Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se s tím vyžít? Jo, ne?

Od: petrae odpovědí: 56 změna:
Dobrý den, vydělávám okolo 12000.plus stravenky v hodnotě..2000,-kč
Našla jsem si pronájem bytu za 6300 plus energie.
Okolo tedy 8000,-kč celkem
1000 na tel .
Něco si vydělám bokem za výrobky ..okolo 1000-1500 měsíčně
A neptala jsem se na příspěvek..
Práce se rozjíždí časem možná přidají.
Otázka já je jasná .
Já tvrdím že mě to stačí. Doma říkají že ne.
Takže chci slyšet názory .
Nekouřím . Náročná nejsem. Nic bych neprojela.

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyžít se s tím dá, ale co když přije neplánovaný výdaj? Taky záleží, jestli máte už něco našetřeno, nebo jste momentálně na nule... Hledejte, kde by se dalo něco ušetřit, například proč platit tisícovku za telefon?

mot
telefon je dneska to nejdulezitejsi na svete, takze utrata tisic mesice je v poradku.

Já vím, že je, ale já platím necelé dvě stovky a mám v tom i 1,5 GB internetu a rodině volám zadarmo, tak si myslím, že se dá pořídit levněji, než za litr... :) Však neomezené tarify začínají kolem 450 Kč, 6 stovek je ceníkovka na neomezený tarif s 4 GB dat... :)

petrae
hodnocení

Já používám telefon..na vše hodně fotím. Mám v tom internet. A víceméně když potřebuju se s někým domluvit používám mesenger přijde mě to jako levnější varianta než protelefonovat. A někdy platím i min okolo 700,-kč.
lmgify

@petrae: Když ti zbývá 5-5,5 tisíce na přežití na měsíc, tak platit 1000 nebo 500 za telefon je sakra rozdíl. To už se vyplatí si sednout a podívat se na nabídky operátorů.

ale to já taky používám pořád mobil, messenger a foťák v něm... Ok, uznávám, že k tomu mám ještě 5 GB na firemní SIMce, ale i tak to co říkáte jde sehnat za 600 a nezaplatíte ani korunu navíc, protože volání i SMS budete mít neomezené a internet 4GB.

jurajjuraj*

flat + giga internetu za 330,- u vodnika

liska5
hodnocení

3x

Tak jste na tom, jako většina důchodců. Jenže ti už mají bydlení zařízené, zajeté elektrospotřebiče, oblečení a boty už téměř neřeší. Jsem sama a mám jen elektřinu. Spálím jí za 500,- měsíčně při úsporkách a vaření na indukci. Mobil, Tv kabelovku a internet dohromady za 1000,-. První měsíce / rok/ si veďte pečlivě výdaje a zjistíte, kde se dá ušetřit. Před časem tu byla otázka, kolik projíme a bylo to v rozmezí 3000 - 6000,- za měsíc. Přičemž někdo započítal i každé pivo a kafe z automatu, někdo jen tipoval. Kéž se Vám to zvedne, je to hodně málo. Jinak pak brát občas brigády. Pokud umíte vařit a kombinovat, je to velké plus. Př.: hrách a kroupy jsou zdravější než pizza, která vyjde desetinásobně.

petrae
hodnocení

Já si pizzu nekupuji . Mám stravenky a osobně ani pivo atd alkohol nemusím. Osobně že bych projedla víc jak 2000 za měsíc se mě nezdá.
A proč kafe s automatu? Když si mužu udělat do termosky a mám to na celí den .v práci.

hodnocení

2x

@petrae - Já tvrdím že mě to stačí. Doma říkají že ne.
Dokud to pár měsíců nevyzkoušíte, nelze odpovědět. Kdyby to neklaplo, můžete se případně vrátit domů?

petrae
hodnocení

V mém případě raději pod most než domů.
Mohla bych se vrátit ale už bych se nevracela. Říkám že práce se rozjíždí .. když jsem nastupovala měla jsem 80h teď mám 83 plus to co dělám měli by být příplatky .
Uvidíme . Ale říkám že opravdu náročná nejsem a brigády by taky byly možné

martinna*
hodnocení

2x

Pokud chcete zkusit žít sama a víte že tento příjem bude i nadále nebo vyšší směle do toho. Tak dnes přece začíná většina mladých a i my jsme museli kdysi počítat každou kačku. Spát na matraci na zemi ap. To jsou začátky. A není problém si někde sehnat brigádičku na pár hodin. Když by jste byla od Kolína tak ji ihned nabídnu-solidní na pár hod v měsíci-slušnou.

petrae
hodnocení

Děkuji za podporu.

lmgify
hodnocení

1x

Nájem+energie by měly být max 1/3 platu (možná 1/2 když jsi mladá a začínáš). Bydlení levnější asi nebude, takže vyděláváš málo, což v době nízké nezaměstnanosti je trestuhodné, že to vůbec někdo nabízí. Najdi si lépe placenou práci.

