Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné - zádrhel?

Od: saxana* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, nevím kam se mám obrátit se svým dotazem tak to zkusím tady.

Začátkem září jsem v práci dostala výpověď dohodou,bez písemného důvodu (ústně mi bylo řečeno, že pro mne není dost práce) a bude mi náležet odstupné - potvrzeno samotným ředitelem firmy i tiskopisem, který jsem dostala pro ÚP. Můj dotaz zní - z jakých měsíců se bude odstupné počítat? Měla jsem přes léto jen poloviční úvazek protože jsem neměla hlídání na prázdniny pro malou dcerku. V září jsem pracovala pár dní, pak přišla ta výpověď. Počítá se to z ukončeného kalendářního čtvrtletí (což je dle mě měsíc 4-6) nebo se to bude počítat z měsíců 7-9? Nějak nevím co dál, výplata za srpen už dorazila, ale odstupné ne. Poradíte mi? Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Saxano, nedostala jste "výpověď dohodou", protože ta neexistuje.

Dobrovolně (dohoda je vždy dobrovolná!) jste se se zaměstnavatelem dohodla o rozvázání pracovního poměru k určitému datu.

Co přesně stojí v písemné dohodě? Jestli v ní není uveden důvod (ve Vašem případě by šlo o nadbytečnost, ZP, § 52 písm. c), nevznikne Vám nárok na odstupné.

Pokud je v písemné dohodě uveden důvod, při kterém vzniká nárok na odstupné, pak záleží na tom, kdy pracovní poměr skončí. Jestli skončí do 30. září 2019, stanoví se odstupné jako násobek průměrného výdělku za 2. kalendářní čtvrtletí (za duben až červen).

Skončí-li zaměstnání kdykoliv mezi 1. říjnem a 31. prosincem, použije se pro výpočet odstupného průměrný výdělek za 3. čtvrtletí (červenc až září).

saxana*
hodnocení

V ukončení PP dohodou je pouze napsáno, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodli na ukončení PP dohodou a to k 6.9.2019. O odstupném tam opravdu nic psaného není, není tam ani uveden žádný paragraf dle kterého je PP ukončen. Sám zaměstnavatel mi řekl, že mi zaplatí vše co mi náleží, tzn. odstupné ve výši 3 měs. prům. výdělku. To, že jsem toto měla o odstupném "zaškrtnuto" v tiskopisu, který jsem dávala na ÚP nic tedy neznamená? ÚP totiž počítá s tím, že dle tohoto tiskopisu mi bývalý zaměstnavatel to odstupné vyplatí a ÚP tudíž nemusí vyplácet podporu, jenže se tak zatím nestalo a já nevím zda a kdy se tak vůbec stane. Nemělo to odstupné být vyplaceno při nejbližším výplatním termínu? Nebo se to kvůli tomu týdnu, co jsem odpracovala ještě v měsíci září odsune na výplatní termín za měsíc září, čili v půlce října? Mám se o to v bývalé práci zajímat nebo jen čekat?

iz*
hodnocení

1x

Saxano,

neměla jste věřit ústnímu příslibu zaměstnavatele a dohodu o rozvázání pracovního poměru jste s ním neměla bez uvedení důvodu v písemné dohodě uzavřít.

Není-li v písemné dohodě uveden důvod (nebo není-li v ní uvedeno odstupné), nevzniká nárok na odstupné, jež by měl zaměstnavatel vyplatit společně s poslední výplatou po skončení zaměstnání.

Uzavřením dohody bez uvedení důvodu jste se připravila ještě o další peníze. Dohodu bez vážného důvodu ÚP vyhodnotí jako dobrovolné ukončení pracovního poměru. Proto budete mít po celou podpůrčí dobu nárok na podporu ve výši 45 % průměrného čistého výdělku. (Kdyby v dohodě byl vážný důvod, měla byste první dva měsíce nárok na 65 %, další dva měsíce 50 % a teprve ve zbytku podpůrčí doby by šlo o 45 %.)

Práva a povinnost/... (informace o podpoře v poslední třetině)

Teď se dá poradit snad*) jen to, abyste si nechala od zaměstnavatele opravit potvrzení pro ÚP, abyste aspoň nemusela čekat na začátek výplaty podpory.

*) Nebo máte nějakého svědka, který by Vám ústní příslib zaměstnavatele byl v případě potřeby ochoten dosvědčit před soudem?

doplněno 22.09.19 18:31:

@Etana,

i tazatelka odváděla sociální pojištění, v němž je zahrnut příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, z něhož se vyplácí podpora v nezaměstnanosti, rekvalifikace apod.

Z formulace otázky i dalších reakcí tazatelky odhaduji, že její zaměstnání skončilo nedávno, že na ÚP ještě není dlouho.

etana*

Nebo by mohla jít pracovat a nečekat na žádnou podporu, kterou mu platí ti troubové, co pracují pořád.

Etano vy radši nic nepište. Ti "troubove", pokud mají na podporu nárok, si na ni vydělali. Až vy jednou skončíte v práci, nebuďte trouba a podpory nebo důchodu se klidně můžete vzdát...
etana*

Možná. Na úřadu práce jsem nikdy nebyla, i když jsem měnila zaměstnání poměrně často, cca každých pět let. A nebylo vždy snadné najít novou, byla doba dosti nepříznivá každému, komu bylo nad pětačtyřicet. Přesto bych to pokládala trochu za hanbu. Nicméně beru na vědomí, že jsem přestřelila a že paní tazatelka nejspíš hledá a je ve věci nevinně, takže se jí omlouvám. Těm ostatním tazatelům, co pořád vymýšlí, jak vyrazit ze státu nějaké peníze ale nikoliv.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 23. 09. 2019 22:44:11
Prosím nepleťte sem politiku, díky!
etana*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 23. 09. 2019 22:46:28
Je vhodné věnovat se dotazu tazatele a neplést sem politiku. Zbytečně to odvádí pozornost jiným směrem!

hodnocení

0x

V odkazu to máš podrobně popsáno i s kalkulačkou, na které si odstupné můžeš vypočítat:

kurzy.cz/...

