Nejste přihlášen/a.
Pokud otec zanechal závěť, tak je potřeba, aby ji měl k nastudování notář, který bude vyřizovat dědictví. Ne, že Vám ji bude mávat před obličejem, tady to máš, tady si to přečti, a podle toho budeš mluvit před notářem. Závěť musí obsahovat vše, co požaduje zákon a notář to zkontroluje, aby byla platná.
V žádném případě nepřistupujte na nějaké dohody, nátlaky od paní vdovy. Zvláště nic dopředu nepodepisujte. Musíte říkat, že tomu nerozumíte, že vše necháte v podle zákona. Vše nechte podle práva a podle notáře.
Hlavně nedejte na pláč, že nebude mít na vyplacení.
Dělá se to různě. Dotyčný si vezme půjčku na Vaše vyplacení. U mě moje sousedka důchodkyně vyplácela také děti z prvního manželství /vše musí být písemně ošetřeno a do kdy vyrovnáno/ a dělala mnoho let brigádu a ty peníze posílala na vyrovnání dědictví. I když barák postavila sama s manželem a ty děti nikdy nepomáhali prací ani finančně.
Nebo se nemovitost prodá a vy se o peníze rozdělíte.
Vyrovnání s její dcerou nemá žádný právní základ, ta by se Vám vysmála do očí a opravdu byste ostrouhal. Zamyšlení - Kolik je paní a kdy že hodlá odejít na druhý břeh? Po její smrti se už k ničemu nedostanete.
Je docela možné, že závěť bude neplatná. Potom je jednání u notáře pro Vás příznivé. Nastudujte si, co všechno musí obsahovat, jaké náležitosti.
Vyřizování závěti je velice emotivní záležitost, a člověka to skrouhne. Na takovou věc nejste nikdy připraven. Je to velký psychický tlak. Nechcete vypadat jako někdo, kdo se dere o peníze. Ale mějte se rád. Máte povolání, kdy vyděláváte velmi mnoho peněz? Abyste si koupil sám svůj byt, nebo postavil domek?
Možná, že pokud by to všechno dobře dopadlo a nějaké peníze z povinného dílu /otec Vás jistě nevydědil/ byste dostal, můžete mít základ pro svoje vlastní bydlení. V dnešní době totiž k bydlení jen tak lehko nepřijdete.
Pokud je v domě možnost odděleného bydlení /garsonka se svým sociálním zařízením/, zvažte možnost se nastěhovat, pokud by vyrovnání nebylo možné.
Určitě se nevzdávejte a nepřistupujte na jednání s dcerou.
------------------------------
Notář se ptá, jestli jste se jako pozůstalí nějak dopředu dohodli. Vy musíte odpovědět, že jste se nedohodli, že žádáte dědictví podle zákona. Na to máte právo a bude to Vaše konečné slovo. Notář musí konat podle toho. Buďte v klidu a pevný v rozhodnutí. Nenechte se zmanipulovat, možná se bude hrát na city.
Upřímnou soustrast.
Jinak bez znalosti obsahu závěti nelze odpovědět konkrétně, tak aspoň
- v závěti měli otec i manželka vzájemně napsáno, že po smrti jednoho z nich dědí vše partner
V tomto bodě by byla závěť neplatná (nebyl-li jste vyděděn, což asi ne) - platí ust.
NOZ § 1642
Nepominutelnému dědici náleží z pozůstalosti povinný díl.
§ 1643
(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.
(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Nenechte se s prominutím "zblbnout" nějakým vyplacením "po její smrti s nevlastní sestrou" - to byste se taky nemusel dočkat.
Nepodepisujte nic, co se vám nezdá. Rozumný notář pochopí, když požádáte o odložení řízení s tím, že se potřebujete poradit i jinde - samozřejmě s příslušnými doklady, návrhy spoludědičky atd. Cena za právní poradu by se v tomto případě měla vyplatit.
Jinak - máte jistotu, že v dědictví nejsou dluhy? Pokud ne, možná by bylo vhodné uplatnit výhradu soupisu
NOZ § 1675
Dědic má právo vyhradit si soupis pozůstalosti, uplatní-li je do jednoho měsíce ode dne, kdy ho soud o tomto právu vyrozuměl. Jsou-li pro to důležité důvody, soud lhůtu dědici prodlouží.
§ 1704
Neuplatnil-li dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitele v plném rozsahu. Neuplatnilo-li výhradu soupisu více dědiců, hradí dluhy zůstavitele společně a nerozdílně.
Děkuji za rady. Řeči o tom, jak se budeme někdy dělit až s nevlastní sestrou samozřejmě jako vysvětlení závěti neberu již od začátku. Je mi jasné, že z dědictví po ní bych neměl nárok na nic - není taky důvod. Vím, že jsem neopomenutelný dědic. Abych to uvedl na pravou míru. Velmi rozumně na mne působí rada požadovat po notáři držet se zákona, čímž eliminuji některé předem nevýhodné dohody. S něčím takovým jsem počítal, jen nevěděl, jak to právně správně notáři říct. Spíše mi šlo o to, jestli nemůžou zkusit navrhnout nějakou dohodu o vyrovnání - u toho notáře, která by působila na první pohled přijatelně, ale ve výsledku byla pro mne nakonec nevymahatelná. Mnohdy stačí pár jednoduchých obstrukcí či průtahů a člověk se svého nedočká. Je tedy něco v tomto ohledu něco již profláklé u vykutálených dědiců, na co si dát pozor?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.