Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce na bývalého přítele

Od: market* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,na internetu jsem se seznámila s mladším mužem,Se kterým jsme si už od prvních společných chvil začali rozumět. Proto jsem se ho nebala brát si ho do svého domu,byl ochotný,pomahal mi při opravě domu.Já jsem mu za práci platila aby si finančně polepšil Bydlí na ubytovně,Nema žádný majetek,tvrdil,že to nechal bývalé ženě,pracoval v pohostinství v jiném městě,takže půl týdne u mě a půl týdne na ubytovně.Splácel půjčku v řádů staticiců,asi i s urokama kolem 650 000,-.(Ke které se později sám přiznal) Ale restaurace zkončila provoz,nejsem si jista zda se opravdu snaží najit si praci.Proto se moc bojím případné exekuce,kdyby přestal splácet své závazky. Mám poměrně zánovní a drahé vybavení domu,od nábytku,elektroniky,zahradnických stroju a podobně (4 roky staré) Nákup v hotovosti,né kartou. Navíc pracuji soukromně a provozovnu mám ve stejném domě (výroba okrasných svíček,dřevěné dřevořezby) takže nějáké strojní vybavení pro mé podnikaní vlastním včetně matrialu,který je třeba k mé výrobě,poměrně hodně peněz mám i v hotových věcech které už mám na skladě. Bohužel k nemovitému majetku mám jen několik faktůr o nabití věci. Ostatní doklady po uplynutí záruční doby jsem vyhodila Ostatní jsem koupila od firmy kde majitel šel do důchodu a nemám na to žádný doklad.Bohužel už ani nežije. Svůj majetek mohu prokázat pouze svědeckou výpovědí osob - příbuzných,známích kamarádů,starosty obce,souseda,který pracuje u policie,nebo zákazníků kteří mě navštívili u mě doma,ti mohou dokázat že tyto věci vlastním už více let). Jinak mám pouze nějákou fotodokumentaci zařízení domu,kde jsem fotky poslala známím e-mailem (s datem ,kdy jsem se s tímto člověkem ještě neznala),aby viděli jak jsem si to v bytě dokázala uspořádat. On u mě má jen osobní věci,oblečení,holící strojek a to je tak vše,které si ani nechce zatím odvézt. Dočetla jsem se,že prý však svědecká výpověd nestačí,sepsaní majetku u notáže také ne,Je jen na základě čestného prohlášení a exekutor ji může ale nemusí uznat)) a musím prokázat majetek fakturou na mé jméno. Zásoby zboží (450000,-)prokázat také nemohu,kupiji matrilal za pár korun a vytvořím z něj teprve svojí prací cennou věc.V učetnictví to neeviduji,jsem na paušálu a nejsem plátce DPH. Známost trvala jen 3 měsíce,ted si ještě píšeme a proto vím,že je již měsíc bez příjmu,a téměř se nesnaží si práci najít. Nemá u mě ani trvalý pobyt,korespondenční adresu,pouze si jen vyfotil par fotek interieru,který obdivoval,nebo mě v bytě.To je jediné čím může prokázat že u mě stravil celkem tak 50 dní. Mám podezření,že to udělal učelově aby se případně zbavil alespon z velké části zbavil dluhů. Řeším to už nyní,abych něco neprošvihla. Poradtě prosím co dál. Předem moc děkiji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Exekuci jsem nikdy neměl. Když to napíšu přehnaně, tak si nemyslím, že exekutoři můžou do něčího domu nebo bytu vpadnout jako příslušníci gestapa nebo StB a zabavit, co se jim zachce, jen na základě podezdření, že tam někdo pobýval nebo že někdo předloží fotky nějakého domu. Pokud máte obavy, tak je potřeba si nejprve pročíst příslušné zákony a články o exekucích.

Znění příslušného zákona je např. zde

zakonyprolidi.cz/...

Podstatné je např. znění paragrafu 68.

Pokud by k Vám přišel exekutor něco zabavit, tak si myslím, že můžete zavolat policii, aby zabránila neoprévněnému úkonu. Nemyslím si, že exekutor může někam přijít něco zabavit jen na základě něčího trvrzení, že tam někdo bydlel,

To by pak mohl přijít v podstatě kamkoliv a vymyslet si, že má něčí svědectví, že tam někdo bydlel.

hodnocení

0x

Že někteří exekutoři jsou arogantní, o tom není pochyb. Ale pochybuju, že by bylo možné, aby si exekutoři někam přišli pro majetek dlužníka, když na dané adrese nemá ani trvalé bydliště. Kdyby se to tak dělo, tak by to mohl kdekdo zneužívat, že by např. nahlásil, že bydlel na adrese abc u osoby xyz.