*palec2*

saxana*
hodnocení

Ano, děkuji za kalkulačku, na té jsem si už odstupné od oka spočítala ale právě že nevím jaké mám zadat to rozhodné období. Jsou to ty měsíce duben - červen nebo červenec - září?

m123*
hodnocení

0x

Pokud jste podepsala dohodu, tak nedostanete nic. Odstupné se vyplácí jen v případě, když vám dá výpověď zaměstnavatel pro nadbytečnost.

M123: V dohodě je přece to, na čem se obě strany dohodnou. Tzn. může tam být i odstupné, tak nepište blbosti.

Ale dohoda přece nemůže jít nad rámec ZP kde je přesně stanoveno kdy se odstupné vyplácí !

Pokud se ale zaměstnavatel rozhodne, že dá odstupné i přes podepsanou dohodu, je to čistě jeho věc, ale nevím, kolik takových zaměstnavatelů existuje

m123*

gismo, paní sem už před časem psala, že slíbené odstupné na papíře nemá, takže blbosti fakt nepíšu. Mmch. četl jste někdy zákoník práce? Mám jej doma, protože jej kvůli své práci potřebuji, takže si myslím, že se trochu orientuji.

U nás v práci se dávali výpovědi plošně dohodou, stovky lidí a odstupné se vyplácelo normálně...5 násobek a kdo na dohodu nepřistoupil, tak šel na výpověď na dva měsíce a odstupné 3 měsíce, ale to byl občas nějaký jedinec co nepochopil, že je lepší mít odstupné za 5 měsíců... Pak to zkrátili na 4 měsíční odstupné...

hodnocení

0x

Výpověď dohodou neexistuje.

Ukončení pracovního poměru je možné buď dohodou zaměstnance a zaměstnavatele, nebo výpovědí zaměstnance nebo výpovědí zaměstnavatele.

Pokud jste podepsala dohodu o ukončení pracovního poměru, tak případná výše odstupného by měla být uvedena v té dohodě.

Pro úplnost: také okamžitým zrušením pracovního poměru a zrušením pracovního poměru ve zkušební době.

saxana*
hodnocení

Iz, já vůbec nevěděla co mám dělat, jsem bez práce poprvé v životě, ředitel seděl u mě v kanclu a čekal až to podepíšu... Takže ten papír co mi dávali pro ÚP kde se o odstupném píše, je mi k ničemu...

Udělala jste chybu, holt chybama se člověk učí. Navíc jste mohla ještě mít dvouměsíční výpovědní lhůtu plus odstupné. Teď buď se zachová jako chlap a dá co slíbil nebo vás prostě zneužil. Pro příště nepodepisujte nic, co je s dohodou, pokud sama nechcete.

saxana*
hodnocení

Na 2měsíční výpovědní lhůtu jsem se ho ptala a jen kroutil hlavou, že nebude. Já doufám, že pokud jsem měla to potvrzení na ÚP, že mi náleží odstupné, tak ho vyplatí. Jinak jsme v háji. Děkuji. Doufám, že příště už nic takového řešit nebudu, není legrace být najednou bez sebemenšího tušení co přijde, bez práce...

Kdybyste nepodepsala dohodu, tak by vás musel propustit legálním způsobem pro nadbytecnost. Pak je výpovědní doba i odstupné automaticky.

hodnocení

Dobrý den, dnes mi přišel papír z práce, kde je potvrzení o odstupném a i datum kdy bude vyplaceno, takže bývalý zaměstnavatel dodržel vše jak slíbil. Tak snad to nakonec všechno dopadne dobře. Děkuji všem co se mi snažili pomoct abych se orientovala. Doufám, že až najdu jinou práci tak v ní zůstanu až do důchodu, abych nemusela mít takové nervy když člověk neví co má v danou chvíli dělat. Díky všem.

Držím vám palce, ale neradujte se předčasně. U nás končila jedna firma a na výplatní pásce měli všichni odstupné uvedené ve hrubém, z toho velká daň a výplata byla jen za poslední odpracovany měsíc, jen pořádně zdaněná. Napište pak, jestli jste skutečně odstupné dostala, jsem zvědavý. Jestli vám dá úřad práce podporu, to psát nemusíte, ať Etaně neprdne žilka. :)
hodnocení

Etana to jistě nemyslela špatně, však se pak také omlouvala.

U mě byl problém asi ten odpracovaný týden v září. Sice jsem si tak trochu myslela, že mi odstupné, pokud ho firma opravdu chce vyplatit, dojde až s úplně poslední výplatou, která teda bude v půlce října, ale pak jsem se tak vyděsila tím, že by to taky tak být nemuselo, že jsem úplně přestala reálně uvažovat. tak snad to tak opravdu dopadne.

Podporu v nezaměstnanosti od ÚP jistě nedostanu, to kryje právě to odstupné, na podporu budu mít nárok až ten čtvrtý měsíc, pokud na Úp ještě budu trčet... Mám, aspoň doufám, o starost míň, byla jsem teda příšerně vynervovaná.

Tak uvidíte, jak to dopadne. Třeba vám ho vážně dají, pokud je tam napsané. Ta dohoda se tam píše z důvodu, že netrvate na dvouměsíční výpovědní lhůtě a domluvíte se na jiném datu ukončení. Pokud tam je to odstupné napsané, měla byste mít nárok. I když už jsem se setkal s jinou praxí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]