Takhle ti na konci měsíce nic nezbyde a nikdy neušetříš na to, abys dostala hypotéku na vlastní bydlení.

lidus*
hodnocení

1x

Při skromnosti vám to stačí. Prostě to zkuste, myslím, že nějaký čas se to dá vyžít i s málem.

mvxx
hodnocení

1x
Přežít se na tom rozhodně dá, ale časem vás začne víc a víc štvát, že máte málo peněz a nic si nemůžete dovolit.

hodnocení

0x

To je potřeba vyzkoušet, každý člověk má jiné nároky.

dylin
hodnocení

0x
Osobně si nemyslím, že to půjde... Já měl kdysi 16 čistého, platil jsem stejný nájem a měl jen holobyt a bylo to tak tak. Zařizovací předměty jsem měl jen z bazaru a musel sem si vařit na týden. Zkuste si sehnat spolubydlící a bude to ok.
petrae
hodnocení

Proboha co jste platil? Však vám zbyla půl výplaty od nájmu. A říkám že nejsem náročná. Nekupuji dráhy věci. Oblečení nepotřebuji. A říkám že si prividelávám. Do 2000 měsíčně.

sebod*
hodnocení

0x

1000 za telefon, když neomezené volání + data je za necelé čtyři stovky? *zed*

Sebod co je dražší, je kvalitnější, to neznáš? :) :) :)
sebod*

jo, ahááá, Štírečku. To mi nedošlo *smich*

Jakože kvalitnější zvuk u volání a přednostné doručení sms cosi stojí? *smich*

kr
hodnocení

0x

Můžete onemocnět, pak dostanete 8000 na měsíc a žádné stravenky.

petrae
hodnocení

Mám něco našetřené.

m123*
hodnocení

0x

Ten telefon je fakt moc, to si snižte. Když si budete vařit, tak 100% výjdete, ale asi nic neušetříte.

petrae
hodnocení

Víceméně na nic šetřit nechci. Chci mít byt.
Vlastní baráček určitě ne. A dovolená . Mě stačí cestovat po okolí. More mě nebaví.
Stačí hrady zámky .
m123*

Nechci malovat čerta na zeď, ale co když se vám něco stane a budete třeba půl roku na neschopence? Máte našetřen aspoň půlroční plat?

Ještě bych měla radu. Snižte náklady na telefon a plaťte si za to co ušetříte pojistku pro případ nemoci.

hodnocení

0x

Doma mají pravdu, dlouhodobě se z tak mizerné výplaty žít nedá. Možná 1-2 měsíce...Jste mladá, musíte se oblékat, chodit za kulturou, ke kadeřníkovi, někam se podívat, pořizovat věci do bytu, atd... leccos se rozbije, musíte koupit nové, za mě tedy ne a ani bych tak jako mladá svobodná holka žít nechtěla.

Ale Vy chcete slyšet, že dá..tak nám tu prosím časem napište, jak dlouho jste to s touhle částkou vydržela.

petrae
hodnocení

Oblečení nechci kupovat ..všeho mám dost kadeřník neříkám..kultura ne ..nikam nechodím ráda raději čtu a knihu kupují na bazoši . ..a musím nějak začít..

Tak začněte obráceně..změňte práci a od toho se odražte, peníze jsou základ. Navíc v pronájmu už nic neušetříte, budete se mlátit od výplaty k výplatě..

priklad1*
hodnocení

0x

Telefon? Zřiďte si VOIP operátor Odorik. Dual mobil s datovou kartou od Tmobile. Volající vás bude volat na mobil. Vy budete volat přes Odorik. Nechá se nastavit Clip, takže volanému se ukáže číslo vašeho mobilu. A výsledek. Těch 1000 Kč je možná 300 minut. Přes Odorik při stejných minutách provoláte 300 Kč a pokud budete na WiFi tak sotva 200 Kč

A platíte hovory. Žádný paušál, který platíte, ikdyž nevoláte.

