Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vulgární výrazy na veřejnosti

Od: huawei9 odpovědí: 35 změna:
Zdravím Vás,
je trestné na veřejnosti mluvit vulgárně?
často se s tím setkávám, jak se někteří lidé vyjadřují, používají vulgární výrazy.
Pěkný večer :)

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Je to vizitka inteligence. Když někomu nevadí vypadat jak primitiv, je to jeho věc.

elane

ferax, díky za názor. A díky, že jste ho zveřejnil.

Jinak bych si už musela začít se svojí slušností připadat docela trapně. Fakt ale je, že ty sprosťárny slyším a vidím jenom v diskusích nebo v médiích. Osobně takové lidi naštěstí neznám. Díky bohu.

Mám stejný názor jako vy. Kdo mluví jako žumpa, dává najevo, že je žumpa. A chce to dávat najevo. (Jenom nevím proč.) Je na ostatních, jestli na takovou jeho mluvu přistoupí nebo se od ní budou distancovat.

*jasne*

elane - Má to ještě jeden aspekt, ten kdo jsi na primitiva jen hraje (třeba si myslí, že to je IN) a ten kdo primitiv opravdu je (ten si to pak neuvědomí, protože je to jeho přirozený projev).

elane
ferax Fakt je IN hrát si na žumpu"? Zřejmě jenom někde. Že by v žumpě nebo na hnoji? Možná. Fakt nevím. Naštěstí takové lidi osobně neznám, s nikým takovým se nestýkám. Takže bych tazatelovi odpověděla: Trestné to není, ale vulgárně mluvící člověk o sobě říká víc, než by chtěl. Pokud ale vulgárně mluvící člověk zasáhne do práv jiné osoby a lze to brát jako pomluvu, tak to trestné může být, pokud jeho řeči splňují podmínky § 184 TZ:§ 184 Pomluva(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.*jasne*

Já neříkám, že to je IN, ale někdo si tak třeba chce zvedat sebevědomí. Do hlavy nikomu nevidíme. Znal jsem kdysi šlověka, který si myslel, že častým užíváním vulgarit se stává "drsným" (něco jako vůdce smečky).

danys*
elane: jaký je rozdíl, když se vámi uváděného trestného činu dopustí vulgárně a slušně mluvící člověk? :)
Kdo mluví jako žumpa je žumpa? :-D Mám výborného zubaře, mluví hůř jak dlaždič, ale že by mi připadal jako žumpa si nemyslím.

To, že je někdo kvalitní zubař, z něj nedělá inteligenta.

elane

danysi: rozdíl v tom není žádný, trestný čin pomluvy může spáchat i slušně se vyjadřující osoba, vulgarita rozhodně není znakem spáchání tr. činu pomluvy.

Jenom jsem chtěla tazateli odpovědět, že za určitých podmínek se může vulgárním projevem na veřejnosti spáchat trestný čin pomluvy.

A absolvování jakékoli školy nemusí být důkazem inteligence či určité kultury a slušnosti člověka.

*jasne*

break
hodnocení

5x
Kdyby to bylo trestný, sedím na doživotí...

hodnocení

3x

Není to trestné,je to jen ukázka toho, jak je ten který člověk ubohý, když se neumí vyjádřit bez vulgárních slov. O to je to pak smutnější když slyšíte pak malé děti na pískovišti a z jejich úst pakjde samá pi..,ču... atd. přočemž to zvířátko s kropužkem nad prostředním písmenem je to nejmírnější!

gumid
hodnocení

2x

A co by jste ještě chtěl zakázat? Prdět v restauraci, kašlat,... zavádíte minulý režim. Žijeme svobodně, tak nevymýšlejte další zákazy nebo se stěhujte mimo.

V dílu pořadu Tele tele bylo v občanském joudovi zaveden zákaz hluku a decibelometry v domácnosti.

