Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu sloužila bandaska

Od: guima odpovědí: 15 změna:
Ve filmu nabarv ptáče nosil hlavní hrdina bandasku.k čemu mu sloužila?to si vyprosil kafe?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jardaa*
hodnocení

3x

V drtivé většině případů na jídlo, dnes v tom má někdo třeba hřebíky ... Já si nosil polévku, kafe (meltu) když jsem byl ve 14ti na brigádě ve fabrice po vzoru dělníků, seděl pak hrdě mezi nimi a pobral 960.

doplněno 20.09.19 13:38:

Za bandasku považuji toto, co se najde na intu jsou pro nás konve. konvičky.

K čemu sloužila bandaska

Tomuhle tomu jsme doma také říkávali bandaska. Všechno ostatní byla konvička, konévka. :-D

jirib
hodnocení

2x
Na vodu...
Přečti si Krizové řízení v případě vyhlášení všeobecné výstrahy.
Dnes by jsme pochcípali do jednoho týdne.
Evakuační zavazadlo(srovnatelné s válečným stavem).
Patří do něho: základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a pitná voda, a dále předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor, osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti, přenosné rádio s rezervními bateriemi, toaletní a hygienické potřeby, léky, náhradní oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel nebo přikrývku, kapesní nůž, svítilnu, zápalky, šití a další drobnosti.

Nač vodu? Dnes je jiná doba. Většina lidí by pochcípala bez mobilu a řádně rychlé konektivity :)

liska5
hodnocení

2x

Hlavně na mléko. Každé ráno jsme chodili do mlékárny. Tam nám mlékařka z velké konve odměrkou nalila dva tři litry, ukrojila a zvážila kus másla, uřízla špalek sýra, přidala do síťovky pár jogurtů ve skle a šli jsme domů. Cestou jsme s bráchou z bandasky upíjeli a k tomu ukusovali křupavou kůrku z bochníku čerstvého chleba. Za to byl mazec, ale stejně jsme to dělali dál.

To babička zas v bandasce nosila sekáčům na pole kávu - meltu a děda strojvůdce si bral v bandasce kafe do mašiny.

Nebo jsme v bandasce občas dostali prdelačku - červenou zabíjačkovou polévku s kroupami.

Holt nebyly plasty.

hodnocení

1x

Pravděpodobně původně se s bandaskou chodilo do mlékárny pro nalévané mléko. To jsem ještě zažila, později jsem s bandaskou chodila tátovi pro pivo, ale mohla se v ní přenášet jakákoliv tekutina, ovšem taková káva by byla po chvíli studená. Nyní se prodávají bandasky s víkem, kde je těsnění a s takovou jsem kupovala drštkovou polévku.

hodnocení

1x
Já s ni chodil na borúvky
Jinak byla na mléko

Máte pravdu, na borůvky, jsem zakopla a celou ji vysypala. :-D

figurek*
hodnocení

1x

Na kafe, na polévku, na mléko, na rohlík, na kousek chleba, na maliny, na klobásu a pár vařených zemáků, prostě na uschování čehokoliv k jídlu.

Ale zírám, že bandasky se pořád ještě dělají.

hodnocení

0x

Nevím, co nosil v bandasce hlavní hrdina filmu, ale bandaska byla (stále je) plechová nádoba s pokličkou a pohyblivým držadlem, ve které se přenášely tekuté potraviny (mléko, kafe...). Například dělníci si v ní nosili nápoje k svačině do továrny, manželky rolníků při žních vodu s citrónem manžalům na pole... Ve své době to byly v podstatě nejdokonalejší nádoby pro podbná použití. Význam bandasek klesl s vývojem dokonalejších nádob.

Dala se samozřejmě použít i na borůvky a podobně, ale to nebyl její základní účel.

111®
hodnocení

0x

skvěle sloužila na zabíjačkovou polévku

mate59
hodnocení

0x

Film jsem neviděl,ale četl jsem knížku.Hl. hrdina nenosil bandasku,ale velkou konzervu jakoby od ředidla.Nosili ji mnozí,udržovali v ni rozžhavené uhlíky ze dřeva,otýpku si nosili i sebou.Dno bylo propíchané a oni se od toho ohřívali.Bila bída a každý si ji střežil.

lidus*
hodnocení

0x

K čemu všemu je bandaska už víte ale jen ten kdo Nabarvené ptáče viděl, by mohl vědět k čemu ji nosil hlavní hrdina.

mate59

Nebo četl knížku.

houbes*
hodnocení

0x
Bandaska z hliníku? Sloužila na mléko . Byla i výborná na čepované pivo. Škoda, už ji nemám, jelikož dřív každý křičel co je z hliníku příbory atd. je nezdravé, tak bohužel nemám ani tu bandasku :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]