hodnocení

0x

Já si myslím, že stejně důležitý, jako je příjem, je výdaj za bydlení. Když mám příjem cca 12.000 je to fajn, ale když na SIPO odchází 6.100kč, + za mobil, tak to žádná sláva v peněžence nezůstane.

liska5
hodnocení

0x

K té případné spolubydlící, event. k příteli, jste se nevyjádřila. Tam ale bacha na podmínky, aby se k Vám nenakvartýroval někdo, kdo má na krku dluhy a exekuci.

tazatelka
hodnocení

Nechci nikoho ..přítele dlouhodobě ne. A spolubydlící no je to o hubu
liska5

To k té spolubydlící mi odpověděla Petrae nebo někdo jiný?

Tazatelka přeci není Petrae*zmateny* Nebo píše ze dvou adres?

hodnocení

0x

Mám v zaměstnání několik kolegů, co mají pronajatý jeden pokoj a mají společnou kuchyň i wc - 3nebo 4+1 a 5-6 lidí. Proč by měli utrácet sami na sebe 8000,- (vlastně v Brně víc) měsíčně, když chtějí časem vlastní bydlení? Třeba kolega tak žil 4 roky, šetřil si na byt - pak si koupil s hypotékou 4+1, ale protože byl zvyklý na lidi a navíc chtěl hypotéku "zdarma" - bydlí mu tam dva kamarádi, kteří nájmem vlastně platí jeho náklady na splátky a inkaso.

Telefon 1000,- mám já osobně na 6 měsíců - nechápu, jak někdo může mít takové náklady zrovna na telefon. Vždyť běžný paušál s voláním a sms zdarma je za 350,-! A free wifi všude, kam se podíváte.

Zkuste si měsíc zapisovat všechny náklady - jídlo, cestu, záliby, třeba i šňůrky do bot...

doplněno 08.09.19 21:17:

Já zase vždycky žil v domění, že když na to nemám, tak to prostě nemám.

Já bych chtěl věcí... ale prostě nebudu kupovat věc, kterou nepotřebuji. Zvláště z důvodů tak malicherných, jako je chtíč.

Prostě chci, tak si to pořídím? Nechci být doma, tak půjdu do podnájmu? Nechci mít ubohý telefon, koupím si S9 nebo jablko? Dětem se všechno dává a ony pak vykřikují, jak chtějí víc a víc, lepší a dražší... No a pak si řeknou o nájemné, protože jim nevyjde na data do mobilu - komu? No rodičům... když to nejde po dobrém, tak soudně...

Je to hnus - je to hnus - je to hnus!

Když na nájem nemáš, nechoď tam, smiř se s tím, co máš. Když chceš nájem kvůli potížím v rodině, uskromni se a jdi do bytu s více lidmi. Pronajmi si jen pokoj.

A hlavně - nejprve si spočítej měsíční náklady! ne "dnes jsem si koupil párek v rohlíku, tj. 30 dnů x 15,- ... Peníze se kutálí velmi rychle!

doplněno 08.09.19 21:53: Mám 10GB. A platila jsem i okolo 1500,- Kč používám internet stahuju písničky.. Koukám na videa. Používám na banku..mám to místo pc - no tak z toho je krásně vidět vaše vyspělost a schopnost žít samostatně... - Stahuju písničky, koukám na videa... za ty prachy ! *ee*Data na bankovnictví běžnému smrtelníkovi stačí tak 10MB za měsíc.Jedno video může mít hodnotu díky těm datům navíc třeba 100,-Kč... To je ekonomické chování puberťáka!
mot
kazdy nechce bydlet s dalšíma lidma, no.
V dnesni dobe je telefon nejpouzivanejsi vec za cely den, tak musi byt naklady vysoke. Kdyz se budete cely den koupat, taky budete platit hodne za vodu.
A hledat porad nekde free wifi, to je pro deti, ktere na to maji mozna cas. Nehlede na nebezpecnost free wifi.
sebod*

mot. Jak vysoké náklady za telefon? Já mám telefon jako pracovní nástroj. Někdy denně hovořím 4 - 5 hodin. A paušál mám necelé čtyři stovky ! *frajer* SMS neomezeně, data ani nevyužiji...

ještě je taky třeba se zamyslet - co asi na těch datech stahuje? Že si přečte zprávy? Nebo hraje hry? ... Stačí mi 100MB za měsíc (na telefonu) - nemám potřebu platit něco jen proto, abych se díval na stream, když se nudím...

petrae
hodnocení

Mám 10GB. A platila jsem i okolo 1500,-
Kč používám internet stahuju písničky..
Koukám na videa. Používám na banku..mám to místo pc
mot
sebod: 5 hodin denne protelefonovat neni bezne pouzivani, ale extrem. Dneska navic hovory a sms nikoho moc nezajimaji, jen data.

mot: Náklady má vysoké jen blbec nebo lenoch. Blbec co platí víc než musí a je mu to jedno nebo lenoch co je líný to nějak řešit. Zajít na pobočku nebo zavolat operátorovi.