Pěkný večer i Vám ;)

kocek

Zavádět minulý režim nikdo nechce, ale sedět vedle vás v restauraci také ne. *ee*

hodnocení

2x

Pokud ty nadávky vykřikují na ulici, je to narušování veřejného pořádku. Jinak nic. Také nemám ráda sprostou mluvu, ale trestné to tedy není. :)

mot
a rikat kunda v radiu se taky muze

hodnocení

2x

Obdivovatelka hrubé mluvy rozhodně nejsem, ale jsou situace, kdy se peprné slovo hodí vyslovit. Nepovažuji se za spodinu, ale občas si také potřebuji alespoň slovem nějak ulevit. Příklad: Venčím psa a jdu ještě s někým. Pes se vykadí a já dotyčnému nahlas sděluji "moment, musím sebrat kokino". Ale když jsem do toho po cizím psovi nedávno šlápla, ještě ke všemu naboso a v pantoflích, šla útlocitnost stranou. Něco jako "krucifix, šlápla jsem do ho.na" pár lidí v bezprostřední blízkosti slyšelo. A já bych měla být za ta slova trestaná? Já? A ne ten majitel psa, který to tam nechal ležet?

Nepochopila jste přesně o čem se tu mluví. Nejde o to, jestli někdo zanadává peprným slovem (to je celkem normální), ale o to, že se tak vyjadřuje stále, v běžné mluvě.

Ferax: I když tuto otázku neřadím mezi důležité a vnímám ji jen jako jakési zpestření zdejší poradny, vracím se k ní a přidávám upřesnění.

V otázce není zmínka o četnosti. Ale i tak by mě zajímalo, jaký počet vulgarit a zaklení byste Vy a tazatel lidem beztrestně povolili? Jedno sprosté slovo za půl roku? Za měsíc? Za dvě sprostá slova denně už černý puntík? Kam ho zaevidovat? Nebo hned zavírat do šatlavy? Vždyť je to celé nesmysl.

Takto se to nedá stavět, někdo řekne sprosté slovo ve vzteku, nebo šlápne na hřebík, či vosu, což bych řekl je normální, ale někdo to ze sebe sype jak na pásu, což normální není. Nikoho bych nepuntíkoval, jak už jsem uvedl výše, je to každého vizitka. Když mě někdo v tramvaji šlápne na nohu, tak určitě něco zařvu podle momentálního pocitu, ale to neznamená že jsem jinak sprosťák, jak se říká "na potkání". I sebeslušnější člověk v takové situaci řekne cokoli.

dusger*

Tady v sousedství žije člověk, inženýr konstruktér, všichni si ho vážíme, v zaměstnání má velký respekt a i samospráva obce o něj velmi stojí. Ale když se zahloubá do nějakého problému, sice ho velmi elegantně vyřeší, ale prd..le od něj lítají jako vlaštovky na jaře. Přesto si ho nikdo nedovolí označit za primitiva či vizitku. Snad jen ferax by si troufnul.

hodnocení

2x

Každý ať si mluví jak chce. Vypovídá to jen o jeho inteligenci, ale proč KURVA lidi mluví sprostě před dětmi? To fakt nechápu a to by trestné být mělo!

damandys
hodnocení

1x

Světový řád? Ideální společnost? Orwell? Nevím, ale v současné době to tresné není.

jardaa*
hodnocení

0x

Neposlouchat cizí řečnění! Není to slušné. Jinak vizte trestní či přestupkový zákon.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 16. 09. 2019 14:35:46
Místo rady už opět odkaz aby si přečetl dva zákona a hledal tam příslušné paragrafy?Prosím, pokud víte, kde to je přesně napsáno, tak to sdělte.
Přesně tak, chodit zásadně se zacpanýma ušima!
To je zase rada...

mot
hodnocení

0x
a jak se definuje takova vulgarni mluva?

miloszeman
hodnocení

0x

Není. K* sem, K* tam

kocek
hodnocení

0x

Trestné to není, pokud někdo někoho těmito výrazy přímo osobně neosloví a neurazí. Ale i tak to těžko dokážete.

hodnocení

0x

Mně sprostá mluva hodně vadí, ale snažím se to nevnímat. Hrozné je na dětském hřišti slyšet,jak se baví děti kolem 10 let, ale nic neříkám, stejně se nic nezmění,jen bych si vyslechla ještě peprnější výrazy. / byla jsem svědkem/. Ale co mi vadí daleko víc je, že se tyto výrazy používají v televizi, ve filmech. Přitom, pokud se díváte na cizí filmy, uslyšíte tato slova jen velmi zřídka. Možná naši herci chtějí ukázat, jak jsou světoví, ale nejsou.Nějak nepochopím,kde se to vzalo v našich dospělých dětech,když v době jejich dětství se používalo snad jen oslovení vole. Za nás byla nejhorší nadávka pitomec a blbec, další vulgární slova se možná používala jen mezi lidmi s nižším IQ. Já se s tím ale nesetkala.

