Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smí mě ochranka zadržet při podezření?

Od: filip90 odpovědí: 39 změna:

Dobrý den, měl bych takový, možná trochu netradiční, dotaz.

Pokud mě ochranka za pokladnou vyzve, ať ukáže obsah kapes, smí, při mém odmítnutí trvat na tom, ať sní počkám na příjezd policie? Jedná se o věc, kdy má jen pdoezření, že jsem něco ukradl (např. jsem si dával do kapsy kapesník). Může zde použít občanské zadržení, i když nemá důvod předpokládat, že sjem spáchal trestný čin? Mohu se v tomto případě bránit, i za použití síly, pokud bude trvat, abych na místě zůstal, bude mě snažit držet, apod. (jsem omezován na osobní svobodě)?

Pokud se pletu, tak by přece v opčasném případě mohla vzniknout situace, kdy komukoliv na chodníku řeknu, ať se mnou počká na příjezd policie, že mám podezření, že mi něco ukradl.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jardaa*
hodnocení

4x

Pokud mě ochranka za pokladnou vyzve, ať ukáže obsah kapes, smí, při mém odmítnutí trvat na tom, ať sní počkám na příjezd policie?

Ano, smí. Za určených podmínek zákonem. To může kdokoli.

berger*
hodnocení

3x

Už se to tu několikrát řešilo,názory se různily. Naposledy,tuším,nedávno,asi před měsícem,snad. Můj názor je,že při podezření si můžou tak leda malovat obrázky,zadržet Vás mohou,až pokud mají důkaz. Já neukazuji ani kapsy,ani batoh,řeknu "NE"a jdu pryč...

doplněno 02.09.19 20:44:

poradte.cz/...

mak*
hodnocení

1x

Jak bylo řečeno, názory se různí. Můj názor je, že ochranka Vás může pouze požádat, abyste jim ukázal např. obsah vašich kapes, načeš Vy jim klidně můžete odpovědět: "Neukážu, nashledanou". Pokud Vás zadrží za použití fyzické síly a zavolají policii, můžete přítomnost policie využít k podání trestního oznámení na omezování osobní svobody a to i v případě, že vám policie najde v kapse kradenou čokoládu.

Ochrance jejich posavení nezávidím, protože odhaduji, že slušní lidé obracejí kapsy a zloděj je odkáže kamsi a oni nic nemohou.

jardaa*
hodnocení

1x

Už v nadpisu je chyba. Názory jsou k ničemu, postup je upraven normou a ta nehovoří u osoby omezující svobodu o podezření. To nestačí, mají přece kamery. A jedná se o trestném činu. Obsah tašek a kapes ukazují "ochrance" jen poserové (osobní prohlídka) tím jen posilují jejich vědomí o oprávněnosti jejich postupu. Počkat v kanceláři na P je snad vhodné, proč se dohadovat na veřejnosti? A můžete mít obhájce. Podat P oznámeni o omezování osobní svobody bez důvodu.
Dále je dobré se podívat na judikáty soudů, kdo chce vědět více.

asd1
hodnocení

1x

Podezření musí být důvodné, podložené důkazem, např. záznam na kameře nebo svědectví. Pak kdokoliv může zadržet do příjezdu policie.

Pokud někoho ochranka kontroluje častěji než jednou za uherský rok, tak by měl popřemýšlet jestli nevypadá/ se nechová jako zloděj.

rv*

Není snad důvod k tomu, abych neukázal, že jsem nic nesebral. A ochranka může dál hlídat. Problémy ať dělají zloději.

jardaa*

A na takových je postaveno drbání lidu, já nic neudělal, tak se podřídím. Zabrali Sudety, udělal jsme nic. Přišli Němci, udělal jsme nic, přišli komunisté, nic, 1968 nic atd. A moc roste.

asd1

To ani omylem. Zloději existují a ochranka je od toho aby je chytala a předala policii. Pokud mě zkontroluje tak jim to ulehčim a místo toho aby mě musel hlídat na místě do příjezdu policie, tak může dál dělat svojí práci. V tu dobu se tam může vesele čórovat. = arogantně trvat na tom že mám právo a nic neukážu bla bla je i nepřímá podpora zlodějíčků. Ukážu batoh že tam kradené zboží neni, pokecáme, popřejem si hezký den a jdu dál, za minutu vyřízeno. Naopak ochrance bych dal statut veřejného činitele + postavit na úroveň MP