T-mobile má neomezené volání a sms + 12 GB dat za 825,- Vodafone neomezené volání a sms + 10 GB dat za 799,-

To jsou dva za tří největších. Plus virtuálové mají samozřejmě i o dost nižší ceny.

petrae
09.09.19 04:56
hodnocení

Mám 02

break
hodnocení

0x
Odpověděla sis sama,ze s tím vyzijes. Lepší určitě něco než nic. Já bych s tím nevyzil ani do půlky mesice...

hodnocení

0x
Dávat s tím, co by Ti zbylo po zaplacení nájmu a nutných věcí litr za telefon je ekonomická sebevražda a až dětinská nerozvážnost. Jak píšou všichni výše - stačí nemoc, úraz a jsi v háji. Stahovat hudbu a další hovadiny máš přes wifi. Data v mobilu omez na zprávy apod. Volání stačí jen nezbytné. Volat kámošce "novinku", kterou jí můžeš říct zítra ráno v práci je zbytečné. Podle mne takto sice vyžiješ, ale nesmí přijít nic nečekaného. A bohužel nejde o to, jestli to nečekané přijde, ale otázka je spíš kdy to přijde...

pb®
hodnocení

0x
Proboha proč v dnešní době s minimální nezaměstnaností pracujete za minimální mzdu? Vždyť všude hledají zaměstnance a nabízejí víc. To je místo v Ústí a vy jste nedodělala ani základní vzdělání, že jinou práci nemůžete sehnat, nebo proboha proč? V dnešní době by za toto nikdo ani neměl vstát ráno z postele.
petrae
hodnocení

Proč protože ..jsem tam spokojená i s kolektivem..a mám střední..
break
Ty tam už zůstaň a jinou práci si Nehledej...

michalverner
hodnocení

0x

Nevěřím.Průzkum tvrdí že průměrná mzda v ČR je dnes přes 32 000Kč a zaměstnavatelé že platí okolo 25 000Kč.Např. i můj soused (pracující jako obyčejný traktorista ve stř.Čechách) mzdu 35 000Kč čistého má...ovšem za 480 hod/měsíc(to už se však nikde neuvádí).

lmgify

Co tvoje čísla znamenají: Praha a Střč.kraj mají výrazně vyšší prům.plat než zbytek ČR, kde je to 28-28,5 tisíce. Medián (tj.50% lidí vydělává více než a 50% méně než) je 80% této částky, tedy 22,5 hrubého (50% lidí mimo Prahu vydělává pod 22,5 tisíc hrubého!). Tazatelka je asi absolventka nebo zatím s málo prac.zkušenostmi, takže bude (typicky) výrazněji pod těch 22,5t HRUBÉHO.

lmgify

480h/měsíc je nesmysl. To je 16h denně, 7 dní v týdnu.

Základem pro vyšší výdělek je pracovat chytřeji (vyšší efektivita, vyšší hodinová mzda) a ne tvrději (více hodin a přesčasů).

michalverner
lmgify...to není nesmysl...to je realita
lmgify

16h denně nedělá snad ani soukromý zemědělec. I ten si na chvíli v neděli nebo večer sedne.

Ten tvůj "obyčejný traktorista" si vydělá méně než minimální hodinová mzda a to nemluvím o příplatcích za přesčas a svátky.

Možná bych ty hodiny pochopil v čase sklizně.

Možná nyní, v sezóně, když jsou sklizně. Ale je nesmysl, že by traktorista měl tolik hodin mimo sezónu, po celý rok.

rv*
hodnocení

0x

Budete žít jako otrok. Nic si neuspoříte, nikam nepodíváte, nulová perspektiva. Snad jako dočasné, nouzové řešení a mezitím nalézt jiné řešení. Vyšší plat, zajištěný partner, ... .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]