Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autobusem k moři zkušenosti

Od: barbucha® odpovědí: 36 změna:
Zdravím.
Moc prosím o vaše zkušenosti s letošními dovolenými u moře, autobusem, Chorvatsko či Itálie,nastup Opava, Olomouc a okolí. Prosím přes jakou cestovku, cena, strava, ubytování, prostě vše co jste ochotni prásknout.
Předem všem děkuji.
doplněno 10.09.19 10:24: Prosím, pište pouze své zkušenosti z cesty autobusem k moři. Otázka nebyla založena pro diskuzi na téma jakým způsobem je nejlepší jet na dovolenou. Autobus je prostě daný, jinak nelze. Děkuji za pochopení.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Já teda nejsu žádný hogo fogo, ale trmácet se někde x hodin přes celou evropu v plechovce jak sardinka by se mi teda nechtělo. Buď autem, nebo letecky, nebo za volantem toho busu. Pokud ale takto jezdíváte, tak se nenechte odradit.
hodnocení

Bohužel autem nelze a do letadla nemůžu,zbývá tedy autobus. A nemyslím si, že jsou dneska autobusy jak pro sardinky. Přesto díky za Vaši reakci.
Samozřejmě, že ne všechny autobusy jsou jak pro "sardinky". Nicméně zdaleka ne všechny cestovky budou nabízet nejkomfortnější autobus, protože je to prostě o ceně a počtu míst v autobuse.
Že nemůžete jet autem je škoda, protože je to mnohem komfortnější a v neposlední řadě levnější (nehledě na možnost samostatných výletů kdy se vám zachce a kam se vám zachce).
Většina moderních busů má sedadla naplácané jedno na druhém. Jde tady pochopitelně o zisk. Samozřejmě, jsou i světlé vyjímky.
hodnocení

A proto právě tenhle dotaz, abych nasbírala ty zkušenosti s autobusy od druhých .
Letos jsem byla autem v Itálii, takže vím co je to jet autem do zahraničí. Byla jsem ale pouze jako druhý řidič v cizím autě.

Pro zajímavost...

Co Vám na autě vadí? Proč máte dojem, že autobusem to bude lepší? Samozřejmě, myslím pohodlné a spolehlivé auto vs. autobus.

V chorvatsku jsem byl autobusem 1x...a stačilo mi to na celý zbytek života.

Od té doby jedině autem...a nevadí mi (nám) cesta ani 1700+km..(rozdělíme cestu na dva dny, letos s návštěvou San Marina).

lmgify

Většina moderních busů má sedadla naplácané jedno na druhém.
Výrobce namontuje do interiéru tolik sedaček, kolik si kupující objedná.

Třeba Jančura si u některých svých starších autobusů nechal odebrat jednu řadu, protože mu lidi utíkali k Flixbusu, kde bylo více místa na nohy.

Jednou se třeba dočkáme i japonského dálničního standardu (fotka údajně z 2007, ale musí být starší - viz TV vzadu).

Otázka je, jestli cestovka objednává dopravu pokaždé u stejného dopravce nebo bere každý rok nebo dokonce turnus jiné. Dopravci mění busy každých pár let (4? 8?).

Autobusem k moři zkušenosti
hodnocení

Martincakl - no právě že asi nemám úplně spolehlivé auto na takovou dálkovou trasu, další věcí je, že jsem řidič pouze já, neměla bych se s kým vystřídat.
Chápu Vás, jak to myslíte, ale příspěvek jsem založila právě proto, aby mi sem lidi psali kde byli spokojení a co by určitě doporučili.
lmgify

sedadla naplácané jedno na druhém. Jde tady pochopitelně o zisk.
Jestliže má autobus 45 sedadel, tak odebráním 2 řad (8 míst) by se zvýšila cena dopravného za 1 místo o 20%.

Řekněme že podíl ceny u zakoupeného pobytu (dovolené) za autobus do Chorvatska je 2000,-Kč (?), tak pak by se cena zájezdu zvedla o 400,-Kč. Byli by to lidé ochotni dát za pohodlnější cestu autobusem?

