Nejste přihlášen/a.
V drtivé většině případů na jídlo, dnes v tom má někdo třeba hřebíky ... Já si nosil polévku, kafe (meltu) když jsem byl ve 14ti na brigádě ve fabrice po vzoru dělníků, seděl pak hrdě mezi nimi a pobral 960.
Za bandasku považuji toto, co se najde na intu jsou pro nás konve. konvičky.
Hlavně na mléko. Každé ráno jsme chodili do mlékárny. Tam nám mlékařka z velké konve odměrkou nalila dva tři litry, ukrojila a zvážila kus másla, uřízla špalek sýra, přidala do síťovky pár jogurtů ve skle a šli jsme domů. Cestou jsme s bráchou z bandasky upíjeli a k tomu ukusovali křupavou kůrku z bochníku čerstvého chleba. Za to byl mazec, ale stejně jsme to dělali dál.
To babička zas v bandasce nosila sekáčům na pole kávu - meltu a děda strojvůdce si bral v bandasce kafe do mašiny.
Nebo jsme v bandasce občas dostali prdelačku - červenou zabíjačkovou polévku s kroupami.
Holt nebyly plasty.
Pravděpodobně původně se s bandaskou chodilo do mlékárny pro nalévané mléko. To jsem ještě zažila, později jsem s bandaskou chodila tátovi pro pivo, ale mohla se v ní přenášet jakákoliv tekutina, ovšem taková káva by byla po chvíli studená. Nyní se prodávají bandasky s víkem, kde je těsnění a s takovou jsem kupovala drštkovou polévku.
Na kafe, na polévku, na mléko, na rohlík, na kousek chleba, na maliny, na klobásu a pár vařených zemáků, prostě na uschování čehokoliv k jídlu.
Ale zírám, že bandasky se pořád ještě dělají.
Nevím, co nosil v bandasce hlavní hrdina filmu, ale bandaska byla (stále je) plechová nádoba s pokličkou a pohyblivým držadlem, ve které se přenášely tekuté potraviny (mléko, kafe...). Například dělníci si v ní nosili nápoje k svačině do továrny, manželky rolníků při žních vodu s citrónem manžalům na pole... Ve své době to byly v podstatě nejdokonalejší nádoby pro podbná použití. Význam bandasek klesl s vývojem dokonalejších nádob.
Dala se samozřejmě použít i na borůvky a podobně, ale to nebyl její základní účel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.