Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce věcí movitých

Od: golf01* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

rád bych se s Vámi poradil s tím, jaká je praxe v případě exekuce. Moje přítelkyně má exekuci ve výši 270 tisíc korun, tato exekuce je jí srážena ze mzdy, každý měsíc odejde cca 9 tisíc korun. Odešla zatím pouze jedna splátka. Dnes jsem byl svědkem, kdy k ní domů dorazili z exekutorského úřadu s dopisem a nařízením exekuce věcí movitých, předali dopis a následně chtěli dvonitř sepsat majetek. Byt je přítelkyně rodičů a ona tam má trvalé bydliště. Dožadovali se zaplacení celé částky, což nebylo možné a následně sepsali a samolepkami polepili věci, věší část věcí je rodičů, chtěli po ní doložit doklady na jméno, ty samozřejmě nemá a ačkoliv doložila téměř ke všemu účtenky z obchodů, chlapík tvrdil, že to nestačí a že bude muset věci v případě nezaplacení odvést. Nakonec odjeli s tím, že se má přítelkyně do zítřka ozvat, kolik peněz sehnala. Můj dotaz zní, je to vůbec dle zákona, dělat si nárok na věci, ke kterým existuje doklad, ale není na jméno, jelikož doklady běžně na jména nejsou? A druhá dotaz zní, jaká je praxe, sepsali věci v celkové hodnotě asi 5 tis. korun, které by pokryli jen malé procento dluhu, mají se rodiče přítelkyně bát, že opravdu dojde k odvozu těchto věcí? Zažil někdo jaká je praxe? Mockrát děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Exekutor smí podle zákona vymáhat peníze jakýmkoliv způsobem. Srážky ze mzdy, blokace účtu, neustálé mobiliární exekuce (zabavování majetku). Tím většinou naprosto vyloučí dlužníka ze společenosti, dostrkají ho na její okraj. Co s tím v případě přítelkyně? Zítra jim slibte třeba modré z nebe... a rychle podejte návrh na povolení oddlužení. Za tři roky je přítelkyně čistá a bez dluhů, po celou tu dobu si ušetříte nervy s návštěvami exekutorů atd.

rorschach*
hodnocení

0x

Můžou všechno. Často si spíš hrají na psa co štěká, ale nekouše oni si dobře spočítají jestli se jim vyplatí sehnat stěhováky, úložné prostory a následně nějaký prodej s malý ziskem nebo jen tak tak se ztrátou. A že na dokladu není jméno není bohužel taky jejich problém. Prostě stát a zákon je na jejich straně.

Osobně bych zkusil insolvenci

golf01*
hodnocení

Aha, to jste mne moc nepotěšíl, označili skříně staré přes třicet let a celková částka za věci, které označili je necelých 5 tisíc, tedy necelé dvě procenta, zajímalo by mne, co teď bude, popravdě jsem měl za to, že srážami ze mzdy a že si myslím, že se nesráží zas tak málo bude dluh, ačkoliv bude stoupat vyřešen za delší dobu, ale že tím to končí.

jardaa*
hodnocení

0x

Mohou všude, kde se přepodkládá majetek povinného. Proč účtenky předkládala ona? Bránit se měli rodiče, pokud polepili jejich majetek. Problém je s doložením, ale dá se to.
Proč si nenačtete normu kde je to zcela přesně, včetně povinností, práv exekutorů a postup jak se lze bránit?
Web zakonyprolidi - exekuční řád.
Ale přítelkyně věděla že dluží a exekutora lze čekat když nesplácela!.
Zda to odvezou ví jen oni, ale kdyby chtěli, tak si klidně odvezli a po prokázání vlastnictví by vrátili.
S exekurem dohodnout splátky. Klidně i po ... Kč.

golf01*
hodnocení

0x
Ve chvíli kdy to došlo do stadia exekuce, byl narizeny stazky ze mzdy a ty se deji, proto tento postuo nexhapu, na exekutorske komore pisi, ze k temto krokum dochazi az ve chvili, kdy neni mozno vymoct pomoci srazek ze mzdy.
jardaa*

Přečtěte si po sobě, co píšete v dotazu. Moje přítelkyně má exekuci ve výši 270 tisíc korun, tato exekuce je jí srážena ze mzdy ... to se již nějak s exekutorem dohodla na splátkách a on přesto přišel? Kdo podal návrh na exekuci, kdy?
Sedněte nad exekuční řád, jděte za právníkem když se vám nezdá postup exekutora, podejte stížnost na EK, dohlíží nad ním soud. Můžete až k ministerstvu spravedlnosti.

golf01*
hodnocení

0x
Ten samy exekutor co naridil splatky ze mzdy, ktere bezi naridil.i tuto exekuci veci movitych, tedy prozatim jejich sepsani, splatky ze mzdy naridil dva mesice zpet, kdy se ihne s prvni vyplatou strhla prvni a nyni se strhne dalsi, nerikam ze postuo je nezakonny, ptal jsem se spis naka je praxe kdyz sepsan najetek ma minimalni hodnotu oproti dluhu, jestli cekat, ze si pro to prijdou, nebo co. Mimo narozene srazky ze mzdy se mam jeste dale domlouvat na nejakych uhradach?
jardaa*

Vy se ptáte na věci, které ví jen on, co udělá. Jak tušit, zda něco odebere? Exekuce je více způsobů, odkazuji na exekuční řád. Zeptejte se na soudu, který o exekuci rozhodl, proč, kdy se splácelo. Zde se to nevyřeší. Vizte § 68, co se mělo udělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]