Zájezdové autobusy mají 57 (+16%) až 65 (/..., dvoupatrové pak až 83 (+17% [2 řady nahoře, 1 řada dole])

hodnocení

3x
Letos jsem byla v Chorvatsku busem. Jela jsem z Prahy 16 hodin. Přijeli jsme tam v půl šesté ráno s pak do 12 hod jsme čekali se zavazadly na pokoj. V autobuse byla psí zima. Cestou zpátky přede mnou seděla s prominutím kr.va. Vadilo jí, že se držím sedačky, dotýkám se jí a že ten stoleček jsem si vyndala a vrzalo to. Já jí říkala, že za to nemůžu, že to vrže. Dnešní sedačky nemají držadla uprostřed, ale nahoře ze strany. Ty babě vadilo, že se držím sedačky. Říkala to své matce. Mrzí mě, že jsem ji neřekla, že měla letět letadlem, když jí vše vadí. Příště už takhle dlouho se kodrcat nechci. Akorát mám pak "dřevěné" nohy.
doplněno 12.09.19 18:36: Ještě mi připadá hrozný to, že musíte být připásaný. To se nedalo vydržet. Měla jsem z toho křeče v břiše. Je to jako guma, pruží. Takže strašně nezdravé na břicho.

hodnocení

2x
Já cestování autobusem do tehlech destinací milovala *srdce* Letadlem jsem tam nikdy lítat nechtela. Letadlem lítám ráda ,ale do Chorvatska mě to nebavilo.. Takže bud autem nebo busem. A není to u mě otázka penez. Mozna spis urcita nostalgie z mládí. Muj muz by nikdy nejel busem- preferuje pohodli,tak proto jsme tenkrat leteli- a z toho jsem nebyla nadsena,tak od te doby jezdime autem.kdyz jedu k mori sama,jedu busem. Ten pocit kdyz se prede mnou objeví vychod slunce, hory a to moře *srdce* nehledě na to,že mě baví sledovat okolí z okýnka. A i přesto,ze cestu mam najetou mnohokrat, vzdy najdu neco nového. A ty hodiny v buse ni nepřijdou jako nic strašného. Vzdy jsem mela štěstí na milé a hodné řidiče. S takovými je radost jet a cesta je ještě příjemnější. Taky třeba u me proti cestování letadlem hraje roli to,ze to do Prahy na letiste mám 2 hodiny, a to tam samozrejme musím být s řádným předstihem. Poté cesta v letadle 1.30 h. Pak transfer pred hotel,na ktery se obcas musí čekat nehezky dlouho. Je i rozdil pokud cestujete letadlem s cestovkou co pořádá celý zájezd a nebo na vlastní pěst. Cena je různá, záleží na tom,co by jste chtěla. Já už mam celé Chorvatsko projete a kdyz tam jedu,tak bydlim u kamarada,co má apartmá hned u moře, obcas,kdyz chci fakt klid,tak se ubytuji u nej ve vile na ostrově. Pokud se vyjímečně chystam jinam- tak volím hotel. A v těsné blízkosti more a pouze s polopenzí- nebavi me litat na obed. Drive jsem jezdila jen do apartmanu a bez stravy.All inclusive si volím v jinych zemích, ale kdyz chci byt u more v chorvatsku,tak ne, tam nemám chuť "si hrát na luxus " .
hodnocení

Díky za reakci.
Mám na mysli cestovku, která zorganizuje komplet všechno, jídlo polopenze, tak já píšete, taky by mě nebavilo lítat na oběd. Destinace vhodná pro rodiče se dvěma puberťáky. Byla by prosím nějaká konkrétnější informace k cestovce?
Doporučim CK Alexa,já s nimi byla jen jednou, když jsem zrovna trávila léto u příbuzných v Opavě. Ovsem oni s touto cestovkou jezdí často. Ale co je pro mě zásadní: jezdí tam,kde se mi líbí z celého Chorvatska nejvic. Tedy Pakoštane. Ubytování nabízejí v apartmanech Maslina. Jsou to krásné, čisté,prostorné apartmány. A jsou hned u moře. Vyber ze dvou menu v restauraci vzdálené cca 10 metrů od apartmanu.vaří skvěle. Skvele misto jako výchozí bod pro výlety. Krásné je sladkoslane Vranské jezero- paradni prp pěší vylet. Nenechte se zmást fotkami pláže na netu- ve skutečnosti je mnohem hezčí. Nebo také mam rada Biograd na Moru. Pokud se posunu na mapě níž tak je krasny i Split, Makarska nebo Dubrovník. Také je pěkná Baška Voda - tam je pěkný hotel Horizont. A třeba Omiš a Živogošce se mi nelíbí vubec..

