Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ubytování a strava výměnou za práci

Od: bauerlukin® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je možné (tady v ČR) nějaké práce výměnou jen za ubytování po danou dobu a stravy. Něco podobného brigádám, ale v takovéto formě. Mám na mysli třeba nějaké domácnosti, které by chtěli pomoct s domácími pracemi. Nebo třeba na hradech, zámcích by možná potřebovali výpomoc. Tak bych chtěl vědět, jestli něco takového někdo nabízí.

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

3x

Jako nějaká forma otrokářství? Mít na svém panství skupinu otroků, kteří na mě pracují? A jen za stravu a ubytování? No tak to je ještě horší, než otrok. O otroka se pán staral na 100%, tedy i odívání, ošetřování, ...

hodnocení

Za sníženou dobu práce, jsem nenapsal.

iz*
hodnocení

1x

Podle mne to legálně možné není.

jardaa*
hodnocení

0x

Není problém, není zakázáno.

doplněno 05.09.19 20:49:

Kdo byl za komunistů chytrý, tak se takto živil a nemohli ho udělat na příživu.
Jak a za co chce tazatel dělat je jeho věc, že?

dane

To si jenom myslíte nebo to víte? I naturální plnění se daní.

pro tazatele - V praxi to není možné. Kdo za vás bude hradit zdr. pojištění? Kdybyste chctěl, tak již dávno po maturitě pracujete.

jirib
hodnocení

0x
To by ses udřel za pár korun...(3.tis+3.tis)
Beru to,ubytování zdarma a co sníš je tvoje...záleží na tobě,jak dlouho to vydržíš...bude ti stačit makat 6-8hodin denně?...levnějšího pracanta asi neseženu...

lmgify
hodnocení

0x

To bys byl z levného kraje vyměnit svoji práci za nezařízený studený pokoj, komunální koupelnu a pajšl jednou denně z vývařovny. Za svoji práci můžeš dostat mnohem více a pak tyto peníze vyměnit za pěkné ubytování a stravování přesně podle svých představ a ještě ti zbyde, což ušetříš a časem si koupíš vlastní bydlení, auto, ...

dane

Ano, máte pravdu, ale to by se tazateli muselo chtít pracovat. V květnu složil maturitu a od té doby nezavadil o práci a dle zdejších dotazů vymýšlí kraviny. Lituji jeho rodiče co ho musí živit.

hodnocení

0x

Říká se tomu "sousedská výpomoc". Sousedovic kluk mi na chatě o víkendu poseká louku nebo naštípe dříví a já mu za to dám najíst a nechám ho na chatě přespat. Proč ne? Je to ale možné jen příležitostně a jen mezi fyzickými osobami.

michalverner
hodnocení

0x

Na hradech a zámcích potřebují,ale chtějí pouze dobrovolníky=žádná strava,žádný plat,žádné ubytování.

renda2
hodnocení

0x

Možná by to brala nějaká žena, která by neměla kde bydlet a za to by poskytovala sex nějakému muži. Třeba se to stalo nebo něco takového ještě děje. Kdo ví? Stejně tak by to šlo i naopak, že muž by se nastěhoval k nějaké ženě, kdyby neměl kde bydlet a za to by jí poskytoval své tělo. Taková vypočítavost jako něco za něco, ale ne z lásky nebo možná z jednostranné lásky.

hodnocení

0x

Možné to je, ale ne jako hlavní pracovní poměr. Jinak vím o případu, kde se pán (s přítelkyní) za ubytování v 1+kk stará o zahradu a drobné opravy kolem domu. Ale k tomu má zaměstnání.

hodnocení

0x

Pokud se s někým takto domluvíte a obě strany s tím souhlasí, tak to může fungovat... (tedy dokud se něco nepodělá). Nevím, jestli to někdo nabízí - pokud ano, tak určitě ne oficiálně.

Z hlediska legislativy to tak snadné není. Přímo ze zákoníku práce vyplývá, že práce musí být vykonávána za mzdu/plat/odměnu z dohody. Zákon sice umožňuje zaměstnavateli po dohodě se zaměstnancem poskytovat mzdu i v naturáliích (což by mohlo být to jídlo i ubytování), ale toto je možné jen v přiměřeném rozsahu a i přesto musí zaměstnavatel zaměstnanci vyplatit mzdu v penězích alespoň ve výši minimální/zaručené mzdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]