Nejste přihlášen/a.
Moc prosím o vaše zkušenosti s letošními dovolenými u moře, autobusem, Chorvatsko či Itálie,nastup Opava, Olomouc a okolí. Prosím přes jakou cestovku, cena, strava, ubytování, prostě vše co jste ochotni prásknout.
Předem všem děkuji.
doplněno 10.09.19 10:24: Prosím, pište pouze své zkušenosti z cesty autobusem k moři. Otázka nebyla založena pro diskuzi na téma jakým způsobem je nejlepší jet na dovolenou. Autobus je prostě daný, jinak nelze. Děkuji za pochopení.
5x
Že nemůžete jet autem je škoda, protože je to mnohem komfortnější a v neposlední řadě levnější (nehledě na možnost samostatných výletů kdy se vám zachce a kam se vám zachce).
Letos jsem byla autem v Itálii, takže vím co je to jet autem do zahraničí. Byla jsem ale pouze jako druhý řidič v cizím autě.
Pro zajímavost...
Co Vám na autě vadí? Proč máte dojem, že autobusem to bude lepší? Samozřejmě, myslím pohodlné a spolehlivé auto vs. autobus.
V chorvatsku jsem byl autobusem 1x...a stačilo mi to na celý zbytek života.
Od té doby jedině autem...a nevadí mi (nám) cesta ani 1700+km..(rozdělíme cestu na dva dny, letos s návštěvou San Marina).
Většina moderních busů má sedadla naplácané jedno na druhém.
Výrobce namontuje do interiéru tolik sedaček, kolik si kupující objedná.
Třeba Jančura si u některých svých starších autobusů nechal odebrat jednu řadu, protože mu lidi utíkali k Flixbusu, kde bylo více místa na nohy.
Jednou se třeba dočkáme i japonského dálničního standardu (fotka údajně z 2007, ale musí být starší - viz TV vzadu).
Otázka je, jestli cestovka objednává dopravu pokaždé u stejného dopravce nebo bere každý rok nebo dokonce turnus jiné. Dopravci mění busy každých pár let (4? 8?).

Chápu Vás, jak to myslíte, ale příspěvek jsem založila právě proto, aby mi sem lidi psali kde byli spokojení a co by určitě doporučili.
sedadla naplácané jedno na druhém. Jde tady pochopitelně o zisk.
Jestliže má autobus 45 sedadel, tak odebráním 2 řad (8 míst) by se zvýšila cena dopravného za 1 místo o 20%.
Řekněme že podíl ceny u zakoupeného pobytu (dovolené) za autobus do Chorvatska je 2000,-Kč (?), tak pak by se cena zájezdu zvedla o 400,-Kč. Byli by to lidé ochotni dát za pohodlnější cestu autobusem?
Zájezdové autobusy mají 57 (+16%) až 65 (/..., dvoupatrové pak až 83 (+17% [2 řady nahoře, 1 řada dole])
3x
doplněno 12.09.19 18:36: Ještě mi připadá hrozný to, že musíte být připásaný. To se nedalo vydržet. Měla jsem z toho křeče v břiše. Je to jako guma, pruží. Takže strašně nezdravé na břicho.
2x
Mám na mysli cestovku, která zorganizuje komplet všechno, jídlo polopenze, tak já píšete, taky by mě nebavilo lítat na oběd. Destinace vhodná pro rodiče se dvěma puberťáky. Byla by prosím nějaká konkrétnější informace k cestovce?
2x
Jezdíme do Itálie s cestovkou Petra Tour a jsme spokojeni. Už jsme tam byli 4x. Jezdíme na ostrov Ischia. Od Neapole pěkná cesta trajektem. Mohu doporučit hotel s depandance Mediterraneo. Teď mimo hlavní sezonu možná bude lepší cena. V těch depandance je stejně dobře jako hlavní budově a je to o něco levnější.
doplněno 09.09.19 09:13:
Jezdíme autobusem, je to sice delší cesta, ale v pohodlném autobusu se to dá přežít. Každé čtyři hodiny pauza, člověk se aspoň protáhne na čerstvém vzduchu. Není to až takový problém.
2x
Když porovnám 20 hodin v buse s dvěma hodinami v letadle, tak není co řešit. Autobusem (ani autem) k moři bych už nejel.
jethro: To je ale častý..a pro mnoho lidí nesprávný "výpočet" a nereálná doba cesty. A pro velkou část lidí by to např. do Chorvatského Biogradu na Moru vycházelo časově zcela jinak než 2h vs 10h. U mne konkrétně by to reálně bylo tak 5-6/10. A to už je poněkud méně výhodný poměr. Ale je to samozřejmě věc každého soudruha, co komu vyhovuje a co je ochoten zaplatit..a absolvovat.