rv*
hodnocení

0x

Proč by to mělo být trestné? Už tak je svoboda slova v některých směrech omezována víc, než za totáče.

zuzana*
A je normální když na vás soused řve že jsem zkurvená Slovenka,ať tahnu na Slovensko,ze mě rozbije hubu a pak zabije. A druhý soused na mě že sem pica Slovenska? Jak se dal bránit? Dokážete poradit?
elane

zuzano, lidi jsou různí, normální i nenormální. Váš soused očividně patří do té druhé skupiny. Ale bohužel s tím asi nic neuděláte. Očividně má nějaký komplex a Vás si vybral jako hromosvod. Chce Vás vyprovokovat, abyste mu odpověděla stejným způsobem a on Vám mohl nadávat ještě víc. Nedejte mu šanci, na jeho "hru" nepřistupujte.

Nejlepší by asi bylo předstírat, že Vám sousedovi nadávky nevadí nebo že je neslyšíte. Já bych se na něho usmívala, nebo odpověděla něco jako: "Dobrý den sousede, taky Vás ráda vidím." Popř. bych dodala něco jako: "To se dneska udělalo hezky, že?" Na další podobné odpovědi určitě přijdete sama. Časem Vás možná i začne bavit mu takhle odpovídat a vidět, jak zuří.

Určitě to zvládnete. Přeji pevné nervy. *jasne*

vilik*
hodnocení

0x
Jedna moje známá urážela ženy velmi sofistikovaně, s despektem pronesenými slovy „Ty krasavice". Jak byste chtěl trestat taková běžná až milá slůvka, kdybyste odhlédl od obsahové formy takového sdělení?
Dříve, historicky, byla vulgární nebo urážlivá i slova jako chlap, naopak kurva, děvka nebo vůl byly výrazy běžné a používané bez pejorativního významu. Jak byste trestal taková slova, která během doby získala, nebo v současnosti získává, významový posun?
Být vámi, nechal bych spekulací a přečetl bych si zákon o přestupcích, 200/1990 Sb. Poté byste mohl mít jasno, zejména v tom, že nezáleží ani tak na formě, ale na obsahu.
Mimochodem, když se mi něco nepovede, jistě bych mohl nadávat sofistikovaně, například klasickým zvoláním „U všech plantážníků", ale obvykle moji rozladěnost dám najevo jadrnějším výrazem, a za sprosťáka se přesto nepovažuji.
doplněno 15.09.19 12:38: Ještě v této souvislosti doplním, takový obyvatel cs.m.wikipedia.org/...
nebo milovník přírody v okolí cs.m.wikipedia.org/...
by se podle názorů některých puritánů zřejmě měl propadnout přímo do pekla.

mak*
hodnocení

0x

Šlo by na to napasovat veřejné pohoršení. Musí to pohoršit ale více než 2 lidi a tito lidé nesmí být policisté.

Takový kuriózní případ je, když policie zadržela muže, který běhal po ulici nahý. V podstatě dokud nikoho nepohoršil, tak se ničeho nedopustil a neměli ho co zadržoval. Na druhou stranu když někdo řekne sprosté slovo a pohorší tím 3 lidi, můžou ho sebrat.

Přesná definice veřejného pohoršení je: Musí být spácháno veřejně, jednání musí subjektivně pohoršovat zpravidla více než dvě osoby, které budou tomuto jednání obvykle přítomny současně, a musí být v rozporu s tím obsahem mravnosti, na němž se společnost shoduje.

danys*
Myslíte, že když někdo řekne sprosté slovo jedná se veřejné pohoršení a policajti ho seberou? :-D
Té doby bych se nikdy nechtěl dožít

hodnocení

0x

Není to trestné.

jenda2*
hodnocení

0x

Vadí vám vulgární výrazy? Tak proč jim věnujete pozornost? Mě třeba vadí pedofilní kněží a ti, jak známo , mluví spisovně a přitom by jim prospělo dát pěstí. Vulgární výrazy neznamenaqjí vůbec nic a o inteligenci neříkají také nic. Někdo tak mluví ale je důležité co říká. S tou regulací to trochu přeháníte. Přitom vulgarismy uvolňují stres z pracovního vypětí atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]