Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Splácení dluhu ručitelem,dlužník v insolvenci

Od: ciruvka® odpovědí: 1 změna:

Jsem ručitelem za půjčku, kterou dlužník přestal splácet.Splácení přešlo na mě jako ručitele a již 13 let pravidelně splácím dluh.Nyní dlužník zažádal o insolvenci a věřitel mě vyzval jako ručitele k jednorázovému doplacení několika desítek tisíc dlužné částky, kterou ovšem nemám k dispozici. Musel bych se sám zadlužit a vzít si půjčku na úhradu dluhu. Zdá se mi to nespravedlivé, když již několik let splácím pravidelně cizí dluh. Prosím někoho, kdo se vyzná v tomto oboru o vysvětlení jak je to s insolvencí dlužníka a povinnostmi ručitele vzhledem k věřiteli. Jsem bezradný důchodce. Děkuji za jakoukoliv radu.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzka*
hodnocení

2x

Dobrý den, co vím, tak nejlepším řešením je doplatit celou dlužnou částku, ovšem až v případě schválení "osobního bankrotu" dlužníka. Mohl sice zažádat, ale nemusí být schváleno. Na stránkách justice.cz si jeho řízení můžete dohledat a prostudovat. Stačí znát jméno a datum narození. Jako ručitel se splacení dluhu stejně nevyhnete. Při plném splacení dlužné částky si totiž celou tuto částku můžete přihlásit do insolvenčního řízení a získat zpět minimálně 30 % - zahrnou vás mezi ostatní věřitele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]