Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím moc o radu ohledně TV poplatků. Nevím, zda jsem povinna je platit, když
1) mé trvalé bydliště je u rodičů, kteří poplatky platí
2) bydlím v pronajatém bytě, máme dvě televize
3) v nájemní smlouvě není o poplatcích žádná zmínka, kdo je hradí, zda majitel baráku či kdo.
Poradí prosím někdo, zda jsem i já povinna?
Dle mého názoru musí platit každý vlastník televize či rádia ale pouze za jeden přístroj (t.j. 1 TV a 1 R) ovšem za předpokladu, že není podnikatel, ten musí platit za každý přístroj. Všechno je ale otázka morálky - dokázat, že např. v multigenerační rodině, kde je v domě třeba 5 televizí, každá patří někomu jinému, je holý nesmysl. Jó, leda, že by se naši televizáci nebo radiáci inspirovali chlapci z oddělení netechnických ztrát z ČEZu. To by byl pak hukot. Lámání televizních antén, noční domovní prohlídky a hledání rádia ... jako za strýčka Adolfa.
šalamounsky::::
pokud právně vlastníte televizor, musíte platit, pokud máte televizor zapůjčený od rodičů (oni jich mají hafo, tak Vám jeden půjčí) tak nemusíte.
Kterýpak student platí za rádio a televizi na kolejích?
Já vlastně mám svou domácnost (v pronajatém bytě), ale v jiném městě, než mám trvalé bydliště. Právě v místě trvalého bydliště mamka poplatky platí přes SIPO.
Nyní v mém pronajatém bytě odebírám samozřejmě elektřinu, na své jméno. Trvalé bydliště zde ale nemám. Ano, tv není moje, mám ji půjčenou od rodičů - opravdu!
Takže platit nemusím? Žádná výzva ještě nepřišla od ČT - takže je blbost se chodit sama přihlašovat?
Snad to chápu dobře.. Prostě platit nebudu
Myslím, že je to podobná situace jako když doma, kde mám trvalé bydliště platím za televizi a rádio a na chalupě neplatím, protože je to jedna - byť oddělená domácnost.
doplněno 06.03.10 18:10:Pokud nemáte televizní přijímač, tak ne.
Poplatníkem je podle zákona každý odběratel elektřiny, který není přihlášen v evidenci poplatníků a který na písemnou výzvu České televize do 30 dnů neprokáže čestným prohlášením, že není vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače. Poplatníkem také nejste, pokud na výzvu České televize sdělíte, kdo z vaší domácnosti je evidovaným poplatníkem, popř. že jste evidován jako poplatník na jiné adrese,než kam byla adresována výzva.
Není to tak dávno, tak tam zodpovězen dotaz ohledně domácnosti a chalupy - viz moje první odpověď.(Nemohu najít)
Jinak bych v podnájmu tohle neřešila - nemáte tam trvalé bydliště a nikdo Vám nepřijde dělat domovní prohlídku.
Já osobně když jsem si po odstěhování matky všechno přehlašoval na sebe tak jsem při přihlašování TV na svoje SIPO nahlásil u přepážky že radiopřijímač nevlastním a tudíž ho ani neplatím.
Jak už tady padlo - vše se odvíjí od definice domácnosti, protože u občanů se platí poplatek pouze jednou za domácnost. Jelikož ale není přehled, kolik máme domácností, využívá se databáze dodavatelů elektřiny a oslovují se všichni odběratelé elektřiny jako potencionální vlastníci televizorů. Pokud přijde takový dopis a TV nemáte, je potřeba zaslat čestné prohlášení, že televizi nevlastníte a je to.
Domácnost dle Občanského zákoníku, paragrafu 115 je definována takto: Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.