Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce když budu pracovat na IČO

Od: steve* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, mám otázku ohledně exekuce a s prací na IČO. Napíšu zkráceně body jak to funguje a pak potřebuji poradit jak bych mohl nejlépe postupovat. Takže mám dluhy nějakých možná 150 tisíc. Není to až tolik.. Problém ale je práce do které jsem nastoupil. Prvně se dělá na DPP a potom se má přestoupit na IČO. Je to na smluvní dopravu do 3,5tuny. To je asi celkem jedno. Teď jde o to jak si poradit s exekucí když peníze co dostanu na účet zablokuje exekutor.

V práci to funguje tak že si člověk platí nájem auta a naftu. Nájem auta je už zaplacený potom co odešlou výplatu. Respektive člověk dostane na účet cca 70 tisíc Kč ale nájem auta stál 15 000 Kč na měsíc. To znamená že částka co dostanu už obsahuje zaplacený nájem vozidla. To znamená že celková výplata byla 85 tisíc Kč. (V případě že na účet přišlo 70 000 Kč)

Problém může být nafta. Tu si už hradím sám, tedy ze 70 tisíc co dostanu potřebuji ještě cca 14 000 Kč. Teď co s tím? Kolik mi exekutor jako nechá na účtě? Když budu mít 70 tisíc a exekutor mi z toho udělá 20 tisíc co mi zbyde tak zaplatím akorát tak možná naftu na práci ale nájem už nemám šanci zaplatit.

Může mi někdo poradit jak by to fungovalo? Dá se nějak zařídit s exekutorem splátka tak aby mi nic neblokoval? S firmou která mi dala půčku žádná domluva nebyla nikdy, proto to zašlo až takto daleko.

Budu rád za nějakou normální radu. Vůbec se v tom neorientuji. Zatím jsem na DPP ale až udeří exekuce můžu už být na IČO ale nic mi prakticky nezbyde, jestli to tedy chápu dobře.

Díky moc :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

"Práce na IČO" neexistuje. Jestli budete pracovat pro a podle pokynů zaměstnavatele, pro kterého nyní pracujete na základě DPP, nepůjde podle mne o SVČ (podnikání), ale o závislou činnost (práci), která se řídí zákoníkem práce. (Podle mne byste si měl najít normální zaměstnání.)

Mluvit se (někdy) dá i s exekutorem, pokud navrhnete rozumnou výši splátek (nenavrhnete-li splátky příliš nízké), mohl byste se s ním dohodnout.

doplněno 10.09.19 12:54:

Za obcházení zákoníku práce nehrozí pokuta jenom "zaměstnavateli", ale i Vám.od 10.000 do 100.000 Kč.

Teď se Vám zdá příjem vysoký, ale podle mne je to krátkozraké. Kde máte placenou dovolenou, náhradu mzdy za nemoc a nemocenské, odškodnění pracovního úrazu apod.? V okamžiku, kdy onemocníte a nebudete moci jezdit, "zaměstnavatel" nezaplatí nic. Z čeho potom budete žít a splácet exekuci?

Částky, které takoví "zaměstnavatelé" nabízejí, působí na první pohled zajímavě, ale když se nad tím zamyslíte a dobře si to propočtete, zjistíte, že nakonec můžete mít měsíčně méně, než byste bral jako zam,ěstnanec.

steve*
hodnocení

Jo, možná jsem to napsal špatně. Teď je to na DPP a později si člověk musí založit živnost (Tuším že autodoprava do 3,5tuny) a pak člověk akorát rozváží pro tu firmu zboží. V normálním zaměstnání neplatí takové peníze jako tady.. Když budu mít 20 tisíc zaplatím to za X let, takhle to může být daleko rychlejší. Nemám zájem platit těch pár kaček 5-10 let. Když to mohu mít za pár měsíců. Už jen proto chci jít právě do této firmy. :) Nechci mít nikde prostě žádné exekuce. A protože mám zájem to zaplatit je určitě lepší to udělat takto.

Ještě jinak. Firma Vás zaměstnává jako smluvního dopravce.

steve*
hodnocení

Člověk bude mít víc, viděl jsem výplatní pásky. Neptám se na práci, ptám se jak to mám udělat abych mohl platit ten benzín. Když mi exekutor nechá na účtě 6 nebo 18 tisíc (to už považuji za velkou částku) po zaplacení benzínu na měsíc (14 000 Kč) mi zbydou tak 4 tisíce. Takže asi budu bydlet na ulici ale hlavně že budu moc chodit do práce. To se mi zdá jako nesmysl.

dane

Pokud vás firma povede jako "Smluvního dopravce", pak postup je správný. Vy budete fakturovat firmě a firma bude Vám proplácet faktury. Budete si hradit sociální a zdravotní pojištění sám, musíte na konci roku podat daňové přiznání a zaplatit daně.

Máte na vybranou.

1. Buď se domluvíte ve firmě, že peníze na potřebné náklady na provoz vozidla, na pojištění vám bude vyplácet v hotovosti, nevím jak udělat rezervu na případné opravy.

2. Nebo se pokusíte dohodnout s exekutorem a to osobně ! Navrhněte mu vyšší splátku než máte určenou , při prvním porušení dohody z vaší strany ať vám zablokuje celý účet. Jen hlupák by na to nepřistoupil.

steve*
hodnocení

Taky se mi zdá dohoda dobrá. Myslím že se to tak vyplatí víc. Zaplatím všechny dluhy a nic se nebude muset odpouštět jako v insolvenci kde by stejně asi nic nezbylo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]