No to je pěkná blbost. Za chvilku by chtěl status veřejného činitele každý...učitel, řidič busu, zametač na ulici...víte co v ochrance dělá za lidi? Proč by třeba měla slečna co si koupila pánskou ochranu, nebo vložky ukazovat kabelku...a slešno, neschováváte to nakonec v podprsence? Jestli vy jste ovce, tak já tedy ne. Nekradu, ale ulehčovat to někomu na úkor mé osobní svobody to teda nehodlám.

rv*

A na takových je postavení drbání lidu. Zabrali Sudety, rozkopal jsem popelnici. Přišli Němci, vybílil jsem hospodu. Přišli komunisté, svedl jsem sousedku. A honí zloděje, podtrhl jsem jim nohu.

@ringo

Vím,sám dělám v ochrance,a věřte tome nebo né, ale musíte mít čistý trestní rejstřík.

Jo a stím prohledáváním ženám kabelek,ženy smí kontrolovat jen žena.(a vždy je to na dobrovolnosti)

A status veřejného činitele, klidně bych v dnešní době přiznal aji učitelům i autobusákům.

liska5

To je podobné: Může legitimovat číšník člověka, když si není jist, zda dovršil 18? Číšník, obyčejný člověk v práci. Ale trestanej má být za to, že naleje mladistvému, který beztak přišel do podniku už se dvěma promile. Absurdistán.

vilik*
Juraja, jestli děláte v ochrance, jistě nám rád napíšete, podle jakého zákona mi smíte kouknout do kabely.
Zatím se mi nikdo do tašky nekoukl, protože se vždy sladce ptám, jestli si je dotyčný vědom, že na to nemá právo. A zatím mi to vždy zabírá.
Jednou jsem si musel nechat zavolat vedoucí prodejny, protože to pán na kase nechtěl pochopit a sápal se mi do tašky. Dostal jsem tehdy omluvu a kupony na další nákup.
Takže, prosím, podle čeho postupujete, když někoho chcete kontrolovat?
asd1

Umíš číst? Vždyť píše že je to na dobrovolnosti... Na obhajobu práv si vzpomeň až ti něco šlohnou a zloděj se všem vysměje a bude beztrestný... Vývoj k tomu směřuje. Ano ochranka legálně nesmí prakticky nic, jen když má důkaz tak může zavolat policajty. Jak se tu psalo, tři lidi obklopí regál, dva zakrejou kameru a výhled ochranky a třetí pak se zbožím pod kabátem vesele odejde. Ochranka má jen podezření ale ne důkaz, tak je legálně nemůže ani zadržet do příjezdu policajtů. Což je hodně špatně. Kocourkov hadr. Ochranka by měla mít statut veřejného činitele, výcvik a síto aby měla nějakou úroveň, pravomoc prohlížet při podezření a pravomoc při zjištění krádeže hned dát pořádnou gumoléčbu. Nevymahatelná pokuta za přestupek nebo desátá podmínka neni řešení které funguje...

vilik*
Číst umím. A proto tašku neukazuju.
Nebudu podporovat systém, kdy zloděj má větší právo než já a nebudu ukazovat tašky, když zloděj nemusí.
Až se změní zákon, že se krádeže budou fakt
trestat, protože obchodníci budou řvát, tak možná můj názor prehodnotím.
Mimochodem, je to stejné, jako bych o vás přede všemi v té frontě nahlas řekl, že kradete.
vilik*
Mimochodem, Ringo tu měl příspěvek, že v bezpečnostní službě dělají různí lidé. A to je problém. Pokud chce někdo takovému člověku dát status veřejného činitele, ať si uvědomí, jaké by to mohlo mít následky. Takový člověk by totiž nemohl být "jen" bezúhonný, ale musel by především mít znalosti například práva a bezpečnosti při práci i třeba ochraně jiných, a v takovém případě bych rád viděl skládání státní zkoušky. A takového by musel zaměstnavatel taky zaplatit.
Já měl kdysi jednoho člena širší rodiny v ochrance. Zákoník práce tam neexistoval, buzerace ze strany nadřízených strašná, peníze mizerné. Taky tam dělali lidé, kteří meli různé zdravotní potíže nebo jinou formu znevýhodnění (myslím tím polozelený mozek). Fluktuace veliká. A školení samozřejmě neexistovalo, jen se podepsaly papíry. Na konci zaměstnaneckého cyklu, kdy už zaměstnanec nevydržel a ozval se, šikana a výhrůžky, vyhazov samozřejmě bez odstupného. Možná je teď po letech situace jiná, aby v oboru pracovali pouze skuteční odborníci se statutem veřejného činitele, nevím, ale moc tomu nevěřím.
asd1

To bych se asertivně jesně a silně ohradil, že nekradu. Ale to nic nemění na tom, že nemám problém ukázat tašku ochrance nebo prodavači pokud ochranku nemaj. Beru to stejně jako celníkovi ukázat kufr, silniční kontrole doklady a revizorovi lístek. A nepotřebuju na to předpis. Prostě kontrola, ne obvinění z krádeže a ne čmuchání v soukromí.

