Vlezla jsem do ordinace chirurgie. Říkám, doktorovi, že mám jen dotaz. Takhle zarostlý nehet. Vysvětloval. Zarostlé nehty se dnes netrhají. Tvar nehtů je daný již v kořeni nehtů dedičně, takže jeho tvar zůstane i u nového nehtu. Špatným stříháním jste nemohla ze stejného důvodu nic pokazit. Můžeme na vaše přání odříznout tenhle kožní val, záhyb u boků nehtu. Ale může se utvořit znovu, stejný. Kdybych měl tyhle nehty, stříhal bych je rovně, nechal vyrůst delší, ať nevrůstají do kůže a kožní val rukou krémem urovnával. Nenechal si řezat kůži.
Asi kleštěmi a prudce trhnout. A pak rychle zavázat. Ale rozumný člověk jde k doktorovi, na chirurgii, a tam mu za 10 minut pomůžou včetně použití vhodného lokálního znecitlivění.
89sd
Rozumný člověk má možná plná práva a může tam jít.
vilik*
Asi ano, jestli jste nesprávný, musíte mít asi také doprovod opatrovníka. Jiný právní důvod mi není znám. Ledaže byste neplatil pojištění, což tedy může mít i horší následky než zarostlý nehet, ale asi i tak by vás třeba na pohotovosti nějak ošetřili. Už se těším na vaši příští otázku, jak si v domácích podmínkách pomocí sady dětský lékař a jehelníčku odoperovat slepé střevo.
@89sd Tím chcete říct, že jste člověk nerozumný, nebo že nemáte plná práva?
Pokud to druhé, tak proč a jaké právo je Vám upíráno.
@vilik Těch deset minut jste poněkud poddimenzoval. Když mi to dělali pár let zpět, tak se těch deset minut (jestli ne víc) čekalo, než zabere umrtvující injekce.
vilik*
10 i se zákrokem. Věda se vyvíjí.
pepkos
@gotrekzagary Byl jsem s timto problemem u chirurga asi 3x cca pred 3 lety. Za 10 minut stihl vystrihnout a osetrit zarostly nehet vcetne lekarske zpravy. Je to opravdu rychlovka.
@89sd - Rozumný člověk má možná plná práva a může tam jít. Máte-li omezenou svéprávnost, můžete i tak jít k lékaři a nechat se ošetřit:
Z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 35
(1) Při poskytování zdravotních služeb nezletilému pacientovi je třeba zjistit jeho názor na poskytnutí zamýšlených zdravotních služeb, jestliže je to přiměřené rozumové a volní vyspělosti jeho věku. Tento názor musí být zohledněn jako faktor, jehož závažnost narůstá úměrně s věkem a stupněm rozumové a volní vyspělosti nezletilého pacienta. Pro vyslovení souhlasu s poskytnutím zdravotních služeb nezletilému pacientovi se použijí právní předpisy upravující svéprávnost fyzických osob s tím, že nezletilému pacientovi lze zamýšlené zdravotní služby poskytnout na základě jeho souhlasu, jestliže je provedení takového úkonu přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku. Tím není dotčena možnost poskytování zdravotních služeb bez souhlasu.
(4) Jde-li o pacienta s omezenou svéprávností, odstavce 1 až 3 se použijí obdobně s tím, že věk pacienta se nezohledňuje.
Mohu doporučit ošetření laserem, při kterém se část lůžka nehtu, ze které vyrůstá problémová část nehtu odstraní. Manželka byla 3x na klasické chirdě a neustále se to vracelo. Byli jsme v Olomouci https://www.llc.cz/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.