hodnocení

2x

Jezdíme do Itálie s cestovkou Petra Tour a jsme spokojeni. Už jsme tam byli 4x. Jezdíme na ostrov Ischia. Od Neapole pěkná cesta trajektem. Mohu doporučit hotel s depandance Mediterraneo. Teď mimo hlavní sezonu možná bude lepší cena. V těch depandance je stejně dobře jako hlavní budově a je to o něco levnější.

doplněno 09.09.19 09:13:

Jezdíme autobusem, je to sice delší cesta, ale v pohodlném autobusu se to dá přežít. Každé čtyři hodiny pauza, člověk se aspoň protáhne na čerstvém vzduchu. Není to až takový problém.

hodnocení

2x

Když porovnám 20 hodin v buse s dvěma hodinami v letadle, tak není co řešit. Autobusem (ani autem) k moři bych už nejel.

hodnocení

Zdravím, rozumím, ale ne každý to letadlo snese. Díky za postřeh.

jethro: To je ale častý..a pro mnoho lidí nesprávný "výpočet" a nereálná doba cesty. A pro velkou část lidí by to např. do Chorvatského Biogradu na Moru vycházelo časově zcela jinak než 2h vs 10h. U mne konkrétně by to reálně bylo tak 5-6/10. A to už je poněkud méně výhodný poměr. Ale je to samozřejmě věc každého soudruha, co komu vyhovuje a co je ochoten zaplatit..a absolvovat.

To máte 3 hodiny na nejbližší letiště?

lmgify

2h z domu mimo Prahu na letiště (autem[+placení parkovného na letišti], protože MHD+vlak+pražská MHD to je tak 3-4 hodiny bez přesedání ve vlaku)

2h požadovaný čas příchodu před odletem

2h let

1-2h přistání, čekání na kufr, odjezd busem do hotelu

celkem ze dveří ke dveřím: 7-10h.

Těch 10h dávají Zadar/Split Chorvatska dálniční tryskáči (130km/h) mimo špičku běžně. S plným autem svých krámů, bez starostí s balením kufrů a s vlastní dopravou po okolí v době dovolené.

lmgify: Přesně tak.
jp

Přesně tak, přece se nemůže počítat jen čistý let. Ale čas cesty na letiště, odbavení, pak zas cesta z letiště na hotel. Do Chorvatska se letadlo nevyplatí, jednou jsem tam letěla a už nikdy, raději busem.

Souhlasím. Ono krčit se v autobuse 20hodin dokáže každého odrovnovnat. Naproti tomu ty dvě hodiny v letadle je to sranda. Na letiště autem to je taky sranda, na letišti si dá člověk kafe, pivo a vymočí se s úsměvem při čekání na kufr v cílové destinaci. Od určitých vzdáleností se už auto či autobus nevyplatí ani finančně.
Jen pro zajímavost.. Včera jsem si počítat náklady cesty na dovolenou a zpět (jih Itálie, 3400km celkem). Tato konkrétní dovolená (doprava) by nás letecký vyšla stále o cca 5tis Kč dráž, než cesta autem (palivo, veškeré mýto, dálniční známky, 3 dny ubytování v hotelu). Ale ano, pokud bychom nechtěli cestou navštívit dvě krásná města, tak časová úspora by byla celkem 16-20h.
asd1

Všechno má svoje.. U auta stačí aby chcíplo daleko od komína a hned je to finančně jinde, navíc musíš řídit.. Zase vezměš víc věcí, můžeš se zastavit kde chceš, podívat se někde cestou.. Letadlo vychází celkově nejpohodlněji, ale zase musíš nalehko a nějaký přibližovadlo na místě si musíš půjčit.. Autobus asi kombinuje nevýhody obou a o moc levnější neni a sedět 20 hodin v busu je fakt pakárna, ale zase můžeš mít víc věcí než v letadle a neřešíš vlastní auto..

lidus*
hodnocení

2x

Brno, cestovka Invia, dcera a dvě malé děti, Makarská, ubytování apartmán, bez stravy, cena na osobu cca 3000, k moři asi 200m, obchodů kolem spousta, ceny běžné jako doma, 10 dní pobyt. Spokojenost, pohodička.