Ukázat i proto, že zatimco se budu dohadovat co kdo může, tak 1. zloděj může využít zaměstnání ochranky, 2. stojí mě to můj čas a je pro mně výhodnější ukázat a jít. Pro ochranku taky. A pokud mě fakt vyjíměčně) kontroloval, tak vždcky slušně a s omluvou že to vypadalo jinak než bylo.

vilik

Píšete že
"Jednou jsem si musel nechat zavolat vedoucí prodejny, protože to pán na kase nechtěl pochopit a sápal se mi do tašky. Dostal jsem tehdy omluvu a kupony na další nákup.
Takže, prosím, podle čeho postupujete, když někoho chcete kontrolovat?

Ano to máte pravdu to přehnal.
ale věřím že strážný postupuje podle nařízení vedoucí prodejny.Asi to bude vedoucí popírat a vy dostanete od ní omluvu a strážny za rohem dostane pojeb,že nic takového nenařídila.

Víte ale v ochrance obchodu, sem nikdy nedělal.Tím pádem nevím jaké mají udělené pravomoci od vedení.

Vždy sem pracoval ve firmách a pracují do dnes.

Teď dělám v ochrance, jedné světově známé fi. a mám takové pravomoce že z vaším přístupem " ulehčovat to někomu na úkor mé osobní svobody to teda nehodlám."
Tak vy byste ve firmě po dvou dnech už nepracoval.
Věřte že svlečení do spodního prádla prohledávání tašek a skříněk je u nás na denním pořádku a není to podle vzhledu nebo podezření.
Ne nedělám v mincovně, nebo při broušení drahokamů.

Jo a v dnešní době, musíte mít na strážného státní zkoušky jinak vás níkdo nezaměstná

vilik*
Děkuji Juraja za upřesnění. Možná byste mohl ještě napsat,, jestli se státní zkouška týká všech pracovníků ostrahy nebo pouze u některých firem?
Ovšem k ostatnímu. Sám se zamyslete nad rozdílem ochrany při vynášení čehosi z podniku a nad kontrolou tašek v obchodě. To první musí člověk strpět, když tam chce pracovat, přistupuje smluvně na kontrolu ze strany zaměstnavatele a sám musí vyhodnotit výhody takové pracovní pozice. To druhé nemusí, není smluvně zavázán a zákon mu to nenařizuje. To jsou diametrálně odlišné věci.
Ale v jednom máte pravdu, možná bych skutečně dobrovolně na podmínky vašeho zaměstnavatele nepřistoupil, respektive by nebyl první volbou, kdybych si hledal práci. Nemůžu si však udělat názor, na to nemám dostatek informací. Z vašich kusých poznámek o vašich nestandardních pravomocích se však domnívám, že by mě taková pozice spíše odrazovala.

Vilík

Od roku 2012 se státní zkouška týká všech pracovníků ostrahy.

Profesní kvalifikace strážný Kod: 68-008-E

Říkalo se, že tenkrát ji nechal zavést Vít Bárta když seděl ve vládě. Nebudu se zde rozepisovat proč.

Píšete: "Takový člověk by totiž nemohl být "jen"bezúhonný, ale musel by především mít znalosti například práva a bezpečnosti při práci i třeba ochraně jiných, a v takovém případě bych rád viděl skládání státní zkoušky"

Ano to v těch zkouškách je.

profesnikvalifikacestrazn/...

Ano, v tom máte pravdu že obchod a firma je velký rozdíl.

Víte, jak to chodí v obchodech, to bohužel nebo bohudík nevím, já sem tam nepracoval a ani nemám známe v obchodní ochrance.

Ale počítám, že tam ochranka jedná podle nařízení a pravomocí, které dostane od vrchnosti.

(ano všude se najde nějaký horlivec,bohužel jste na jednoho narazil)

Říkáte že "zákon mi to nenařizuje" . Ano to máte pravdu,nenařizuje.

