Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Listina o vydědění potomka

Od: aja1946® odpovědí: 14 změna:

je mi jasná a vzor je na netu. Ale ráda bych věděla, jak se to dá udělat, aby současně veškerý majetek nepřešel celý na druhého potomka, ale dala se ještě část odkázat jiné osobě.,děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jardaa*
hodnocení

2x

Proč si nenačtete OZ a nenavštívíte právníka, jsou i poradny zadarmiko. Co čekáte tady, co je upraveno normou? Stejně to sama nesepíšete.

hodnocení

protože jsem nejdřív chtěla vědět, zda tato možnost vůbec existuje a ne platit za to že mi řekne, že to nejde a nabídne něco jiného

hodnocení

0x

Zažili jsme v rodině něco podobného. Listinou o vydědění lze vydědit jednoho potomka. V závěti uvést druhého potomka (neopomenutelný dědic) a další osobu, která má dědit. Musí se jednat o dvě různé listiny.

hodnocení

já myslela, že je možná jen jedna listina, pokud to jde takto, tak to bylo ok

hodnocení

teď mi právě odepsala jedna notářka, která má na webu samádobrá hodnocení, že to nejde, buď jedno enbod ruhé, ale přesto se mi to nezdá, zkusím to jinde

Také si myslím, že by to mělo být vše v 1 listině.

priklad1*

Taky myslím, že pro případ neúspěšného vydědění by mohla být brána v potaz Vaše vůle, v které můžete určit tomuto dědici jeho podíl na samé spodní hranici co mu ze zákona se musí dostat.

mak*
hodnocení

0x

To lze ošetřit poslední vůlí. Ale vydědit nelze jen proto, že jste se tak rozhodla a nevyděděné děti nelze z dědictví úplně vyloučit. Jednoduše se to dá obejít tak, že ten majetek darujete ještě za života komu chcete.

hodnocení

To já dobře vím, ale důvody mám a synem se nestýkám celá léta a vím proč.

priklad1*

Pokud vyděděnec napadne závěť u soudu, tak většinou je úspěšný. Soudy to vidí jinak. Nějaké to škorpení, či nestýkání není důvodem k vydědění. Chce to nalézt nějaké ty judikáty. Nejsem si jist zda není dobře pro případ napadení závěti, v závěti omezit práva dědice až na samou spodní hranici danou zákonem. Pro zletilého potomka je dnes již dosti nízká.

A ve vydeďovací listině taky musí být uvedeno, že se vydědění vztahuje i na potomky vyděděnce, jinak smůla.

hodnocení

Sprosté napadající majly během let by nestačily?

priklad1*

Je to tak zvané chování proti dobrým mravům. Intenzita musí být velmi hrubá. Chce to vyhledat judikáty. Myslím že by vyděděnec u soudu uspěl. Kdyby Vás zmlátil, zlomil ruku i nohu to by asi dopadlo jinak.

Důvody vydědění dle obč. zákoníku: Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který

a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,

b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,

c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo

d) vede trvale nezřízený život.

Domnívám se, že sprosté e-maily k vydědění nestačí. A neřešte jestli jedna listina nebo dvě, stejně budete muset k sepsání závěti, případně listiny o vydědění. A že byste se sama pustila do sepsání těchto listin, to bych Vám nedoporučil.

priklad1*

Stačí když Vám jednou za rok pošle koresponďák k Vánocům a je z obliga. Toto platí pro případ, že neprojevuje opravdový zájem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]