Nejste přihlášen/a.
případně bude sestra dědit? Vyrůstali jsme v rodině alkoholika, mám dvěsestry, moje starší sestra to asi schytávala nejvíc/ nadávky, psychické týrání, jak od rodičů, tak od nás dvou , matka byla ráda, když jsme jí něco provedli, bití, později vylezlo, že ji šikanovali i ve škole/ chovali jsme se k ní jako hovada, takže není se čemu divit, že přesně na osnácté narozeniny se sbalila a odešla, s námi se nestýká, neměla to jednoduché, kolikrát ani neměla na jídlo/ když jí přišly k nám peníze z brigády, matka je sbalila, že je D. nepotřebuje, sestra se potýkala s mnoha psychickými problémy, docela ji to dětství vzalo, tohle vím z doslechu, my se s ní nestýkali/ jsem o čtyři roky mladší, a všechno , co doma bylo, jsem jako kluk považoval za normální/ když mi bylo dvacet, otce srazilo auto, zemřel, my s mámou jsme postupně opravili barák, mladší sestra vystudovala a vdala se, o D. se dozvídám jenom z doslechu, asi se s tím vším tak úplně nesrovnala, ted jsem si našel přítelkyni, přistavujeme k baráku patro, máma bude bydlet dole, ale chce barák přepsat na mě, přítelkyně říká, že bychom měli sestry vyplatit. S. říkala, že sice nebude nic chtít/ dostala byt po babičce/ ale znáte to... Zajímalo by mě , jak to tedy je?! Kdyby ted mamka zemřela/ barák je stále nani/ tak ho zdědí i sestry? bez ohledu, že jsme do něho s přítelkyní investovali její peníze? Když budu sestry muset vyplatit, také se to bude počítat z toho, jak vypadá barák ted? Když D. odcházela neměli jsme ani zavedenou vodu! A budu ji muset vůbec vyplatit? když se s námi nestýká?
Kdyby jezdila na barák makat a pak nic nezdědila tak ano to by vyj.. byl, ovšem syn bude cpát do baráku matky svoje prachy a čas a pak bude o to víc vyplácet sestru... Tipnul bych že nejde o dědictví po matce, ale o podíl na zhodnocení domu. Pokud ona dostala byt po babičce a on dostane dům po matce (na kterém makal a sestra ne) tak OK a chápu snahu aby to nešlo do dědictví.
Mmch. přítelkyně investuje do úplně cizího, rozchod = nazdar všechno byl jen nájem..
Bohužel, a ještě to často podporujou absurdní argumentací ve stylu "šak si jinde ne? ja na baráku makám děvenko, nechávám v něm svou duši, sice není zateplený, okna jsem nevyměnil, střecha asi spadne, ale loni jsem třeba měnil parkety, každý to vý, každému jsem to říkal, nedělej že ty ne ! barák mi morálně patří !" )
psal ze ma dve sestry, ta jedna zdedila po babicce ta druha se s nema radeji nebavi, a dobre dela, pokud uz ma svuj zivot tak urcite ani o nejake penize od takovych hyen nestoji
A budu ji muset vůbec vyplatit? když se s námi nestýká?
Napřed ji rodina doslova vyštípe z domu, a když by měla dostat nějakou korunu z dědictví, budete argumentovat, že se s rodinou nestýká. Neuvěřitelný myšlenkový pochod.
Vaše přítelkyně je velmi nerozumná, když jen tak, jako přítelkyně (což je právně nic) vkládá úspory do cizí nemovitosti. Proto snad jedině kvůli ní nyní radím, abyste získal dům od matky darem ještě za matčina života. Kdybyste to opravoval jen za své a matčiny peníze, moc bych Vám přála, abyste nejstarší sestře musel vyplatit podle zákona co nejvíc. Dlužíte jí dětství, lásku, rodinu. A i když se to penězi nahradit nedá, měl byste na ni pamatovat nějakou částkou odpovídající přibližně třetině domu před rekonstrukcí.
A nevlastníte vy, děti, už část domu teď coby dědictví po otci? Matka 3/4 a vy každý 1/12?
Kdyby se dědilo normálně teď, dědili byste po matce stejným dílem z aktuálního stavu. Ale kdyby ses snažil, nejspíš by bylo možné po prokázání nákladů cenu upravit.
Jinak ohledně D., jak jsem to tak četl, bylo by správné jí bez nějakého otálení vyplatit alespoň její zákonný podíl, ne ji ještě po tom všem obrat i o zbytek majetku po "milujících rodičích". A tím vyplacením myslím vyplacení i v případě, že ti matka dům daruje, což by znamenalo, že ten do dědictví nepůjde.
Pokud nebude závěť tak podíly jsou rovné. Záleží na notáři jak dědictví vyrovná. Buď dům příkaz jednomu a ten je povinen ostatní vyplatit, nebo dům příkáže do podílového vlastnictví.
Na investice zapomeňte. To byl neoprávněný majetkový zisk majitelky domu a měla vám ty investice zaplatit ve lhůtě snad dva roky. Jistě že to lze vyrovnat i jinak. Třeba uznání dluhu a podobně, který by jste uplatnili v rámci dědického řízení. Co se týče závěti, tak každý dědic musí dostat minimum toho co mu přísluší že zákona.
S tím lze souhlasit. Ovšem co se týče advokátů, notářů a soudů tak jdou veškeré morální aspekty stranou
Uvažujte, sotva s ní naváže vztah hned bude do ní klavírovat že by mu měla pomoci nějak vyřešit ten problém s jejím nevyplacením ! ... chudák ženská. Znáte jak to chodí, hra na city, a srdceryvné příběhy o tom jak tam loni natřel vchodové dveře a dokonce vydláždil chodníček na zahradě, materiál sice svezl ze skládky ale jako podpora argumentace se to hodí.
Máte-li pocit, že sestra dostala byt po babičce v dnešní hodnotě odpovídající 1/3 vašeho domu, tak nad vyplácením neuvažujte, pokud druhá sestra se vzdá svého podílu. Proto neprodleně ať vaše matka vám "daruje" dům. Do konce roku vás to bude stát pouze tisícovku na katastru, od nového roku tisíce dva.
V případě rozchodu s vaší přítelkyní budete mít co dělat s vyplácením přítelkyně ( i když teoreticky na nic nemá nárok).
Vy jste tedy vypečená rodinka starší sestra má díky vám všem zřejmě psychické problémy a ještě přemýšlíte, jak ji oškubat. Mladší sestra dostala byt po babičce, vám matka přepíše barák, ještě se jdete sem radit, jak to udělat, abyste ji nemusel vyplatit! Ani se nedivím, že se s vámi nestýká, styďte se!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.