Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TELEVIZNI POPLATKY - mám, či nemám platit?

Od: lamicka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

prosím moc o radu ohledně TV poplatků. Nevím, zda jsem povinna je platit, když

1) mé trvalé bydliště je u rodičů, kteří poplatky platí

2) bydlím v pronajatém bytě, máme dvě televize

3) v nájemní smlouvě není o poplatcích žádná zmínka, kdo je hradí, zda majitel baráku či kdo.

Poradí prosím někdo, zda jsem i já povinna?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gigi*
hodnocení

0x

Pokud žijete v jedné domácnosti, tak samozdřejmě nehlaste že máte taky televizi. Stačí když platí jeden poplatek na domácnost.

kt8d5*
hodnocení

0x

Dle mého názoru musí platit každý vlastník televize či rádia ale pouze za jeden přístroj (t.j. 1 TV a 1 R) ovšem za předpokladu, že není podnikatel, ten musí platit za každý přístroj. Všechno je ale otázka morálky - dokázat, že např. v multigenerační rodině, kde je v domě třeba 5 televizí, každá patří někomu jinému, je holý nesmysl. Jó, leda, že by se naši televizáci nebo radiáci inspirovali chlapci z oddělení netechnických ztrát z ČEZu. To by byl pak hukot. Lámání televizních antén, noční domovní prohlídky a hledání rádia ... jako za strýčka Adolfa;).

antara
hodnocení

0x

Jste povinna platit.

celp*

Pokud televizní přijímač vlastníte,jste povinna platit televizní poplatek.

hodnocení

0x

šalamounsky::::

pokud právně vlastníte televizor, musíte platit, pokud máte televizor zapůjčený od rodičů (oni jich mají hafo, tak Vám jeden půjčí) tak nemusíte.

Kterýpak student platí za rádio a televizi na kolejích?

lamicka*
hodnocení

Já vlastně mám svou domácnost (v pronajatém bytě), ale v jiném městě, než mám trvalé bydliště. Právě v místě trvalého bydliště mamka poplatky platí přes SIPO.

Nyní v mém pronajatém bytě odebírám samozřejmě elektřinu, na své jméno. Trvalé bydliště zde ale nemám. Ano, tv není moje, mám ji půjčenou od rodičů - opravdu!

Takže platit nemusím? Žádná výzva ještě nepřišla od ČT - takže je blbost se chodit sama přihlašovat?

Snad to chápu dobře.. Prostě platit nebudu :)

hodnocení

0x

Myslím, že je to podobná situace jako když doma, kde mám trvalé bydliště platím za televizi a rádio a na chalupě neplatím, protože je to jedna - byť oddělená domácnost.

doplněno 06.03.10 18:10:
Často kladené otázky
Nemám televizi, ale mám elektroměr. Budu nucen od 1.října platit poplatek!?

Pokud nemáte televizní přijímač, tak ne.
Poplatníkem je podle zákona každý odběratel elektřiny, který není přihlášen v evidenci poplatníků a který na písemnou výzvu České televize do 30 dnů neprokáže čestným prohlášením, že není vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače. Poplatníkem také nejste, pokud na výzvu České televize sdělíte, kdo z vaší domácnosti je evidovaným poplatníkem, popř. že jste evidován jako poplatník na jiné adrese,než kam byla adresována výzva.

doplněno 06.03.10 18:14:

tvp.ceskatelevize.cz/...

Není to tak dávno, tak tam zodpovězen dotaz ohledně domácnosti a chalupy - viz moje první odpověď.(Nemohu najít)

Jinak bych v podnájmu tohle neřešila - nemáte tam trvalé bydliště a nikdo Vám nepřijde dělat domovní prohlídku.

hodnocení

0x

Já budu v Dubnu žádat o osvobození od poplatků...

tvp.ceskatelevize.cz/...:-P:-P:-P

fidonet*
hodnocení

0x

Vloni prosakovaly zprávy, že poplatky budou zrušeny. Ono to asi nedopadlo dobře, a budeme jej platit pořád? Na to že měsíčně koukám na TV součtem cca 10 hodin, je to celkem dost. Jak je to s radiem? Když radio leží ve skříni už mnohá léta nepoužité.

hodnocení

0x

Já osobně když jsem si po odstěhování matky všechno přehlašoval na sebe tak jsem při přihlašování TV na svoje SIPO nahlásil u přepážky že radiopřijímač nevlastním a tudíž ho ani neplatím. *smich*

hodnocení

0x

Jak už tady padlo - vše se odvíjí od definice domácnosti, protože u občanů se platí poplatek pouze jednou za domácnost. Jelikož ale není přehled, kolik máme domácností, využívá se databáze dodavatelů elektřiny a oslovují se všichni odběratelé elektřiny jako potencionální vlastníci televizorů. Pokud přijde takový dopis a TV nemáte, je potřeba zaslat čestné prohlášení, že televizi nevlastníte a je to.

Domácnost dle Občanského zákoníku, paragrafu 115 je definována takto: Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]