Invia není cestovka, ale jen zprostředkovatel. Chtělo by to info která cestovka.

hodnocení

1x
Mně se teda cestování autobusem líbilo, protože jako řidiči z povolání mně začala dovolená již nástupem do autobusu :) to jsem si mohl dát za jízdy i pivo :) Nebylo to sice komfortní, časově možná o něco déle, ale za ten klid a pohodu to stálo. Jinak ale už pro mě autobus není a proto už jen posledních X let jenom letecky. Časově je to nesrovnatelně rychlejší a hlavně máte větší akční rádius, kdy můžete vyrazit mimo evropu a daleko lepší služby. Samozřejmě je to i o penězích. Z cestovek nedoporučuji Pantour.

hodnocení

1x

Znám hodně lidí, kteří by autobusem na dovolenou nejeli nikdy. Kamarád jel s rodinou do Chorvatska, měří přes 2 m a na zastávkách ho manželka a dcera musely rozhýbávat. Úplně v tom autobusu zdřevěněl a nemohl se hýbat.:)

My jezdili do Řecka, na Korfu. Autobusem brzy ráno - Pardubice /vypravený byl až z Jilemnice/, pak s několika zastávkami /Vys. Mýto, Litomyšl, Svitavy/ na Brno, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Makedonie, Řecko a z přístavu Igoumenitsa ještě 1,5 hodiny trajektem do Kerkyry. Celkem skoro 2 tisíce km, cesta trvala minimálně 24 - 30 hodin.

Báječně jsme si to s manželem užívali. Oba rádi pozorujeme krajinu, hodně jsme cestou viděli, pěkného i toho horšího. Jen Srbsko se nám nelíbilo. Vpravo kukuřice, vlevo slunečnice. Po pěti km zase pro změnu vpravo slunečnice, vlevo kukuřice. Vesničky jsme kolem silnice takřka neviděli.

I když autobus býval plný /jeli jsme takto po 3 roky/, cestovka to, kdovíproč, zrušila. Dost nás to mrzí a občas s mužem vzpomínáme, co jsme kde viděli...Teď lítáme, člověk je za 2 hodiny na místě, ale ta cesta autobusem měla opravdu hodně do sebe. Když by zase byla možnost, neváhali bychom. A což teprve vlakem! A to mluvím i za dědu. Jaga.

hodnocení

0x
Jinak dcera jela předloni do Řecka busem a bus měl technickou závadu, několik hodin stáli v Srbsku a do destinace místo dopoledne přijeli až večer. O rok později, loni opět jela do Řecka, stejná cestovka a ještě jsme se smáli, že podruhé se to nemůže opakovat. No jenže opakovalo. Autobus vypadá sice jako nový, ale s těmi kilometry jsou to prakticky vraky. Tak letos jela letecky do Bulharska, sice cenově už jako kdekoliv v Evropě a to ještě není konečná, protože chceš WiFi? Zaplať. Chceš klimatizaci? Zaplať. Chceš lehátka, zaplať. All inclusiv pouze do 22hod, pak zaplať nebo nepi...

