Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení výživného a přídavků na dítě

Od: simona1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

studuji VŠ, ale naskytla se mi příležitost odletět do zahraničí za prací. Protože odlítám pracovat, musím v ČR přerušit studium a tím pádem zrušit přídavky na dítě, který pobírá moje máma a také zrušit výživné, které mi posílá můj otec. Chci se zeptat, jak tyhle věci zrušit? Stačí napsat email nebo je to na to nějaký formulář?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Jste-li zletilá, měl by úřad práce vyplácet přídavek na dítě přímo Vám. Zastavte se s potvrzením o ukončení studia na kontaktním místě ÚP a postupujte podle pokynů úřednice. Další potvrzení bude potřeba do maminřčina zaměstnání, protože nebude možné na Vás uplatňovat daňovou úlevu.

Má-li otec výživné stanoveno soudně, měl by i o ukončení platby rozhodnout soud.

doplněno 11.09.19 12:54:

Na soud by se měl obrátit otec. Vy mu jenom oznamte, že jste studium ukončila .

doplněno 11.09.19 12:54:

Na soud by se měl obrátit otec. Vy mu (otci) jenom oznamte, že jste studium ukončila.

simona1
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď

simona1
hodnocení

Pokud budu potřebovat zrušit výživné soudně, existuje nějaký formulář na zrušení výživného z mojí strany? Na internetu jsem našla jen formuláře, kdy o zrušení žádá platící osoba (v mém případě můj otec).

simona1
hodnocení

Tady je právě problém, já se s otcem nestýkám, nemám na něj žádný kontakt. Pokud bych zašla osobně na soud a vysvětlila tuhle situaci, myslíte, že by otce nějak informovali?

id

Budete asi první co takto bude postupovat u soudu.

Vy nemáte adresu na otce, že byste mu napsala doporučeným dopisem, že jste studium ukončila?

Pokud výživné posílá otec na účet a vy nemáte jeho adresu, tak jak přijde první výživné, které vám již nepatří, pošlete platbu zpět a do poznámky napište - studium ukončeno. Jednoduché a vyřešené.

jenda2*

Pokud ukončíte studium na VŠ (někdo jiný pro změnu třeba SŠ), vůbec nemusí rodič žádat soud o zrušení výživného. Toto řeší občanský zákoník a pro otce, pokud tedy ví o vašem ukončení studia, končí vyživovací povinnost ze zákona.

IZ tedy uvádí NEPRAVDU !

Pokud se po čase vrátíte a budete pokračovat ve studiu, opět vzniká povinnost rodiče platit výživné.

Naprosto záměrně je ukončení placení výživného ze zákona. Jinak by byly soudy naprosto nesmyslně zahlceny žádostmi o ukončení placení výživného se zhora uvedeného důvodu či jiných důvodů uvedené v zákoně.

epravo.cz/...

A pro prodlužování studia na úkor rodiče je zde citace tohoto řešení problému:

Ačkoliv tak vyživovací povinnost rodičů k dítěti, jak bylo již výše uvedeno, zaniká ze zákona, může nastat okolnost, kdy je nezbytné obrátit se s žalobou na zrušení vyživovací povinnosti na příslušný soud. Pakliže dítě řádně nestuduje, v důsledku čeho zaniklo jeho právo být vyživován a i přes to se na rodiči úhrady výživného např. pod hrozbou podání exekučního návrhu domáhá, nezbývá rodiči než se obrátit na soud, aby o zrušení vyživovací povinnosti v případě tohoto sporu rozhodl.

Tento dotaz se pořád zde opakuje a snad už nebude...

id
hodnocení

0x

Vše nejde vyřizovat v sedě od počítače. Musíte mamce předat potvrzení o ukončení studia a ta jej odevzdá v práci. Otci to sdělte, pokud se s ním nestýkáte, zašlete mu kopii potvrzení o ukončení studia doporučeným dopisem.

iz*
hodnocení

0x

Už musím napsat novou odpověď, systém mi nechce povolit další doplnění.

Ano, myslím si, že by soud snad Vašeho otce mohl informovat. Ale je to jen můj dohad, jistě to nevím. Minimálně by Vám měli poradit, jak postupovat. (Oceňuji, že situaci chcete řešit.)

iz*
hodnocení

0x

@Jenda2,

jestli má otec výživné upraveno soudně, mělo by i soudně ukončeno. Viz reakce @Jedubabicka na Vaši odpověď v předchozí otázce.

Tady navíc tazatelka nemá na otce kontakt, nemá jak jej informovat o ukončení studia...

id

Nějak jí otec výživné posílá. Složenkou asi ne, tam by byla adresa. Pravděpodobně výživné chodí na účet a i to je kontakt.

Příští platbu vrátí otci na jeho účet s poznámkou " studium ukončeno".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]