Víte ale co ta troška slušnosti mezi lidmi,tak jak už tu někteří psali.

Ochranka vás požádá, vy s usměvem ukážete tašku a navzájem si popřejete Pěkný den.

Vy odejdete s usměvem na rtu,sekuriťák má pocit dobře vykonané práce a že jsou mezi lidmi ještě tací co nekradou.

A tím to pro vás dva končí.

Já sám sem kontrolu v obchodě zažil mockrát, ale vždy ve slušnosti,sekuriťák požádal, já se usmál, ukázal tašku, navzájem jsme si poděkovali (věřte tomu že sem u bezpečnostního rámu i několikrát pípal) a vždy se to vyřešilo.

Některé profese nás deformují víc, než je zdrávo .Tak jak policajt vidí všude vrahy,násilníky atd...

Tak třeba strážný v obchodě, vidí všude zloděje a když mu lidi ve vší slušností ukážou že ne,tak hned bude pro něho ten svět veselejší.

No a vidíte, vás by taková pracovní pozice spíše odrazovala,no a nám tu u brány stojí fronta aby se do fi.dostala.

Holt každej jsme jinej

S pozdravem a přáním příjemného dne Juraja

vilik*
Děkuji, Juraja.
Ještě k té slušnosti. Za slušné považuji, když mě sekuriťák nebude žádat o kontrolu tašky, což ze mě stále dělá potenciálního zloděje. Pokud má obchod neúměrné ztráty zboží, může je řešit tak, aby slušný člověk neměl pocit, že má odevzdat prachy a rychle vypadnout. Usmívat se pracovník security může, lidé pak mají z nákupu lepší pocit a chodí do obchodu rádi, a to přináší obchodu větší zisk.
Také vám přeji hezký den.

Vy jste jak ten kafemlejnek,nic proti.

Pořád dokola a dokola"Kontroloval mně sekuriťák"a já nejsem zloděj a nic neudělal.

Vite, ale on nekontroloval jenom vás,kontroloval plno lidí před váma a doufám že i po vás.

Prostě je to jeho zaměstnání a jedna z pracovních povinností ochranky je kontrola tašek, kterou má ve smlově a

taky nařízenou od svého nadřízeného a vedoucí prodejny.

Ono je to tak, že i ten sekuriťák, má nad sebou kontrolu a kdyby to nedělal, tak věřte že už je bez práce.

To taky nadáváte revizorovi v autobusu, když po vás chce ukázat jízdenku? "Nic vám neukážu,nejsem zloděj"

Nebo dopravní policii,která vás zastavila a kontrolovala.?

Nevím jestli studujete nebo pracujete, ale počítám že taky máte, buď ve školním řádu, nebo ve smlouvě o zaměstnání plno povinností kterými se řídíte.Tak jako ta ochranka.

Prostě to mají v popisu své práce.

vilik*
Jako kafemlejnek jste vy.
Sekuriťák v obchodě může mít ve smlouvě co chce, ovšem musí dodržovat právní řád ČR.
Všechny ostatní případy, které zmiňujete, patří pod jiný režim. Policie kontroluje ze zákona, revizor koná v souladu se smluvními podmínkami dopravce, na které jste nastoupením do dopravního prostředku přistoupil, zaměstnanec na základě pracovní smlouvy. I ty však samozřejmě musí být v souladu s platnými právními předpisy.
Jestli nejste schopen toto rozlišit, možná bylo vaše školení nedostatečné a měl byste zažádat o nějaké doplňkové školení. Pak se samozřejmě nelze divit, že ochranka někdy nezná své povinnosti a možnosti a vyžaduje něco nad jejich rámec. A když se najdou lidé vašeho typu, tím více v takovém neznalém sekuriťákovi vzbuzují falešný pocit, že ty pravomoci má.
A zdůrazňuji, nechci vás nijak školit nebo zesměšnit, jen trvám na tom, že jsou to odlišné věci a nelze je brát rovnocenně. Proto nadále budu ukazovat obsah tašky na vyžádání pouze v ČNB a ne v supermarketu.
A děkuji za optání, už jsem nějakou tu dekádu zletilý, čímž je vcelku jasné, jak to mám s dodržováním školního řádu.

Víte, já jsem neurážející typ. Jinak bych tuhle práci nemohl vykonávat,to jen tak naokraj.

Urážíte se tu jenom vy.

Já napsal. "Nevím jestli studujete nebo pracujete."

a vy jste si z toho vybral školu. No nic nechme toho.

