Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jedno s dětí,kterému klaplo 18 let,pobírá sirotčí důchod.Jsem rozhodnuta,mu jej nechat,ale nevím,kolik jsem povinna platit já,když ještě studuje.Neříkám,že mu nedám víc,než musím,ale zajímá mě základ povinnosti.Jinak živím ještě dálší dítě ve věku 11let.Jak se vypočítává tato skutečnost,když se syn chce osamostatnit?Děkuji
Juglans, tohle by Vám nepomohlo? vasevyzivne.cz/...
Anebo i pro soudy. prispevky.cz/...
No, jo, ale potom nemůže syn říkat, že se chce osamostatnit, když bude stále bydlet u Vás.
Podle mne to je žít svůj vlastní život, na svoje náklady, ve svém bydlení, u někoho, nebo v nájmu.
Odstěhuje se, bude mít sirotčí důchod, bude při škole pracovat, a Vy mu budete posílat výživné.
Návrh byl 20 - 24 % z platu rodiče. zpravy.aktualne.cz/...
Nikdo Vám neřekne přesnou cifru. Neznáme Váš příjem, a každý soudce určí výši alimentů jinou. Viz článek.
Dobrý den,sice je to tabulka pro dlužníky,což nejsem,,ale dá se tedy přibližně říct,kolik mu povinně k sirotčímu musím dát..No,bydlet bude dál u mne,takže,kdybych byla prevít,tak už nic nedostane..díky
No a když nebudete mít, tak podle výše uvedené rady to nevadí, hlavně dejte. Dnešní potomci jsou vesměs bezohlední zmetci !
U vás těch kritérií, podle čeho se má stanovit výše alimentů bude víc.
Otázka ... bude u vás syn bydlet? I bydlení něco stojí... energie, atd. Jakou školu studuje a s tím spojené nutné náklady na studium. Výše sirotčího důchodu syna a hlavně váš příjem, od kterého se vše odvíjí. Je rozdíl, pokud berete životní minimum, nebo máte nadstandartní příjem. Snad to syn pochopí, pokud jste ve složitější finanční situaci, pokud ne, musí rozhodnout soud.
Na váš případ žádná kalkulačka není.
Anzionka.vy si nevidíte dál než na špičku nosu,proto ty usudky a hlavně nečtete pozorně,co tady píši..Syn potřebuje,jen chvíli vytrestat,aby věděl hodnotu peněz,když si myslí,že mu sirotčí bude stačit.Už mám jednou za sebou,že jsem dalšího syna podporovala na soukoromé škole,tak,že dostával sumu měsíčně,zrovna takovou s které jsme doma 3 lidi živořili.A k čemu to bylo?K hovnu,nešel ke zkouškám,a zmařil tak naše usílí,vlastně okradl sourozence.Chybama se člověk učí.A opravdu,pokud,si myslíte,že bych měla dát synovi k jeho důchodu,nějakých 6000kc,tak nám s dcerou,zbyde na živobití 4500kc..Ještě vám připadá,že jsem vychcaná?Pokud se ale příjmi synovy a moje ,dají dohromady,žít šlo a přesto říkám,dostane svůj důchod + odemne výživné a může být rád,že má bydlení zadara.Když machruje,má to mít,at si to zkusí..
Jo a že bych si myslela,jak se dětičky postarají?Prosím vás,tohle uplně vypouštím.,v dnešní době,nic neočekávám..,hodí mě supům a bude..Co to je za názor,že bych se měla lépe starat o děti,že pak se postarají?já jen vím,že čím víc se z ho... mažeš,tívíc smrdí a ničeho si neváží..Co jedinec,to jiná povaha.První syn,studoval nejdřív učiliště,pak nástavbu,tj 5let a pak 5let vysokou.Přišel zamnou,že na vysoké,nechce peníze,idyž jsem se bránila,nevzal si je..řekl,dokáži se při vysoké zabespečit,dej to mladším sourozencům.Vy máte od rodičů 6000kc měsíčně a zdá se vám to málo?Tak běžte na brigády a bude líp..I můj 18 letý syn,kterého živím,denně po škole,do večera dělá a nikdo ho nenutíl a taky neživořil,aby musel.
Lipánek-Ale ano,samozřejmě,že to není osamostatnění doslova.Já myslím,že by to ani nešlo,kde by vzal na bydlení a mám k němu povinnost,jelikož se učí na el.a ještě má rok před sebou.Já si jinak na něho vůbec nemůžu stěžovat,je to hodný syn,jen ještě,lecos nechápe..Tak je to odemne jen takové gesto,že mu umožním zkusit si to a stejně jak se znám,tak mu budu přilepšovat,pokud půjde..Chtěla jsem jen vědět kolik je moje povinnost,jelikož nemám odhad,na jeho spotřebu,jako samotného,doposud se vařilo společněA pak také stejně mu dám víc než musím,jak jsem zmínila na začátku,ale chci,aby to věděl,že bych nemusela..
