Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplácení služební cesty ve zkušební lhůtě

Od: helena* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, zaměstnavatel mě vyslal na několika denní služební cestu. Veškeré náklady uhradit chce, ale prý až po zkušební lhůtě, ve které jsem. Pro mě to znamená, že mi bude "dlužit" skoro 10 tis. takřka tri měsíce. Má na to právo nebo je stanovená časová lhůta, kolik dnů po zkončení služební cesty zaměstnavatel musí náklady uhradit? DĚKUJI.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

Zákon: Nedohodnou-li se smluvní strany na jiné době, je zaměstnavatel povinen do 10 pracovních dnů ode dne předložení písemných dokladů zaměstnancem provést vyúčtování cestovních náhrad a uspokojit jeho práva.

Snad jsi tedy pozdější vyřízení nepodepsala.

Vyúčtování cesty musíš odevzdat do 10 dní.

Počkej na jedinou správnou odpověď od @iz.

helena*
Nepodepsala, děkuji!

hodnocení

0x
Ja jezdil na služebky ve zkušební době a s proplácením nebyl problém
Po navratu sem vyplnil papíry a většinou sem je měl s dalšim vejplatním termínem
Je nesmysl aby člověk čekal na diety skoro 3 měsice
helena*
Diky moc. Fy to vysvětluje tak, ze nechce “investovat” (jedu na školení), kdyz nevi, jestli jim treba ve zkusebce neodejdu... Mrkla jsem uz i do Zakoniku, dekuju!
lmgify

Stejně tak ty můžeš tvrdit, že z tebe jen chtějí vytáhnout peníze na zaplacení služební cesty a vyhodí tě ve zkušebce, aby ti náklady nemuseli proplatit.

Nehledě na to, že se zkušební dobou v zákonem maximální možné délce 3 měsíce s velkou pravděpodobností přišli oni. Jestli se tak bojí, že jim utečeš, tak tě mohli přijmout hned bez zkušební doby do trvalého pracovního poměru na dobu neomezenou, ale protože to neudělali, tak můžeš hned zpětně tvrdit, že to tedy spíše vypadá, že už ze začátku počítali s tím, že se tě ve zkušebce zbaví a nikdy neměli v plánu ti nic proplatit.

Tento argument je stejně přiblblý jako ten jejich, tak jim snad dojde, jakým kravím argumentem se ohánějí. *ee*

iz*
hodnocení

0x

Vyžádejte si před odjezdem na pracovní cestu zálohu ve výši předpokládaných nákladů (nebo o trochu vyšší). Zálohu byste samozřejmě musela po návratu vyúčtovat a nespotřebované propstředky vrátit. Určitě nepřistupujet na návrh zaměstnavatele!

"Investici do zaměstnance, který jim ve zkušebce odejde" by měl zaměstnavatel řešit pozdějším školením (po zkušební době).

Ale netuším, jaký je rozdíl zaměstnavatel vidí mezi zaměstnancem, který odejde v průběhu zkušební doby a zaměstnancem, který odejde po skončení výpovědní doby. Ty dva odpracované měsíce?

helena*
hodnocení

Děkuji všem nesmírně. Pocit i rozum velel, že to tak není správné, ale v těchto věcech jsem někdy "tele":). Na pondělní jednání s manažerem se cítím mnohem připravenější. Děkuju!

lmgify

Vyžádejte si před odjezdem na pracovní cestu zálohu

Máte pravdu. Úplně jsem přehlédl, že v zákoně je povinnost poskytnout zálohu.

by měl zaměstnavatel řešit pozdějším školením (po zkušební době)
Přemýšlel jsem o tom. Předpokládám, že šlo o školení, aby danou práci mohla efektivně nebo vůbec vykonávat.

rozdíl [...] Ty dva odpracované měsíce?

To je pořád rozdíl 4-5 odpracovaných měsíců (cca. 1,5-2 zbývající měsíce ve zk.době + minimálně 3 [nebo 2,5 s dovolenou] po jejím skončení), během kterých se zaměstnavateli náklady na zaškolení mohou plně vrátit.

lmgify

v těchto věcech jsem někdy "tele"

Jestli jsi mladá, nemáš prolezlých moc prací nebo jsi neměla ještě moc klacků naházených zaměstnavateli pod nohy, tak se nedivím, že to nevíš.

Je to jedna z oblíbených stížností - Zákoník práce nebo vůbec jeho existence se na školách vůbec nevyučuje, *bum* a přitom by to mělo být něco, co by si měl každý před nástupem do první práce ve vlastním zájmu přečíst.

etana*
hodnocení

0x

Se zálohou na služební cestu ve zkušební době je trochu problém. Povinnost to je, ale já osobně bych zálohu vyplatila v max. týdenní lhůtě a pravděpodobně bych raději riskovala jako zaměstnavatel přestoupení ZP a zálohu vyplácela po týdnech a zpětně. Varianta, že zaměstnanec shrábne zálohu a zmizí ze dne na den je dost pravděpodobná, čest výjimkám. NIcméně vyplatit celé cestovné až po zkušební době je naprostý nesmysl, stejně by zaměstnavatel měl povinnost vyplatit cestovné, i kdyby dotyčný zaměstnavatel po třech měsících skončil.

jenda2*
hodnocení

0x

To je ze strany zaměstnavatele jen takový pokus, kam až může zajít. Divím se, že něco takového vůbec řešíte. Posílá vás na služební cestu? Pak není problém vyplatit zálohu na výdaje. Pokud nechce, co bude pak dál? Nemáte povinnost shromažďovat finance ve prospěch zaměstnavatele !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]