Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy musí a kdy nemusí zaměstnavatel zaplatit

Od: vitule1212 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, potřebuji poradit jak to je s pracovní neschopnosti kdy zaměstnavatel nezaslal vůbec žádné peníze a mám strach, že neposlal ani 4 díl PN na Ossz, protože po 7týdnech
Pracovni neschopnosti se zlomeninou nohy mi nepřišla ani koruna. Jsem bezradna nevím kde je chyba. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Na to se musíte zeptat zaměstnavatele.

Nevíme-li, jestli jste mu dodala všechny podklady v pořádku, jestli jste třeba někde nezapomněla svůj podpis, nemůžeme odpovědět, kde je chyba (chyb může být víc, třeba i u pošty).

Nemocenské od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ, která má po dodání všech podkladů 30 dnů na výplatu. První výplata může v některém období (např. chřipková epidemie) trvat déle, další výplaty už chodívají pravidelně po měsíci.

Od kdy jste v PN? Jste stále zaměstnána?

Můžete zavolat zaměstnavateli a ověřit si, jestli byly všechny podklady v pořádku, případně kdy odeslal podklady na OSSZ. Pokud je u zaměstnavatele vše v pořádku, můžete na OSSZ zjistit, jestli jim Vaše podklady došly.

vitule1212
hodnocení

Marodim od 4.8. V práci mám režim krátký dlouhý týden. Všechny podklady včetně doložení papíru na peníze i podpisy byly. Jelikož centrála s mzdovym oddělením je mimo moje pracoviště. Ptala jsem se v práci a rám po mě jen chtěli formulář hlášení úrazu, když úraz nebyl pracovní. Jinak, že neví co se děje a že to zjisti, ale stále nic.

Jestliže byl začátek nemoci v srpnu, dostanete za prvních 14 KD náhradu mzdy od zaměstnavatele ve výplatě za srpen. Od 15. dne Vám náleží dávky - za předpokladu, že na OSSZ je doložena žádost o dávku (IV. díl neschopenky s růžovým pruhem) a lístek na peníze do konce měsíce, a v případě úrazové diagnózy i záznam o úrazu. Jestli jste ho dodávala až později, výplata se tím zdrží. OSSZ nevyplatí dávku, když nemá kompletní doklady.

iz*
hodnocení

0x

V prvních 14 dnech nemoci vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy za naplánované pracovní směny. Termínem splatnosti mzdy za srpen je celé září, takže jestli Vám výplata za srpen přijde do 30. září, bude to v pořádku.

Ověřte si ještě na OSSZ, jestli, případně kdy obdržela Vaše podklady pro výplatu nemocenského.

Problém může být i s mzdovou účtárnou. Na tu bych se radši obrátila písemně > doporučeným dopisem s dodejkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]