Mireek-Nj.není to typický příklad.Prostě nám zbývá po zaplacení energií atd 16500kc,pro tři osoby a kolem cca 6000kc z toho je sirotčí.Takže v postatě,máme s dcerou desítku,ale z toho ještě synovi výživné..ŽÁDNOU VÝHODU,ŽE MU DÁM SIROTČÍ + NĚCO,to pro mne nemá,spíše naopak,budem na to hůř,ale nevadí.Když spravedlnost,tak spravedlnost.Syn má dietu bezlepek,není levná,tak pozná,že se musí při nákupech hodně myslet..
Jde mi jen o to,aby věděl,co je to živit se a jistě i zárověn pochopí,že kdyby měl platit energie,že to není jen tak.Potřebuje zjistit,kolik co stojí.
@junglans: Já si na špičku svého nosu vidím až moc dobře, protože jsem sice napsala, že mi na skromný život stačí kolem 6 000 Kč měsíčně, ale psala jsem to protože si na na z drtivé většiny (90% výdajů) musím vydělat sama, na těch brigádách, kterými byste chtěla syna poučovat o hodnotě peněz. To samé na nájem, který mi danou částu ještě zvyšuje, na zdravotní pojištění a další nečekané výdaje, které si hradím sama. Od rodiče, který je rozvedený, dostávat almužnu z alimentů od druhého rodiče, které na mě posílá (ano, je to kokotsky zařízené, vím to, měl by je druhý rodič posílat rovnou mě) a od rodiče, se kterým žiju (tedy jednou za čas za ním jezdím nedostávám zhola nic), protože ten rodič si nevidí na špičku nosu, a myslí si, že když za ním párkrát do měsíce přijedu a pobudu tam od soboty do neděle do oběda, že mi tím vynahradil péči. Dítě jste si udělala, tak se o něj teď starejte. OK, nemáte tolik peněz, dejme mu sirotčí důchod plus mu přihoďte 1 500 Kč. To by vás nezruinovalo, kdyby tohle mě rodič ze svého na měsíc, nemusela bych teď lítat po brigádách místo psaní diplomové práce, abych zdárně to studium dokončila. A radím vám dobře, dejme synovi alespoň pár drobných, jinak se vám na školu vysere a bude brigádničit a pak při ní pracovat a pak jí úplně nechá, protože vy jste ho nechala na holičkách. A taky si bude pamatovat, jak jste mu pomohla nebo nepomohla, do budoucna. Neříkám, že tedy z vašeho nízkého výdělku musíte dávat 5 000 Kč, ale i pouhá tisícovka mu přilepší, aby po večerech nemusel stát v supermarketu, ale místo toho se učil na zkoušky, testy, seminárky a diplomky...
Jinak doporučuji bydlet někdě jinde (kde bude levnější nájem), kde budete mít menší výdaje za energie, a celkově si projít rozpočet. Abyste nemusela po vyplacení synovi 6 000 Kč siročího důchodu živořit. Chápu to dobře, že je vás příjem bez sirotčího důchodu, který není váš příjem ze zaměstnání, jen 10 000 Kč nebo méně čistého a z toho živíte rodinu? Chtělo by to změnit práci, dnes i prodavačka v Lídlu dostane kolem 17-20 000 Kč čistého za měsíc.
Nemáte dostatečné vzdělání? Tak studujte, ať taky víte, zač je toho loket, v dnešní době studovat s minimem peněz. Můžete se spolu se synem učit zacházet s penězi a co kolik stojí. Studujte dálkově, při zaměstnání a taky se se spolu s vaším potomkem učte při studium, co je to ta hodnota peněz.
Jinak teď už je na učení o hodnotě peněz dost pozdě, to jste měla dělat neintenzivněji tak do 12 let věku dítěte, kdy je s ním rozumná řeč, a nemlátí s ním puberta, teď už težko něco doženete nebo naučíte. Teď když mu budete dávat lekce, tak si z nich dvakrát moc neodnese. Neměla jste spát na vavřínech a děti učit od útlého věku hodnotě peněz, ne tu naříkat nad už rozlitým mlékem.
Jestli si dobře pamatuji, tak tazatelka má zdravotní potíže, je vyšším věku, vychovala více dětí.
Nahnat ji do dálkového studia, anebo na pozici prodavačky, by asi nebylo moc vhodné.
Juglans promine, jestli jsem do toho zasáhla špatně, ale v dobré víře.
Lipánek-Děkuji vám za pochopení.Já se nestačím divit.Jeden o voze,druhý o koze..Slečna ev.to nemá lehké a vůbec neví na co vlastně křičí..Ano,jsem ve vyšším věku a invalidní důchodkyně.Děti jsem si pořidila a nikdo nemohl tušit,že jednou budou takové změny a jak na tom budu.Slečna asi nechápe,že když syn pobírá sirotčí,tak asi na péči zůstávám jen já.dcera je zajištěná alimenty,nemůžu za to,že po umrtí mi další vztah nevyšel,po letech jsme se rozvedli.Život je někdy takový a zkušený člověk to ví..Navíc,já jsem tady vůbec netvrdila,že nechám děti napospas,jen je potřeba někdy ubrat,aby si uvědomily.jsem 2x vdova a třeba na první 2 děti,jsem sirozčí nedostala,ale dokázala jsem je zajistit i na studiích a nikdo mi nic nedal,žádná sociálka a ani alimenty,od koho asi,když umřel otec 2 dětí..Jsem uplně nad věcí a ani už nemíním na slečnu reagovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.