Celou dobu vám tady tu píši, že sem v obchodě nikdy nepracoval a doufám že pracovat nebudu.

Jestli nedejbože, tam pracovat budu. Tak samozřejmě doufám, že z řádným školením.

Ale jinak, děkuji za optání.

Mé školení bylo dostatečné a proběhlo řádně a v souladu na pozici kterou dnes vykonávám, a to je Strážný ve firmě.

Uznávám že příklad s policistou nebo revizorem, byl tak nějak vedle.

Víte teď mne napadla taková blbost.

(Vy mi to samozřejmě vyvrátíte a to s velkým gustem)

Když vstoupíte do obchodu.

Nepřistupujete náhodo na jejich podmínky, za kterých můžete v tom obchodě nakupovat?

Stojím před obchodem,vidím ceduli, "Objekt střežen ochrankou a kamerovým systémem."

No a mám na výběr,vejdu dovnitř, začnu nakupovat, tím pádem jsem přistoupil na jejich podmínky a jsem srozuměn, že když pípám u rámu,tak mne může ochranka slušně požádat o nahlédnutí do tašky.

(Vy samozřejmě nemusíte,vy znáte zákon)

Nebo se otočím na podpatku a jdu jinam,kde vím že nebudu nikým obtěžován.(Hlavně né zdivočelou ochrankou)

Tak a teď do mne – Na to obchod nemá právo a nemá to oporu v zákoně.!

Jak jste psal, že tašku ukážete jen v ČNB. Tak prosím o poučení,pod touto zkratkou znám jedině Českou národní banku.

Jestli je to ona,tak vás musím bohužel zklamat. Banky taky hlídá soukromá bezpečnostní agentura,vlastně takový sekuriťák jak v supermarketu, jen v obleku.

Ne pardon, jsou lepší,mají zbrojní pas a můžou nosit zbraň při přepravě peněz.

Ale víte co už toho nechám.

Vlastně né - Velice prosím filipa90 nebo administrátora tohoto fóra.

Můžete mi zde nebo do interní pošty, napsat kolik lidí zhlédlo toto vlákno.

Víte rád bych zjistil v kolika neznalých sekuriťácích, sem vzbudil falešný pocit, že ty pravomoci mají.

A víte co,raději ne, ono by to bylo zkreslené.

Raději prosím všechny sekuriťáky, kteří toto vlákno četly a já u nich vzbudil falešný pocit,

o udělání čárky .

I---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I

I---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I

Děkuji JuraJa

A vlastně víte co, v tomto vlákně končím a už nebudu reagovat.

Máte ve všem pravdu. Nic takového v zákoně není. (no taky sem nikdy neřekl, že je).

Vyhrál jste, svou malou války. Tak ještě jednou gratuluji.

A přeji vám, ať už nikdy nepotkáte žádného sekuriťáka.a taky nikdy žádného nebudete potřebovat.

No na druhou stranu, přeji všem sekuriťákům aby při svých 12-ti hodinových směnách nepotkaly vás.

Na takové debaty, (on řekl to, né ten řekl ono) nemám chuť a ani nebudu ztrácet svůj čas. Znáte to život je krátký.

Takže se tu mějte jak chcete a nedělejte druhým, co nechcete, aby dělali vám

hm*
hodnocení

1x

Podle mě, jestli to právo nemá (nevím, zákony jsem v této oblasti neprohlížel), tak je to špatně. Nelze mít vždy důkaz, jak tu mnozí píšou. Když se u něčeho shluknou tři lidi a jeden si pak bude něco cpát do kapes, není kamera, která by na to viděla. Má pak ostraha při odmítnutí kapes říct "no tak nic, tak si příště zas pro něco přijďte, na shledanou"?! To je přece blbost! Buď ukáže, že nic nemá, nebo ho zadrží. Protože já být majitelem prodejny s placenou ostrahou, která ale nic nedělá ani při podezření, tak bych chtěl případnou škodu zaplatit tou ostrahou.

Schválně: jak byste se zachovali jako živnostník ve svém krámku v případě podobného podezření? Nechali byste to jen tak být a měli hřejivý pocit, jak posilujete svobodu spoluobčanů?

Živnostník sám rozhodne, bude-li prodávat přes pult nebo to riskne se sámoškou. Jeho rozhodnutí, jeho riziko ..

deno
hodnocení

1x

Podle mne ta ochranka je tam od toho, aby si to ohlídala. Je za to placená. Jak má nějaké podezření, je tam od toho, aby vás požádala slušně o vysvětlení. Nedivím se, když odmítnete spolupracovat, že ochranka zavolá policii.

