Nejste přihlášen/a.
Vyžít se s tím dá, ale co když přije neplánovaný výdaj? Taky záleží, jestli máte už něco našetřeno, nebo jste momentálně na nule... Hledejte, kde by se dalo něco ušetřit, například proč platit tisícovku za telefon?
Já vím, že je, ale já platím necelé dvě stovky a mám v tom i 1,5 GB internetu a rodině volám zadarmo, tak si myslím, že se dá pořídit levněji, než za litr... Však neomezené tarify začínají kolem 450 Kč, 6 stovek je ceníkovka na neomezený tarif s 4 GB dat...
Tak jste na tom, jako většina důchodců. Jenže ti už mají bydlení zařízené, zajeté elektrospotřebiče, oblečení a boty už téměř neřeší. Jsem sama a mám jen elektřinu. Spálím jí za 500,- měsíčně při úsporkách a vaření na indukci. Mobil, Tv kabelovku a internet dohromady za 1000,-. První měsíce / rok/ si veďte pečlivě výdaje a zjistíte, kde se dá ušetřit. Před časem tu byla otázka, kolik projíme a bylo to v rozmezí 3000 - 6000,- za měsíc. Přičemž někdo započítal i každé pivo a kafe z automatu, někdo jen tipoval. Kéž se Vám to zvedne, je to hodně málo. Jinak pak brát občas brigády. Pokud umíte vařit a kombinovat, je to velké plus. Př.: hrách a kroupy jsou zdravější než pizza, která vyjde desetinásobně.
Pokud chcete zkusit žít sama a víte že tento příjem bude i nadále nebo vyšší směle do toho. Tak dnes přece začíná většina mladých a i my jsme museli kdysi počítat každou kačku. Spát na matraci na zemi ap. To jsou začátky. A není problém si někde sehnat brigádičku na pár hodin. Když by jste byla od Kolína tak ji ihned nabídnu-solidní na pár hod v měsíci-slušnou.
Nájem+energie by měly být max 1/3 platu (možná 1/2 když jsi mladá a začínáš). Bydlení levnější asi nebude, takže vyděláváš málo, což v době nízké nezaměstnanosti je trestuhodné, že to vůbec někdo nabízí. Najdi si lépe placenou práci.
Takhle ti na konci měsíce nic nezbyde a nikdy neušetříš na to, abys dostala hypotéku na vlastní bydlení.
Ten telefon je fakt moc, to si snižte. Když si budete vařit, tak 100% výjdete, ale asi nic neušetříte.
Doma mají pravdu, dlouhodobě se z tak mizerné výplaty žít nedá. Možná 1-2 měsíce...Jste mladá, musíte se oblékat, chodit za kulturou, ke kadeřníkovi, někam se podívat, pořizovat věci do bytu, atd... leccos se rozbije, musíte koupit nové, za mě tedy ne a ani bych tak jako mladá svobodná holka žít nechtěla.
Ale Vy chcete slyšet, že dá..tak nám tu prosím časem napište, jak dlouho jste to s touhle částkou vydržela.
Telefon? Zřiďte si VOIP operátor Odorik. Dual mobil s datovou kartou od Tmobile. Volající vás bude volat na mobil. Vy budete volat přes Odorik. Nechá se nastavit Clip, takže volanému se ukáže číslo vašeho mobilu. A výsledek. Těch 1000 Kč je možná 300 minut. Přes Odorik při stejných minutách provoláte 300 Kč a pokud budete na WiFi tak sotva 200 Kč
A platíte hovory. Žádný paušál, který platíte, ikdyž nevoláte.
Mám v zaměstnání několik kolegů, co mají pronajatý jeden pokoj a mají společnou kuchyň i wc - 3nebo 4+1 a 5-6 lidí. Proč by měli utrácet sami na sebe 8000,- (vlastně v Brně víc) měsíčně, když chtějí časem vlastní bydlení? Třeba kolega tak žil 4 roky, šetřil si na byt - pak si koupil s hypotékou 4+1, ale protože byl zvyklý na lidi a navíc chtěl hypotéku "zdarma" - bydlí mu tam dva kamarádi, kteří nájmem vlastně platí jeho náklady na splátky a inkaso.