hodnocení

0x
Jak už zaznělo, pro mě byl bus lepší než auto z pohledu toho, že jsem nemusel řídit. Byl jsem v Itálii na palmovce autem, autobusem to trvalo sice o nějakou hodinu více, ale měl jsem klid, natahnul jsem se jak chtěl, tady nevidím rozdíl mezi autem či autobusem z hlediska pohodlí, finančně i levnější, tedy pro dvě či tři osoby. Desinaci vám neporadím, Itálii mám projetou, Chorvatsko mi stačilo jednou a do Řecka předpokládám, že busem chtít nebudete :) Egypt už je mimo možnosti, tam se jinak než letecky nepodivate, i když trochu nechápu, co vám na letadle vadí, protože mně to přijde lepší než autobusem, žádné zatáčky, žádné brzdění a rovne to jede stejně jako bus. Jestli si zaplatíte all inclusiv je už na vás, pokud chcete na dovolené vařit je taky na vás, myslím, že výběr je veliký a určitě najdete něco podle svého gusta.
hodnocení

Děkuji za postřehy.
Já jsem právě chtěla, aby zde lidi psali informace konkrétnější, jako byl jsem tam a tam s tou a tou cestovkou, nastupovali jsme tam a tam, měli jsme např. polopenzí, vyšlo nás to na tolik apod.
S tím já už vám bohužel neporadím, pár let už jezdím jenom letecky a mimo Evropu, protože za stejné peníze dostanu jednou tolik dní a úplně jiné služby. All inclusiv v evropě tomu egyptskemu nesahá ani po kotníky a podmořský život ten se ani porovnat nedá. Ale když navštívíte nějakou CK, za výkladem určitě najdete nabídky s all nebo polopenzí, místa odjezdů a různé lokality. Cenově se to nedá říct, protože ceny se neustále mění, jiná je v červnu, jiná v září a cena na poslední chvíli je taky úplně jiná. Dříve jsme to tak dělali a do Itálie jsme jezdili často za cenu dopravy, dva tisíce osoba, 11 dnů, když někdo vypadl. Dalo se to i dvakrát do roka, pokud si člověk že dne na den uměl vyřídit volnu v práci. Dnes už takových akcí není tolik, ono je to už dost let A když už se nějaký Last minute objeví, ceny nejsou takové akční.

id
hodnocení

0x

Vloni jsme byli lehátkovým autobusem na Plitvičkách + 3 dny u moře s touto cestovkou

minitrans.cz/...

Já byla max. spokojena. Večer jsme vyjeli, v 22.hodin jsme byli na hranicích, povinná 20 minutová přestávka na benzince pro osobní hygienu. Po návratu do autobusu ze sedadel byla vytvořená lehátka s bezpečnostními pásy. Není to na tvrdé spaní, ale člověk se natáhne a zdřímne v ležící poloze. Jednou byla přestávka pro nutně čurající osoby a v 6.00 hodin ráno opět zastávka na benzince a osobní hygienu. Řidiči opět přeměnili lehátka na sedačky. V 6,30 hodi jsme odjeli a v 8.00 hodin jsme byli u moře. V sedě jsme ztrávili asi 3,5 hodiny, Chvilku večer a chvilku ráno. Po příjezdu jsme dali koupačku a ve 12.00 hodin u oběda nás ubytovali 150 m od moře.

Kdo nebyl na Plitvických jezerech, vřele doporučuji, nádhera.

cernyvlasek*
hodnocení

0x

Já jezdím pravidelně každý měsíc do Říma. Mám tam spoustu přátel i kolegů a občas i pracovní povinnosti.

Jezdím žlutým autobusem. Z F-M do Brna a pak Itálie - Řím. Odtud Metrem do centra Říma a na byt se zahradou na střeše. Večer si už dáváme pivko ze Švýcarska. :)

hodnocení

0x

Do Chorvatska z Brna kolem 19.30 hod. odjezd a v 9 hod. ráno na místě. Ubytování ale až ve 12 h. tak kufry schovat na recepci a hurá do moře! Cca 13 hod. přes noc,jezdili jsme vícekrát a bylo to v pohodě ale co máme problémy se zády tak už raději jen letadlo. ;)

marekpavlik
hodnocení

0x
Vykašlete se na cestovku, prostě na ten autobus sedněte, jezdí z Kraków Ostrava Brno Bratislava, Praha Jihlava Brno Bratislava, a potom si ubytko domluvte přímo tady vyjde to o dost levněji ale nesmíte být poleno a umět když už ne Chorvatský tak aspoň anglicky, takhle sem já jezdím každý rok :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]