Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
od srpna jsem se zaregistroval na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání z důvodu výpovědi ze strany zaměstnavatele a mám nárok na 3 měsíce odstupného, případná podpora mi tedy ještě nění vyplácena. Nicméně jsem si uvědomil, že mám ještě uzavřenou dohodu o provedení práce až do roku 2022 u jiného zaměstnavatele, kde pracuji pouze příležitostně. Od doby mé registrace na úřadu práce jsem na základě své DPP žádnou práci nevykonával ani neměl příjem )nicméně formálně je stále platná). Nyní uvažuji o tom, že DPP ukončím. Otázka je, zda je potřeba to nějak ohlásit či jaké by z toho mohly být sankce. Uchazeč o zěměstnání totiž nesmí mít uzavřenu DPP... Takže nevím, co bych mohl očekávat, že nastane.
DPP jste měl ukončit před registrací na ÚP. Teď bych poradila ukončit evidenci na ÚP, potom písemnou dohodou (kdyby zaměstnavatel s návrhem dohody nesouhlasil, musel byste dát 15denní výpověď) a následně se znovu zaregistrovat.
Ta rada sice není "košer", ale když už se stalo (myslím, že jste nechtěl podvádět)...
Přijde-li ÚP na běžící DPP, hrozí Vám sankční vyřazení z evidence. Šest měsíců byste se nemohl znovu zaevidovat a musel byste si sám hradit zdravotní pojištění (letos 1.803 Kč měsíčně).
Dřív bylo možné být v evidenci ÚP a současně mít smlouvu na DPP a vydělat si určitou částku měsíčně. V současnosti to možné není. Pokud by jste na ÚP nyní nahlásil, že máte smlouvu na DPP, tak Vás mohou vyřadit z evidence i zpětně. Záleží na tom, jaká úřednice by to vyřizovala. Radím nehlásit to a smlouvu ukončit, pokud možno k datu před registrací na ÚP. Existenci té smlouvy zjistit nemůžou a tím, že byste to ohlásil, byste si akorát zkomplikoval evidenci na ÚP, minimálně v tom, že byste musel doložit potvrzení, že jste si za to období nic nevydělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.