Telefon 1000,- mám já osobně na 6 měsíců - nechápu, jak někdo může mít takové náklady zrovna na telefon. Vždyť běžný paušál s voláním a sms zdarma je za 350,-! A free wifi všude, kam se podíváte.
Zkuste si měsíc zapisovat všechny náklady - jídlo, cestu, záliby, třeba i šňůrky do bot...
Já zase vždycky žil v domění, že když na to nemám, tak to prostě nemám.
Já bych chtěl věcí... ale prostě nebudu kupovat věc, kterou nepotřebuji. Zvláště z důvodů tak malicherných, jako je chtíč.
Prostě chci, tak si to pořídím? Nechci být doma, tak půjdu do podnájmu? Nechci mít ubohý telefon, koupím si S9 nebo jablko? Dětem se všechno dává a ony pak vykřikují, jak chtějí víc a víc, lepší a dražší... No a pak si řeknou o nájemné, protože jim nevyjde na data do mobilu - komu? No rodičům... když to nejde po dobrém, tak soudně...
Je to hnus - je to hnus - je to hnus!
Když na nájem nemáš, nechoď tam, smiř se s tím, co máš. Když chceš nájem kvůli potížím v rodině, uskromni se a jdi do bytu s více lidmi. Pronajmi si jen pokoj.
A hlavně - nejprve si spočítej měsíční náklady! ne "dnes jsem si koupil párek v rohlíku, tj. 30 dnů x 15,- ... Peníze se kutálí velmi rychle!
mot. Jak vysoké náklady za telefon? Já mám telefon jako pracovní nástroj. Někdy denně hovořím 4 - 5 hodin. A paušál mám necelé čtyři stovky ! SMS neomezeně, data ani nevyužiji...
ještě je taky třeba se zamyslet - co asi na těch datech stahuje? Že si přečte zprávy? Nebo hraje hry? ... Stačí mi 100MB za měsíc (na telefonu) - nemám potřebu platit něco jen proto, abych se díval na stream, když se nudím...
mot: Náklady má vysoké jen blbec nebo lenoch. Blbec co platí víc než musí a je mu to jedno nebo lenoch co je líný to nějak řešit. Zajít na pobočku nebo zavolat operátorovi.
T-mobile má neomezené volání a sms + 12 GB dat za 825,- Vodafone neomezené volání a sms + 10 GB dat za 799,-
To jsou dva za tří největších. Plus virtuálové mají samozřejmě i o dost nižší ceny.
Nevěřím.Průzkum tvrdí že průměrná mzda v ČR je dnes přes 32 000Kč a zaměstnavatelé že platí okolo 25 000Kč.Např. i můj soused (pracující jako obyčejný traktorista ve stř.Čechách) mzdu 35 000Kč čistého má...ovšem za 480 hod/měsíc(to už se však nikde neuvádí).
Co tvoje čísla znamenají: Praha a Střč.kraj mají výrazně vyšší prům.plat než zbytek ČR, kde je to 28-28,5 tisíce. Medián (tj.50% lidí vydělává více než a 50% méně než) je 80% této částky, tedy 22,5 hrubého (50% lidí mimo Prahu vydělává pod 22,5 tisíc hrubého!). Tazatelka je asi absolventka nebo zatím s málo prac.zkušenostmi, takže bude (typicky) výrazněji pod těch 22,5t HRUBÉHO.
480h/měsíc je nesmysl. To je 16h denně, 7 dní v týdnu.
Základem pro vyšší výdělek je pracovat chytřeji (vyšší efektivita, vyšší hodinová mzda) a ne tvrději (více hodin a přesčasů).
16h denně nedělá snad ani soukromý zemědělec. I ten si na chvíli v neděli nebo večer sedne.
Ten tvůj "obyčejný traktorista" si vydělá méně než minimální hodinová mzda a to nemluvím o příplatcích za přesčas a svátky.
Možná bych ty hodiny pochopil v čase sklizně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.