Ano, ochranka zavolá polici. A kolik hodin jsem povinen na ni čekat?

jardaa*

Podezření si může strčit do ...
Jak dlouho zadržet - je lhůta.

okraden
hodnocení

0x

Mě se to nikdy nestalo kromě případů u pokladny, kdy chce nazvednou batoh, což nepovažuji zatoto. A to si často nesu v batohu nákup z předešlého obchodu.

Kdyby se tak stalo, tak s tím nemám problém, mám připravenou řadu vtipných hlášek, na které si teď nevzpomenu

PERLA DNE :

Dnes v bille zrovna ochranka zadržela holčičku a její kamarádku, brečela, už byly ty řeči že policajty zavolat musí, nebo že to prý tedy zaplatí, ale aťo to neřeší (to znělo jak přiznání), neřešil jsem nesoudil jsem. , protože jsem se soustředil na počítání ceny mého nákupu a srovávání na kase, protože mě den předtím okradli o 21 Kč (nakupoval jsem to stejné jako včera, abych viděl ceny). Jsem zvyklý si nákup vždy počítat, abych to pochybení odhalil už u pokladny (a vím že občas zapomenou započíst slevu, zároveň často něco přehlédne i zákazník malým písmem nebo záměna s kartičkou vs od N kusů), ale po ověření dnešním nákupem jsem jejich obohacení zjistil. Bohužel jsem si napotvoru tedhy nevzal účtenku, takže s tím nešlo nic dělat, například ji dnes omlátit pokladní(té stejné) o hlavu v ten momen kdy ochranka chytila zloděje

Ale zrovna ten den v jejich vlastním rádiu billa byly "zprávy" že prý až 90% školáků dostává kapesné (a teď nevím upřesnění, jestli měsíčně aspoň nebo >200) ... tak jsem si říkal narazil jsem na těch 10% :)

hodnocení

0x

Ochranka je pouze běžný občan jako ty, bez zvláštních pravomocí, a nesmí se tě fyzicky dotknout ani požadovat kontrolu kapes, tašky, batohu apod. Něco jiného je "chyťte zloděje"! To bys něco musel viditelně ukrást a např. s tím utíkat. I v tom případě musí být přivolána PČR, ochranka nesmí prakticky nic, je tam jen na koukání, pouze zaměstnanec nějaké agentury.

figurek*
hodnocení

0x

mě takto zastavili a zatáhli do kanceláře v OBI. Klidně jsem šel, vytahal všechno z kapes, vše ukázal, ať se podívají, že jsem nic neukrad. Pak jsem si nechal zavolat šéfku a udělal jsem tam dusno, jaké asi ještě nezažili.

Radím : Příště to udělejte taky tak. Žádné hádky, žádné násilí, vše v klidu ukažte a jestli budou chtít volat policii, ať ji zavolají. Pak jim udělejte pořádný výstup. Známá věc, nejvíc krade vlastní personál.

jj, kdo chce kam... pomozme mu tam. :)

jurajjuraj*
hodnocení

0x

ochranka te smi zadrzet do prijezdu policie , ale nesmi te tahat nekde do kancelare ani mlatit apod, ukazovat jim nemusis vubec nic, na to si maji zavolat cajty, kapsy, tasky atd. muzes tak akorat ukazat dobrovolne

pipulin
hodnocení

Podle mě se částečně pletete, ochranka smí člověka zadržet pöuze v případě, kdy se jedná o tresný čin, pokud se ale ochrnaka jen "domnívá", že dotyčný "něco" ukradl, tak zadržení provést nesmí. Pokud by mě ochrnaka slučně vyzvala, zda může nahlédnout někam, pravděpodobně bych k tomu svolil. Pokud by za mě přišel nějakou pošuk a řekl něco jako "ukaž mi batoh", v tom případě bych mu nic neukázal, a pokud by se mě snažil zadržet, tak bych přistoupil na to, co píše tazatel - pokud by on vyvinul sílu a nenechal mě odejít, tak bych šel okamžitě do protiútoku a zneškodnil bych ho.

asiemil
hodnocení

0x

Nejlepší je nekrást když to neumíš.

hodnocení

0x

Jde o výši vzniklé škody. Pokud se jedná o přestupek, zadržet tě nemůže, pokud by se už jednalo o trestný čin, může tě zadržet kdokoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]