2h z domu mimo Prahu na letiště (autem[+placení parkovného na letišti], protože MHD+vlak+pražská MHD to je tak 3-4 hodiny bez přesedání ve vlaku)
2h požadovaný čas příchodu před odletem
2h let
1-2h přistání, čekání na kufr, odjezd busem do hotelu
celkem ze dveří ke dveřím: 7-10h.
Těch 10h dávají Zadar/Split Chorvatska dálniční tryskáči (130km/h) mimo špičku běžně. S plným autem svých krámů, bez starostí s balením kufrů a s vlastní dopravou po okolí v době dovolené.
Přesně tak, přece se nemůže počítat jen čistý let. Ale čas cesty na letiště, odbavení, pak zas cesta z letiště na hotel. Do Chorvatska se letadlo nevyplatí, jednou jsem tam letěla a už nikdy, raději busem.
Všechno má svoje.. U auta stačí aby chcíplo daleko od komína a hned je to finančně jinde, navíc musíš řídit.. Zase vezměš víc věcí, můžeš se zastavit kde chceš, podívat se někde cestou.. Letadlo vychází celkově nejpohodlněji, ale zase musíš nalehko a nějaký přibližovadlo na místě si musíš půjčit.. Autobus asi kombinuje nevýhody obou a o moc levnější neni a sedět 20 hodin v busu je fakt pakárna, ale zase můžeš mít víc věcí než v letadle a neřešíš vlastní auto..
1x
1x
Znám hodně lidí, kteří by autobusem na dovolenou nejeli nikdy. Kamarád jel s rodinou do Chorvatska, měří přes 2 m a na zastávkách ho manželka a dcera musely rozhýbávat. Úplně v tom autobusu zdřevěněl a nemohl se hýbat.![]()
My jezdili do Řecka, na Korfu. Autobusem brzy ráno - Pardubice /vypravený byl až z Jilemnice/, pak s několika zastávkami /Vys. Mýto, Litomyšl, Svitavy/ na Brno, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Makedonie, Řecko a z přístavu Igoumenitsa ještě 1,5 hodiny trajektem do Kerkyry. Celkem skoro 2 tisíce km, cesta trvala minimálně 24 - 30 hodin.
Báječně jsme si to s manželem užívali. Oba rádi pozorujeme krajinu, hodně jsme cestou viděli, pěkného i toho horšího. Jen Srbsko se nám nelíbilo. Vpravo kukuřice, vlevo slunečnice. Po pěti km zase pro změnu vpravo slunečnice, vlevo kukuřice. Vesničky jsme kolem silnice takřka neviděli.
I když autobus býval plný /jeli jsme takto po 3 roky/, cestovka to, kdovíproč, zrušila. Dost nás to mrzí a občas s mužem vzpomínáme, co jsme kde viděli...Teď lítáme, člověk je za 2 hodiny na místě, ale ta cesta autobusem měla opravdu hodně do sebe. Když by zase byla možnost, neváhali bychom. A což teprve vlakem! A to mluvím i za dědu. Jaga.
0x
0x
Já jsem právě chtěla, aby zde lidi psali informace konkrétnější, jako byl jsem tam a tam s tou a tou cestovkou, nastupovali jsme tam a tam, měli jsme např. polopenzí, vyšlo nás to na tolik apod.
0x
Vloni jsme byli lehátkovým autobusem na Plitvičkách + 3 dny u moře s touto cestovkou
Já byla max. spokojena. Večer jsme vyjeli, v 22.hodin jsme byli na hranicích, povinná 20 minutová přestávka na benzince pro osobní hygienu. Po návratu do autobusu ze sedadel byla vytvořená lehátka s bezpečnostními pásy. Není to na tvrdé spaní, ale člověk se natáhne a zdřímne v ležící poloze. Jednou byla přestávka pro nutně čurající osoby a v 6.00 hodin ráno opět zastávka na benzince a osobní hygienu. Řidiči opět přeměnili lehátka na sedačky. V 6,30 hodi jsme odjeli a v 8.00 hodin jsme byli u moře. V sedě jsme ztrávili asi 3,5 hodiny, Chvilku večer a chvilku ráno. Po příjezdu jsme dali koupačku a ve 12.00 hodin u oběda nás ubytovali 150 m od moře.
Kdo nebyl na Plitvických jezerech, vřele doporučuji, nádhera.
0x
Do Chorvatska z Brna kolem 19.30 hod. odjezd a v 9 hod. ráno na místě. Ubytování ale až ve 12 h. tak kufry schovat na recepci a hurá do moře! Cca 13 hod. přes noc,jezdili jsme vícekrát a bylo to v pohodě ale co máme problémy se zády tak už raději jen letadlo. ![]()
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.