Tady je odkaz na článek o exekucích.

iure.org/...

rorschach*

I ty naivko. Jim stačí říct, že jim někdo sousedi někdo potvrdil, že tam dlužník bydlí institut trvalého bydliště je k smíchu. A rozporuj pak případného svědka. A benga? Ty sice přijedou, ale primárně aby zevlovali a případně kontrolovali, že berou co podle zákona můžou a že můžou sebrat hodně (případně pro začátek polepit, ale ty s tím pak nemůžeš nakládat) a opět pak se můžeš podle zákona domoct svého, ale bez dokladů jsi v tam kde slunce nesvítí.

Tím nic neodpovídám na odpověd tazatelky tam bohužel neporadím a řekl bych, že je v tom takový bordel, že ani nikdo neřekne přesný návod, protože každý exe postupuje trochu jinak a k nějhorším patří nástupce Vrány nyní Jícha.

Naivka rozhodně nejsem. Nemyslím si, že by nějaký exekutor riskoval žalobu, obzvláště v případě, kdy někdo podniká a je v podstatě jasné, že případný zabavený materiál, který používá k podnikání, těžko může být někoho, kdo tam dle něčího tvrzení bydlel.

Tady je odkaz na jeden starší článek o tom (sice článek z blesku, ale k tématu).

blesk.cz/...

hodnocení

0x

Tady je odkaz na článek(přímo na stránkách exekutorské komory) - otázky a odpovědi ohledně exekuce.

ekcr.cz/...

Je tam uvedeno:

Exekutor o návrhu rozhodne do 15 dnů. Pokud exekutor návrhu na vyloučení věci nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení rozhodnutí, kterým exekutor návrhu nevyhověl, podat u exekučního soudu žalobu na vyloučení věci ze soupisu movitých věcí (excindační žaloba) dle ust. § 267 občanského soudního řádu. Do doby rozhodnutí o žalobě nesmí exekutor předmětnou sepsanou věc prodat.

---

Takže kdyby se stalo, že Vám exekutor začne neoprávněně zabavovat majetek, tak si myslím, že by bylo potřeba všechno zabavené důkladně nafotiti a přizvat si k exekuci svědka.

hodnocení

0x

Samozřejmě že některý zákony v ČR byli jsou a asi minimálně ještě dlouho budou mizerný. Slyšel jsem o případu, kdy někomu zablokovali účet jen na základě shody jmen a když dotyčný volal do dané exekuční kanceláře, tak ještě byli arogantní. Otázky můžou být různý, např. co by bylo, když by měl někdo tak festovní bezpečnostní dveře, že by se exekutor nemohl dostat dovnitř, nebo kdyby někdo dveře zatarasil něčím.

Možná by pomohlo, dát si do domu kameru. Pokud by se opravdu stalo, že by exekutor někam přišel zabavovat věci jen na základě něčího svědectví, že tam dlužník bydlí a policisté by tomu nezabránili, tak to by už bylo skoro jak na divokým západě a ne jako v právním státě a nepomůže nic. Nakonec, to co dělala finanční správa pod vedením babišova "koně" Janečka, to taky bylo skoro jak na divokým západě.

hodnocení

0x

Ještě přidám jednu myšlenku k tématu. Pokud nestačí soupis majetku notářem, tak je otázka, jestli by např. stačila darovací smlouva nebo kupní smlouv. Když by někdo sepsal fiktivní darovací (kupní) smlouvu, např na nábytek (se starším datem), přičemž v darovací smlouvě by bylo přesně popsáno, o jakou věc se jedná, tak nevím, jestli by to exekutor uznal.

Pokud ne, tak to je na podobným principu, jako když byl za totality (ozvláště v 50. letech) zabavován majetek, např. tzv. kulakům. Dovedu si představit, že jsou hodně majetní lidi, kteří mají bankovní účty v zahraničních bankách, kde je "kultivovanější" prostředí, např. v Rakousku.

jany

Můj ex nadělal taky dluhy, u mě už dost dlouhou dobu nebydlelí, přišel mu dopis od exekutora, já napsala exekutorovi mail kde jsem uvedla jeho kontaktní údaje a místo kde se zdržuje a jsrm sama zvědava co z toho bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]