
2017: růst mezd 7.0% inflace 2.6%, růst reálné mzdy 4.4%
2016: růst mezd 4.2% inflace 0.7%, růst reálné mzdy 3.5%
2015: růst mezd 3.4% inflace 0.3%, růst reálné mzdy 3.1%
celkem od roku 1989 vzrostly reálné mzdy (tj mzdy - inflace) o 52%
Hezká teorie ale reálné mzdy nerostou. Udávané výše příjmů mají asi někde jinde.
Zdejší čtenáři, jste z různých koutů republiky. Stalo se vám, že by vám přidával zaměstnavatel podle výše uvedených údajů?
Nestalo se mi to, pracuji od roku 2015, a od té doby do dnešk jsem zažila JEN JEDNO zvednutí mzdy, a to rozhodně ne v takových procentech. takže to opravdu neplatí.
jak vidite tak jsou lide kteri temhle tabulkam veri, i kdyz ve skutecnosti mzdy tak nerostou, je to delano schvalne, letos rostly mzdy nejvic za 20 let a proto ze jsem financne negramotny tak tomu verim a dam Babisovi hlas, protoze to urcite zaridil on ( pripadne kdyby byl u moci jiny zlodej tak dam hlas jemu ) pisou to v tabulkach tak to musi by pravda
Tak ČSÚ uvádí pro 2018 inflaci 2,1%, pro 2017- 2,5 a 2016 je to 0,7%. Ale jak jim to vyšlo když zelenina/ovoce šlo o 30-40% výše, restaurace skoro o 50%, elektřina jen letos o cca 15%, byty či domy... a výsledkem je 0,7 až 2,5% - tak to mne na škole učili asi nějaké jiné počty.
Ony se zvětšily příjmy, ale to je takový hlavní humbuk, jak se máme dobře, ale protože mnoho lidí nic nedostalo a stále sevšechno zdražuje, tak ten kdo dostal přidáno je na tom zpravidla stejně a kdo ne, tak hůře... A tak je to pořád dokola... Tam kde nemají lidé kam odejít za lepší prací, tak jsou na tom bytí... Obecně největší příjmy jsou třeba v Praze ...
Stačí se podívat kdo denně nakupuje potraviny... Jak rostou ceny... Nelze argumentovat stále cenou rohlíku, kterou mnohé řetězce stále drží na nějaké úrovni... Mrkněte na jiné zboží...
v rovnováze to nikdy nebude, protože je to začarovaný kruh...
1) začíná to tím, že Vy a třeba další chcete přidat na výplatě
2) bod 1 generuje vyšší náklady pro zaměstnavatele na to, aby Vám mohl přidat
3) bod 2 znamená tím pádem nižší zisk zaměstnavatele
4) bod 3 znamená, že aby zaměstnavatel udržel ziskovost na požadavaném čísle, zdraží službu nebo vyráběný produkt
5) bod 4 znamená to, že když se zdraží produkt Vám se bude zase zdát, že máte stále malý příjem
6) bod 5 znamená, že jsme zase na začátku čili v bodě 1
a jedeme od znova
Ono postačí vědět, že až na výjímky jsou ceny smluvní. Asi nebudu smlouvat u hyper super ale u soukromníka ano, a občas vyhoví. Když ne, mohu jít jinde. Někdy se vyplatí koupě přes int i s poštovným, zásilkovnou. Co píšou média je k ... . Rohlíky máme léta za 1,90, večer sleva. Je třeba si vybírat prodejce. Ostatně když si projedu int a ty úžasné rozdíly.
Víte třeba kolik stál barevný TV za komunistů a co uměl? Cena počítačů klesá a jsou vybavenější.
Já to tak nevidím u zboží , spíše u služeb. Ale, co s tím?
Přece pokud je to v rovnováze tak co přijmu vydám. No to je ale omyl. Jde o uspokojování potřeb (nutných).. A co vám zbude, rezerva na cokoliv?
Asi je nesmysl do toho zahrnovat technický pokrok... Technickou revoluci.. Cena TV klesá, velikost panelů stoupá... Ale pořád je to TV, nebo, že počítač je 8 jádrový a stojí jednu mzdu a 286 první stála 400K ... To jsou takové nesmysly... Nesmíme sledovat posledních 20let, ale třeba rozdíl během 2-3 let... A sledovat potraviny, nájmy, energie, služby, nemovitosti...
178cm TV si nezatopím a nenajím...
Dnes mám důchod skoro 5x vyžší než jsem měl plat v roce 1989, při odchodu do důchodu jsem měl plat 10násobný oproti roku 1989. Rum stál za bolševiků 100.- Kč / litr, dnes nestojí 10x víc, tj. 1000; vibrační bruska Black & Decker mě tenkrát stála 1800.-, dnes nestojí 18000; kilo banánů stálo cca 18.- Kč, dnes nestojí 180.- Kč. chleba stál snad 4 kč / kilo, dnes nestojí 40.- Kč za kilo; špekáčky stály cca 25 Kč/kg, dnes nestojí 250.- (v Lidlu je kupuji za 100.-) Víc cen si nepamatuju
No tak si jen kupte jeden byt a Vase vypocty se rapidne zmeni. Byt stoji realne 10x tolik, co v tom 89-tem a neda se srovnavat s banany. Je to cena, ktera mi ovlivni cely zivot...
Přesně tak, když si nebudu moct koupit banány, tak si je prostě nekoupím. Ale bydlet moje generace do důchodu v nájmu, to je teda pecka, protože prostě vás byt ve městě stojí několik milionů, které prostě nemáte a nechcete se třeba uvázat hypotékou...
@ra252: Kdybychom my s přítelem chtěli bydlet v nájmu v Brně například, tak dáme 13 až 15 000 Kč za měsíc jen za nájem, bez energií, všeho dalšího. Většinou jde za takovou cenu o nevybavené byty...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.