Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může poštovní poukázku vybrat jiný člověk?

Od: tenchytrej* odpovědí: 12 změna:
Může člověk se stejným jménem vybrat peníze z cizí složenky pokud se jedná třeba o příspěvek na péči nebo důchod nebo přídavky? Je tu možnost, že jsem si omylem vzal otcovu složenku a nechal si ji proplatit, protože jsem očekával složenku na stejnou částku, ale ta jeho nepřišla. Kontrolují na poště totožnost jinak než jen jméno na občance? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

5x

Je to podvod a přijde se na něj velmi brzy.

tenchytrej*
hodnocení

A jak to bude probíhat? Už je to totiž přes měsíc.

jardaa*
hodnocení

1x

Podivně formulované. Možnost zde je, pak chyba za přepážkou. Jak by to šlo vybrat, když "ale ta jeho nepřišla".
Kontrolují na poště totožnost jinak než jen jméno na občance? Ne, jméno je málo, co podoba? Pokud neztotožňují s registrem obyvatel.

hodnocení

1x

Doporučila bych ti se co nejrychleji spojit s odesílatelem peněžní částky, vysvětlit omyl a vrátil to, co ti nepatří. Že máš stejné jméno jako tvůj táta, neznamená, že si můžeš peníze vybrat a ponechat.

*nene*

jardaa*

Ptá se na vybrání, nepíše, že si to nechal. A kdyby, tak poškozený je jeho otec.

Se stejným jménem člověk peníze omylem vybrat může, ale pracovnice pošty si vyžádá občanský průkaz, jeho číslo vyznačí na složence a adresát se na složence podepíše. Peníze mu nepatří, takže je musí vrátit odesílateli (zřejmě ČSSZ).

kardaa

Nemusí, krade se, vraždí ... Může tam psát co chce, přepážka byla nepozorná, pokud na složence není RČ nemá co kontrolovat, i kdyby bylo tak přehlédla.
Odesílatel při stovkách? složenek denně nemá šanci kontrolovat (není-li strojová kontrola údajů), zeptejte se na ČSSŽ, zda a jak kontrolují, co dělají s vrácenými složenkami a sdělte.
Vy píšete na složenku jako symbol RČ?

nov
hodnocení

0x

Kontrolují OP a RČ. Je to chyba přepážkové pracovnice!

lipanek
hodnocení

0x

Upřesněte dotaz. Co máte v ruce?

Nejdříve se ptáte, jestli můžete. Tedy jste omylem vybral?

Potom máte kontrolní útržek v ruce a pokud si ho pořádně prostudujete, tak tam máte vše potřebné, co potřebujete vědět.

Pokud jste složenku ještě nevybral, tak ano, pracovník na přepážce, potřebuje Váš doklad totožnosti a musí zkontrolovat Vaši totožnost. Třeba podle rodného čísla.

Jinak, ano pracovník na přepážce může udělat chybu, nemusí být pozorný a peníze omylem vyplatit cizí osobě /stejného jména/.

Není snad problém se s otcem domluvit a zjistit, komu ty peníze náleží a v případě, že jsou jeho, mu je vrátit.

Na poště pracují také jen lidé a chyby se stávají. U Vás bych předpokládala, že si doklad nejdříve prostudujete, komu že to patří a ne bezhlavě běžíte vybrat. Důchod je modrá složenka, tak to si snad nemůžete splést a je to tam jasně napsáno - důchod pro a na jaké období.

Píšete, že to je měsíc, co jste vybral. Tak snad se tatínek po těch penězích bude shánět, ne? Komunikujte s ním a vysvětlete. Na chybu se příjde později. Otec může samozřejmě reklamovat. Peníze zaplatí pracovník přepážky a po Vás se bude chtít, abyste peníze vrátil.

tenchytrej*
hodnocení

Já ty peníze vybral a až následně mi došlo, že by nemusely být moje. Čekal jsem v té době složenku na tu samou částku, takže jsem předpokládal, že je pro mě. Pracovnice mi ty peníze normálně dala zapsala si asi číslo občanky a nechala mě složenku podepsat.

liska5
hodnocení

0x

Můj příbuzný a jeho syn mají stejné jméno i příjmení a oba jsou ing. Víckrát jeden druhému vyzvedl zásilku nebo peníze. Naštěstí tam jsou rodinné vztahy v pořádku. A jelikož je pošta relativně daleko, tak to shledávají, jako výhodu. Když jeden nemůže, zajede tam druhý. Ale to je spíš raritní případ.

hodnocení

0x
1. Bydlíte s otcem na stejné adrese?
2. Znáte odesilatele té očekávané částky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]